Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-politiker ville stoppa författare från att prata

Håll koll på de senaste nyheterna.
Steven Jörsäter, kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Täby.
Foto: Björn Dalin / Täby kommun
Författaren Moa-Lina Olbers Croall.
Foto: Natur & Kultur / Natur & Kultur

Moa-Lina Olbers Croall är aktuell med boken ”I mitt namn – en bok om att vara trans” och höll i måndags ett författarsamtal på biblioteket i Täby. 

Ett samtal som lokala SD-politikern Steven Jörsäter ville stoppa eftersom det handlade om ”normkritik”. 

– Jag blev ganska rädd och tänkte att jag ville ställa in. Jag var jätteglad efteråt att jag ändå genomförde det, säger Moa-Lina Olbers Croall. 

Författaren Moa-Lina Olbers Croall är just nu aktuell med boken ”I mitt namn – en bok om att vara trans”. 

Den riktar sig till främst till ungdomar som är osäkra på sin könsidentitet och bygger på ett flertal intervjuer med transpersoner, både med yngre och mer kända som skådespelerskan Saga Becker som vunnit Guldbaggen. 

SD-politikern uppmanade bibliotekschefen att ställa in

I måndags så höll hon ett författarsamtal på Täby bibliotek. 

– Det var fullsatt och bra stämning. Jag var jätteglad efteråt för att jag genomförde det, säger författaren. 

Steven Jörsäter sitter i Täby kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. Han är ledamot i Stadsbyggnadsnämnden och i Kultur- och fritidsnämnden. 

Hade han fått bestämma så skulle inte Moa-Lina Olbers Croall ha varit välkommen till biblioteket för att tala om sin bok. 

”Att kritisera normerna eller att ifrågasätta den självklara relationen mellan man och kvinna och våra könsidentiteter uppfattar vi som destruktivt. Sådant ska inte Täby kommun medverka till”, stod det i en del av mejlet som Steven Jörsäter skickade till bland andra bibliotekschefen och kommunledningen, vilket SVT har rapporterat. 

Han uppmanade biblioteksledningen att ställa in författarbesöket, enligt SVT. 

Valde att fullfölja författarsamtalet trots rädslan

– Jag fick veta att han hade krävt att det skulle ställas in i fredags förra veckan, säger Moa-Lina Olbers Croall. 

Vad tänkte du då? 

– Att jag ville ställa in. Jag blev rädd. Jag blev också förvånad, även om jag inte borde bli det eftersom det på ett sätt är ganska väntat. Jag har varit på jättemånga bibliotek och det här har aldrig hänt förut. Men det var också därför jag ställde upp, på grund av att det var ett hot mot biblioteket också och jag ville stödja deras alternativ. 

När Expressen når Steven Jörsäter för att be om en kommentar kring varför han motsatte sig författarsamtalet så börjar han i stället ställa motfrågor kring hur SVT har fått tag på hans mejl till bibliotekschefen och kommunledningen. 

– Det kan vara grejer som är förvanskade eller vad som helst, om det dyker upp ett mejl. 

Jörsäter: ”Del av en intern kommunikation”

Steven Jörsäter vill inte utveckla vad som skulle kunna vara förvanskat från mejlet utan säger att han inte läst mejlutdraget som SVT publicerat. 

– Jag har inga ytterligare kommentarer. Det som finns att veta står där i sådana fall. Det här är en del av en intern kommunikation och det är inget offentligt uttalande. Däremot är det naturligtvis något man kan begära ut men det är inte tänkt att vara ett uttalande. Utan det är någon som har fått tag på det här och har gjort en mycket stor sak av något som är mycket litet. 

Du tycker inte att det borde ha kommit ut? 

– Jag har inte publicerat det om man säger så, säger Steven Jörsäter innan han tackar och avslutar samtalet. 

Moa-Lina Olbers Croall ångrar inte att hon ändå genomförde samtalet. 

– Innan var jag väldigt nervös och rädd över att de skulle stå där och kanske dela ut flygblad. Jag är själv HBTQ-person som många inte tycker om. Men jag har fått väldigt mycket backning från Författarförbundet och RFSL och från jättemånga människor på sociala medier, så det känns peppigt och bra att det finns mycket positiva krafter också, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.