Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD-politiker vill dela in klasser efter etnicitet

På frågan om hur Roland Gustafson, SD, vill att skolan ska se ut i framtidens Haninge säger politikern att han vill se en "etniskt enhetlig skola".
Roland Gustafson under SD:s landsdagar i fjol. Foto: Sven Lindwall

SD-politikern Roland Gustafson vill lösa den svenska skolans problem med att dela in klasser efter vilken etnicitet eleverna har.

Men han vill varken svara på hur det ska gå till eller bemöta kritiken mot förslaget.

– Ja det är så man gör i Kina i alla fall och där fungerar det, säger han till "Inte rasist, men".

Men Kinakännaren Niklas Swanström har aldrig hört talas om det SD-politikern pratar om.

Den svenska skolan rasar i Pisa-undersökningarna och de olika partierna turas om att föreslå åtgärder. Men om man frågar SD-politikern Roland Gustafson i Haninge bör eleverna delas upp – efter etnicitet.

På frågan om hur han vill att skolan ska se ut i framtidens Haninge säger politikern att han vill se en "etniskt enhetlig skola".

"En uppdelning borde ske i skilda klasser med högpresterande svenska elever contra invandrarelever med marginella kunskaper", säger han i enkäten.

Ett förslag som påminner om skolor i Tyskland på 1940-talet när elever delades in efter ras. Expressen har sökt Gustafson utan att få någon förklaring. I flera sms kräver politikern att Expressen ska rapportera om en teori om Palme-mordet för att han ska uttala sig om sitt eget skolförslag.

Hänvisar till skolor i Kina

Men för sajten "Inte rasist, men" berättar han att han har inspirerats av hur man gör i Kina.

– Det är så det fungerar i Kina. Sen får man fundera på varför det fungerar så bra. Kanske är det den etniska enhetligheten. Sen om det går att införa här i Sverige det är en annan sak. Det är upp till politikerna att fundera över, säger Gustafson till "Inte rasist, men".

Gustafson vill dock inte berätta var uppgifterna om att kinesiska klasser delats upp efter etnicitet kommer ifrån. I ytterligare ett sms uppmanar han i stället Expressen att skriva om teorin om Palme-mordet.

Att Kina skulle dela in klasser efter etnicitet har inte gått att styrka. Och Kinakännaren Niklas Swanström förklarar att han aldrig har hört talas om något liknande.

– Det låter väldigt konstigt. Min uppfattning är att det snarare är tvärtom. Den information jag har fått av kineser och andra pekar på motsatsen, säger Swanström.

"Aldrig framhållit Kina"

På frågan om Gustafson vill se en etniskt enhetligskola, svarar han:

– Ja, man kan ju konstatera att det fungerar på sina ställen och att det inte blir så mycket problem. Det tror jag att du vet också.

Sverigedemokraternas presstalesperson Martin Kinnunen säger så här om sin partikollegas uttalanden:

– Det kan finnas anledning att närmare granska varför de asiatiska länderna har så mycket bättre resultat än Sverige men vi har aldrig framhållit Kina som ett föregångsland på området, säger Kinnunen till Expressen.

Den kinesiska skolan beskrivs ofta som det bästa systemet i världen sett till resultaten och har legat i topp i Pisa-undersökningen i flera år i rad.

På grund av landets storlek finns det stora skillnader mellan de olika skolorna. Men det är ett mer strikt system där lärarna har stor makt och där högre krav ställs på eleverna. Landet kritiseras dock ofta för att ha alltför hård disciplin som skadar elevernas kreativitet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!