Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-politiker vill att Veronica Palm ska dö i ett terrordåd

Bo Hofvander kandiderar för Sverigedemokraterna och önskar att Veronica Palm ska dö i ett terrordåd.
Foto: JENS CHRISTIAN
Axel Johansson kandiderar för Sverigedemokraterna i Eslöv och kallar en kvinna för luder.
Foto: JENS CHRISTIAN
Peter Wihlner kandiderar till landstingsfullmäktige i Stockholms län. På en hatsajt skriver han om romers gener.
Foto: CORNELIA SCHAUERMANN

SD-politikern Bo Hofvander önskar att förra S-toppen Veronica Palm ska dö i ett terrordåd.

Carl Gustafsson, SD-politiker i Stockholm, liknar invandrare vid råttor och skriver "En bra Svensk journalist är en död journalist."

Expressen kan nu avslöja hur kandidater i valet hatar och önskar livet ur människor på nätet.

– Det beror naturligtvis på vad Veronica Palm har sagt och gjort, säger Bo Hofvander, SD, som önskar att Palm ska få sina ben och armar bortsprängda.

Expressen kunde i går avslöja hur den lokale SD-toppen Fredrik Andersson, partiets ordförande i SD Tierp, skrivit skämt om "negrer" och om judar som ska gasas på sin Facebooksida. Han avgick från sina partiuppdrag och från sin kandidatur i valet bara några timmar senare.

Vi fortsätter nu med en granskning av kandidater i årets val som - under antaget namn - skrivit rasistiskt eller på andra sätt hatiskt på sajter som Fria Tider, Samhällsnytt och Avpixlat.

Kommentarerna är kopplade till personerna via deras mejladresser, men också genom metadata för varje postad kommentar. I sina kommentarer, både på hatsajter och på vanliga sajter, anger kommentatorerna också detaljerade uppgifter om sig själva, som familjeförhållanden, fritidsintressen, fordonsinnehav, företagsuppgifter och liknande.

I Halmstad kandiderar Bo Hofvander för Sverigedemokraterna. Han har skrivit över 2000 kommentarer på hatsajterna, de senaste så sent som i helgen.

Bo Hofvander kandiderar för Sverigedemokraterna och har skrivit över 2 000 kommentarer på hatsajter.
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: Några av SD-politikern Bo Hofvanders kommentarer om terrordåd och Veronica Palm.

SD-politikern önskar livet ur Veronica Palm

I sina kommentarer går han till hårt angrepp mot SD:s politiska motståndare. I valet 2014 önskade han på Avpixlat att dåvarande S-riksdagsledamoten Veronica Palm skulle dö i ett terrordåd:

"Jag kan bara önska att sådana som Veronica Palm och hennes gelikar en vacker dag åker på en riktigt sabla terroristsmäll, en redig terrorbomb, så både armar och ben flyger av henne".

Han fortsatte:

"Vi är allt fler som bara hoppas, väntar och ser - för det är det enda vi kan numera - att ett rejält terrorattentat är det enda som ska få upp ´rullgardinerna´ hos sjuklöverns alla företrädare och då att det kommer att slå till rejält."

Han tillade om Veronica Palm:

"de som har förrått sitt eget land och sitt folk, svikarna och sådan har vi inte mycket över för. Sådana brukar man göra ´processen kort´ med, de brukar få mycket stränga straff och i vissa delar av världen är ett sådant förräderi förknippat med det ´ultimata straffet´."

Gång på gång kommer han också med nedsättande ord om invandrare som han kallar "illiterata, arbetsskygga analfabeter" och "blodsugare till välfärdsmigranter".

Socialdemokraternas före detta riksdagsledamot Veronica Palm.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Bo Hofvanders kommentarer om invandrare och "den vita rasen".

Bo Hofvander hoppas på ett nytt terrordåd

Han sprider också teorier om den vita rasen:

"Är det så att man håller på att utradera den vita rasen på jorden?"

På hatsajten Fria tider har han synpunkter på vilka barn som adopteras till Sverige:

"det är fel att hämta hit adoptivbarn från så avlägsna kulturer".

I en diskussion på Fria tider om en pool på ett boende för asylsökande skriver han:

"... du menar att simlektioner inte sak ingå i boendet? Faktiskt en god idé - inga simlektioner och bara djupt vatten i polen."

När Expressen träffar Bo Hofvander säger han att önskan om att Veronica Palm ska dö i ett terrordåd var en "spontan, känslomässig reaktion".

– När man blir utsatt för så mycket provokationer som vi blir i det här landet, när vi blir utnyttjade, är det då så konstigt att människor reagerar spontant och känslomässigt?

Eftersom det ena terrorattentatet inte var tillräckligt så får man naturligtvis hoppas att det blir en liten repetition

Du hoppas också på ett nytt terrordåd?

– Eftersom det ena terrorattentatet inte var tillräckligt så får man naturligtvis hoppas att det blir en liten repetition så att de börjar fatta vad det är de har släppt in i det här landet. Vad är det för människor de släpper in? Fullständigt kravlöst öppnar vi våra gränser för vem som helst.

Vill du be om ursäkt till Veronica Palm och hennes familj?

– Hon har inte hört av sig till mig om att hon har tagit illa vid sig.

För ett år sedan skrev du på Avpixlat om att "man håller på att utradera den vita rasen". Varför är det viktigt med den vita rasen för dig?

– Det verkar att så fort du är man, du är vit - nu säger jag inte arisk utan vit - då behandlas du i dag som en mindre värderad samhällsgrupp.

– Medierna pushar hela tiden för minoritetsgrupper och riktar kameror och mikrofoner mot minoritetsgrupper och förstorar upp dem som om de ska vara nånting normalt. Vad jag är rädd för är att Sverige och svenskarna kommer att försvinna.

– Den vita människan håller på att tryckas undan i vårt eget land.

Axel Johansson kandiderar för Sverigedemokraterna i Eslöv och kallar en kvinna för "luder".
Foto: JENS CHRISTIAN

Axel Johansson kallar kvinna för "luder"

I Eslöv kandiderar Axel Johansson för Sverigedemokraterna i kommunvalet. På hatsajterna går han till angrepp mot kvinnor. 2014, när en kvinnlig journalist hade kritiserat SVT:s Janne Josefsson skrev Johansson om henne på Avpixlat:

"tycker hon skall ta av sig trosorna och visa vilket RF-luder hon är."

Vid flera tillfällen skriver han om kvinnorna som anmälde Wikileaks Julian Assange:

"Det är för jävligt att några Fi..or skall få spendera miljoner av skattemedel för att Assange inte lyckades få det att gå för dom. Kryper man ner naken i säng med en sån herre så får man väl finna sig i att han läcker lite både här och där."

Och i en annan kommentar på Avpixlat:

"Promiskuösa NN (namnet på en av kvinnorna som anmälde Assange) borde lära sig hålla ihop benen om hon inte vill ha en pinne i gumpen."

SD-kandidaten Axel Johanssons kommentarer om kvinnor.

Johansson tycker också till om HBTQ-personer:

"Vi är faktiskt ganska många som anser offentlig HBT är förargelseväckande beteende. Tillbaka i garderoben med er."

Han tycker att det är bra när polisen skjuter ihjäl misstänkta brottslingar. På Avpixlat skriver han:

"Polisen som sköt honom borde få en bonus för de besparade rättegångs kostnaderna. Alla beväpnade rånare borde man försöka avliva när det är säkert för allmänheten."

När Expressen träffar Axel Johansson vill han inte svara på frågor om varför han har skrivit som han gjort.

– Det har jag aldrig sagt, det har jag aldrig skrivit. Hej med dig.

Expressen har tagit del av uppgifterna som visar exakt den mejladress som varit kopplad till Johanssons kommentarskonto i varje ögonblick som kommentarerna görs. Den mejladressen har varit Axel Johanssons privata mejladress.

I många av sina kommentarer, både på hatsajter och andra sajter, sprider han också flera ingående och personliga uppgifter om sig själv och närstående, som familjeförhållanden och specifika fritidsintressen som han ägnar sig åt i Eslöv.


Peter Wihlner kandiderar till landstingsfullmäktige i Stockholms län. På en hatsajt skriver han om romers gener.
Foto: CORNELIA SCHAUERMANN

Peter Wihlner skriver om romers gener

Peter Wihlner kandiderar för SD till kommunfullmäktige i Österåker och landstingsfullmäktige i Stockholms län. På hatsajten Politiskt inkorrekt, som lades ned 2011 och ersattes av Avpixlat, skriver han om romers gener:

"Jag vet inte hur det kan komma sig att man håller fast vid sitt tjuvaktiga beteende århundrade efter århundrade, det är inte utan att man skulle kunna få för sig att titta på genetiken då det bara fortsätter i rakt nedstigande led."

"Trots att detta genetiska behov av att ta andras saker och oviljan att göra rätt för sig så fortsätter dom precis som då dom började komma till Europa. Vad är det för idioter som försöker att ´rentvå´ dessa parasiter."

Han fortsätter:

"Nu menar jag inte att dom är de enda i samhället som fuskar, men när en hel minoritetsgrupp (flertalet av dom) livnär dig på att mygla, lura, stjäla så går det för långt."

Några av Peter Wihlners kommentarer om romers gener.

Han kallar romer för zigenare:

"Det dröjde dock inte länge innan zigenarna började bli ett hatat folkslag och jagades iväg från plats till plats och även dödades. Varför? Jo där dom dök upp så började saker försvinna."

När Expressen träffar Peter Wihlner säger han upprepade gånger att kommentarerna var för åtta år sedan och att det inte är hans ord:

– Det där har jag ingen aning om. Det där var för åtta år sen.

På samma sätt som för Axel Johanssons kommentarskonto är Wihlners konto kopplat till honom via den mejladressen, som han använde för ett av sina bolag som han drev vid tiden för kommenterandet. I kommentarerna och via sitt konto anger han också flera personliga detaljer som familjeförhållanden och dåvarande fordonsinnehav. Metadata visar också exakta uppgifter för varje kommentar som Wihlner skrivit.

Carl Gustafsson kandiderar för SD i Stockholms stad och till landstinget i Stockholm.

Carl Gustafsson liknar invandrare vid råttor

Carl Gustafsson kandiderar för SD i Stockholms stad och till landstinget i Stockholm. Fram till för två år sedan kommenterade han på hatsajter som Avpixlat och Motpol. I sina kommentarer kallar han invandrare för "MENA-skräp", där MENA står för Mellanöstern och norra Afrika. Han skriver om "hjärndöda somalier" och "Burkakärringar".

Han skriver också att när SD får makten så ska de politiska motståndarna få passa sig när SD "inte lägger fingrarna emellan utan låter lien gå bland alla landsförrädare i Gammel media och Pk-maffian."

Gustafsson skriver också:

"En bra Svensk journalist är en död journalist."

Några av Carl Gustafssons kommentarer på hatsajter.

Senhösten 2016 berättade han på Motpol att han åkt in till stan för att titta på nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Stockholm. Han tillade:

"En metapolitisk motståndsrörelse skulle kunna göra reell skillnad i politiken."

Han liknar också invandrare vid råttor i en kommentar från 2015:

"på min Mormors gård stod en skylt jag kommer ihåg när jag lärde mig läsa ´Mata inte fåglarna, det kommer råttor´ Är väl precis det 87% gjort med sin invandringspolitik."

När Expressen pratar med Gustafsson säger han om vad han skrivit på hatsajterna:

– Jag har inga kommentarer till det.

Han upprepar sedan samma svar sjutton gånger till under intervjun.

Hur tror du att ditt parti kommer att ta emot det här?

– Jag kommer väl antagligen avstå min kandidatur, säger Gustafsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.