Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-politiker dömd för hets mot folkgrupp – utesluts

Bertil Malmberg sa att sydsudaneser har ”lägre IQ”.
Bertil Malmberg, numera utesluten ur Sverigedemokraterna.
Foto: SVEN LINDWALL
Jimmie Åkesson, partiledare, SD.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND

Sverigedemokraternas gruppchef i Trosa, Bertil Malmberg, utesluts ur partiet.

Detta efter att han i våras hävdade att sydsudaneser har lägre intelligensnivå än andra folkgrupper, och dömdes i oktober för hets mot folkgrupp.

Han har ombetts lämna partiet frivillig, men vägrade – och har nu uteslutits.

Bertil Malmberg var är ledamot i regionfullmäktige i Sörmland och gruppledare för SD i kommunfullmäktige i Trosa.

Det var under ett sammanträde i regionfullmäktige i april i år som Malmberg hävdade han att personer från Sydsudan har ”lägre IQ”. 

I flera intervjuer i efterspelet stod Malmberg fast vid sina ord, men han har även tidigare uppmärksammats för sina främlingsfientliga uttalanden.

Under pseudonymen ”Nils Dacke” var Bertil Malmberg en aktiv skribent i hatsajten Avpixlats kommentarsfält, som Expressens undersökande reporter David Baas avslöjade 2013. 

I inlägg berättade Malmberg då sina åsikter kring islam och muslimer och han har också arbetat extra som ”islamutbildare” i sitt parti.

Under en föreläsning 2014 för ”Fri folkbildning” liknade Bertil Malmberg Koranen vid boken ”Mein Kampf”, skriven av nazistledaren Adolf Hitler, och påstod att det sker en ”smygande islamering” i Sverige genom en ”invasion av muslimer”.

Dömd för hets mot folkgrupp – överklagar

När uttalandet om sydsudaneser blev känt i april i år bad Sverigedemokraterna Malmberg att lämna sina uppdrag för partiet, men han vägrade.

I en skriftligt kommentar till partistyrelsens beslut, ett beslut taget efter rekommendation från medlemsutskottet, skriver Sverigedemokraternas presstjänst i dag:

”Bertil Malmberg har trotsat partiets beslut om avstängning och deltagit på fullmäktigemöten, vilket är ett tydligt brott mot partiets stadgar. Mot bakgrund av detta har partiet beslutat att utesluta Malmberg.”

Kommentaren nämner inget om att Malmberg dömdes förra månaden för hets mot folkgrupp för sitt uttalande om sydsudaneser.

Han har överklagat domen till hovrätten. Efter att han åtalades har han sagt till Sörmlands Nyheter att han ångrar vad han sade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.