Nu tvingar SD Kristianstad bort Ulf Håkansson från sina uppdrag i partiet.
Nu tvingar SD Kristianstad bort Ulf Håkansson från sina uppdrag i partiet.

SD-politiker tvingas bort från partiet

Publicerad

Expressen har avslöjat ytterligare tre SD-politiker för att ha skrivit på hatsajter.

Politikerna nekar till att ha skrivit kommentarerna.

Sverigedemokraternas medlemsutskott utreder politikerna.

Redan nu tvingar SD Kristianstad bort Ulf Håkansson från sina uppdrag i partiet.

– Jag har uppmanat honom att lämna sina uppdrag omedelbart, säger Niclas Nilsson, ordförande.

Expressen och Researchgruppen har avslöjat att ytterligare tre SD-politiker skrivit anonyma kommentarer på hatsajter. Bland kommentarerna märks "Jämför inte de stackars korparna med zigenare" och en kandidat skriver att han brukar lägga grisöron på halalmathyllan i butiker.

– Det är ytterst olämpliga uttalanden, säger Martin Kinnunen, pressansvarig för Sverigedemokraterna.

De tre politikerna uppger att det inte är de som ligger bakom kommentarerna. Ärendet utreds nu av Sverigedemokraternas medlemsutskott.

– Nu hävdar personerna att de inte skrivit kommenterarna. Vilket gör det knepigare att utreda, säger Martin Kinnunen.

Hackad dator

Ulf Håkansson sitter i kommunfullmäktige i Kristianstad och har plats 25 på partiets valsedel till kommunfullmäktige. Expressen har avslöjat att hans mejlkonto kan kopplas till kommentarer där han bland annat kallar muslimer för "grässhoppssvärmar". Håkansson hävdar att han inte skrivit kommentarerna.

– Det enda jag kan säga är att min dator har blivit hackad, säger han.

"Uppmanat honom att lämna sina uppdrag"

Men SD Kristianstad väljer ändå att avpollettera honom.

– Jag har uppmanat honom att lämna sina uppdrag omedelbart, säger Niclas Nilsson, ordförande i SD Kristianstad, som tog kontakt med Håkansson under fredagsmorgonen.

Enligt Niclas Nilsson beror även beslutet på att Håkansson inte varit överens om sin placering på valsedeln. Ulf Håkansson har tidigare uppgett att han ska lämna politiken vid årsskiftet, men får nu lämna sina uppdrag tidigare än väntat.

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressen till din Android eller Iphone.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag