Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra nya SD-politiker avgår efter Expressens avslöjande

Bo Hofvander tvingas avgå efter inlägget där han önskade livet ur Veronica Palm i ett terrordåd.
Veronica Palm har polisanmält Hofvander.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Nu tvingas SD-politikern Bo Hofvander - som önskade att förra S-toppen Veronica Palm ska dö i ett terrordåd - lämna partiet.

Veronica Palm har polisanmält Hofvanders näthat.

Tre andra SD-politiker tvingas också bort efter Expressens avslöjande. 

– Det är ju sällsynt obegåvat och osmakligt, säger Jimmie Åkesson till SVT:s Morgonstudion om partikollegan Bo Hofvander.

Hofvander kandiderar för Sverigedemokraterna i Halmstad. Men nu tvingas han dra sig tillbaka.

Expressen kunde avslöja att Bo Hofvander spridit hatkommentarer på nätet. Bland annat önskade han att en politisk motståndare, Veronica Palm, S, skulle dö i ett terrordåd.

Skrev över 2 000 kommentarer

"Jag kan bara önska att sådana som Veronica Palm och hennes gelikar en vacker dag åker på en riktigt sabla terroristsmäll, en redig terrorbomb, så både armar och ben flyger av henne", skrev SD-politikern i en kommentar.

 

 

Enligt Expressens granskning hade Bo Hofvander skrivit över 2000 kommentarer på hatsajterna.

Nu plockas han alltså bort från SD:s listor.

– Vi är väldigt nära valet här, men vad jag förstår har vi ett par dagar på oss att dra tillbaka kandidaturer för den typen av personer, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson till SVT Nyheter.

I ett mejl till SVT uppger SD:s pressekreterare Christian Krappedal angående Hofvanders avgång:

”Bo Hofvander har dragit tillbaka sin kandidatur och lämnat partiet med omedelbar verkan. Delar man inte partiets ideologiska grund så ska man inte vara medlem hos oss.”

Hånade Förintelsens offer

Bo Hofvander är den av flera SD-politiker som tvingas hoppa av efter Expressens granskningar. Tidigare lämnade även Fredrik Andersson som skrivit förnedrande kommentarer om Förintelsens offer.

Också SD:s skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson fick kliva av efter ett avslöjande i Aftonbladet att han låtit skattebetalarna stå för notan för flera resor och hotellvistelser.

Under onsdagen berättade också Veronica Palm att hon polisanmält Hofvander, SD. 

Hofvander förklarade sin kommentar om Palm med att den var en "spontan, känslomässig reaktion". Expressen har sökt honom på nytt under onsdagen för en kommentar om att han inte längre kandiderar för partiet och att Palm har polisanmält honom.

 

 

På onsdagseftermiddagen meddelade Sverigedemokraterna också att de andra näthatande SD-politikerna - Carl Gustafsson i Stockholm och Peter Wihlner i Österåker - lämnar partiet och sina kandidaturer i valet. 

Den fjärde avslöjade SD-kandidaten, Axel Johansson i Eslöv, har stängts av från partiet och SD kommer att dra tillbaka hans kandidatur. Christian Krappedal, pressekreterare hos SD, skriver i ett mejl om Johansson:

"Vi ser mycket allvarligt på hans uttalanden och har uppmanat honom att helt lämna partiet. Ett ärende har också öppnats i partiets medlemsutskott."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.