Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politiker spred antisemitiska bilder

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Under 2017 och 2018 har mannen delat både antisemitiskt och rasistiskt innehåll på det sociala nätverket VK.Foto: SVEN LINDWALL

DN kan nu avslöja att en SD-ersättare delat rasistiska och antisemitiska karikatyrbilder på det ryska sociala nätverket VK.

Mannen har sedan maj 2019 suttit som ersättare i tre nämnder i en kommun i Mellansverige, rapporterar DN.

Under 2017 och 2018 har han delat både antisemitiskt och rasistiskt innehåll på det sociala nätverket VK, som närmast kan beskrivas som den ryska motsvarigheten till Facebook.

”You can't spell rape without 'ape'”, står det på en av de delade bilderna som DN beskriver som en rasistisk karikatyr av en mörkhyad man.

En annan bild föreställer en antisemitisk karikatyr som ”förorenar den vita kulturens brunn”.

I ett inlägg skrev mannen:

”Att vara nationalsocialist är det enda naturliga.”

SD:s svar: ”Fullkomligt oacceptabelt”

Tidningen rapporterar även att mannen spridit Innehåll från högerextrema grupperingar som Det fria Sverige och Nordisk alternativhöger.

”Detta är nya uppgifter för oss, men av det jag såhär långt tagit del av kan jag konstatera att det är ytterst olämpligt och fullkomligt oacceptabelt, samt att ärendet kommer hanteras vidare internt”, skriver Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson till DN.

DN uppger att man vi upprepade tillfällen sökt mannen för en kommentar, men utan resultat. I samband med att tidningen försökte ta kontakt ska innehållet ha försvunnit från hans konto.

24 SD-politiker tvingades avgå

Expressen har vid ett flertal tillfällen avslöjat sverigedemokrater som uttryckt sig rasistiskt på olika typer av sociala medier.

”Satans jävla aphelveten”, skrev SD-riksdagsledamoten Markus Wiechel i en chatt som avslöjades våren 2013.

Inför valet 2014 avslöjades dåvarande SD-politikern Christoffer Dulny med att ha skrivit hatiska kommentarer samt tipsat den SD-vänliga sajten ”Politiskt inkorrekt” om det rasteoretiska resonemanget ”araber har våldsammare gener”.

Inför valet 2018 genomförde Expressen en omfattande granskning som fick 25 politiker att avgå. Samtliga utom en kom från SD och majoriteten av dessa hade näthatat. Exempelvis hade Bo Hofvander, dåvarande SD-politiker i Halmstad, önskat att förra S-politikern Veronica Palm skulle dö i ett terrordåd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.