Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politiker skickade Hitler-film till partikamrater

David Baas om konflikten i SD Uppland.
Gunnar Larsson, SD-politiker i Uppland har skickat nazistiska och rasistiska mejl till sina partikamrater, avslöjar P4 Uppland. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

En högt uppsatt SD-politiker i Uppland har skickat nazistiska och rasistiska mejl till sina partikamrater, avslöjar P4 Uppland.

Gunnar Larsson har bland annat vidarebefordrat en video med Adolf Hitler och en rasistisk sång där n-ordet förekommer.

Larsson bekräftar för Upsala Nya Tidning att han har skickat mejlen, och säger dessutom att han tänker fortsätta dela liknande innehåll på nätet.

– Jag tror inte att folk tar illa upp. Men det är klart att det kan såra fel personer – vissa är ju inte vita, säger han till UNT.

Gunnar Larsson är vice ordförande för Sverigedemokraterna i Uppland och kommunfullmäktigeledamot i Knivsta.

P4 Uppland avslöjar att han har skickat flera mejl med rasistiskt och nazistiskt innehåll, bland annat ”ett videoklipp på tyska plan från andra världskriget som bombar en moské, och Adolf Hitler som dansar efteråt.”

Ett annat mejl innehöll en sång där en person med kopplingar till Ku Klux Klan använder n-ordet, och han har även skickat länkar till högerextrema sajter.

Kommer fortsätta skicka rasistiska mejl

I en intervju med UNT erkänner Larsson att han skickat mejlen.

På frågan hur han tänker kring att ha länkar till en sång där textraden ”svenskar är vita och Sverige är vårt” förekommer, svarar han:

– Jag tror inte att folk tar illa upp. Men det är klart att det kan såra fel personer – vissa är ju inte vita.

Han säger till tidningen att han kommer att fortsätta skicka mejl med ”liknande innehåll”.

Larsson utreds av partiet

Efter att Gunnar Larssons mejlkonversationer avslöjats av P4 Uppland har Sverigedemokraterna startat en internutredning.

”Uppgifterna är allvarliga och kommer leda till intern utredning, ”skriver Christian Krappedal, pressekreterare Sverigedemokraterna, i en skriftlig kommentar.

”Sverigedemokraterna är ett parti med nolltolerans emot rasism och extremism, givetvis är det inte acceptabelt att sprida vidare innehåll av denna karaktär.”

Mer problem i SD Uppland

Nyheten kommer bara dagar efter att en annan högt uppsatt Sverigedemokrat i Uppland sparkats ut ur partiet.

Simon Alm som varit distriktsordförande för SD i Uppsala utesluts efter att en internutredning funnit att han ”motarbetat och utfryst” medlemmar och anställda under flera år.

”Han har ägnat sig åt partiskadlig verksamhet samt brutit mot partiets stadgar”, säger partisekreterare Richard Jomshof i en skriftlig kommentar till TT.

Gunnar Larsson svarar

I ett mejl svarar Gunnar Larsson på Expressens frågor.

Hur tänkte du när du vidarebefordrade mejl med sånger där n-ordet används och där man sjunger om ”svenskar är vita och Sverige är vårt”?

– Jag tog emot det och förde det vidare för att ta reda på hur andra såg på detta. 

Håller du med om dessa budskap?

– Givetvis inte annars hade jag ju inte fört de vidare för dialog.

Om syftet var att skapa diskussion, hur kommenterade du det nazistiska och rasistiska innehållet? Eller skickade du bara vidare utan kommentar?

– Jag skickar vanligtvis vidare skriftliga tokigheter utan kommentar för att föra en dialog om saken via vanligen telefon om hur vi ska förhålla oss till allt tokigt som inkommer.

Hur ställer du dig till att SD nu utreder dig efter att detta framkommit? 

– Det var nog inte särskilt oväntat, men jag har ju inget att dölja annars hade jag ju inte hanterat dessa saker via en offentlig mejl. Det hade ju dock varit mer konstruktivt om man i första hand fört denna dialog internt istället S och M faller samman – SD och V snart förbi

Se Veckan med Viktor: De stora har snart bekämpat varandra till döds.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.