SD:s pressansvarige Martin Kinnunen: "Det är extremt olämpligt". Foto: Sven Lindwall
SD:s pressansvarige Martin Kinnunen: "Det är extremt olämpligt". Foto: Sven Lindwall

SD-politiker: "Sätt
en kula i pannan"

Publicerad

”SÄTT EN KULA I PANNAN PÅ VARENDA JÄVLA MODERATJÄVEL.”

Så har Malin Robertsson, Sverigedemokraternas fjärde namn i kommunvalet i Kristinehamn, skrivit på Facebook.

Vidare har hon skämtat om hudfärg och skrivit om ”blattar”.

– Det är ett extremt olämpligt språkbruk, att uttrycka sig på det här sättet. Det är något vi måste titta närmare på, säger Martin Kinnunen, SD:s pressansvarige.

Studenten Malin Robertsson, 22, var Sverigedemokraternas fjärde namn vid kommunvalet i Kristinehamns kommun i Värmland.

Via sitt Facebookkonto har hon, vid flera tillfällen, skrivit nedvärderande om ”blattar”. Dessutom har hon skrivit att alla moderater ska ha ”en kula i pannan”. Det avslöjar sajten Inte rasist, men.

Natten efter EU-valet den 25 maj i år skrev Malin Robertsson följande på Facebook:

”Dom senaste timmarna sen valet blev klart har det rullat in MASSOR av vänförfrågningar från blattar. Begriper inte, är det ett skämt eller?”

Drygt en månad tidigare skrev hon återigen om ”blattar”:

”Hur många blattar krävs det för att sätta fast en cykelkorg. Fem räckte tydligen inte, dom höll väl på en timme utan framsteg.”

Ännu en månad tidigare delade Malin Robertsson en uppdatering från TV3:s ”Efterlyst” om en man som pistolhotat en spärrvakt vid en tunnelbanestation i Stockholm. Tillsammans med delningen skrev hon om mannens hudfärg:

”Nämen, titta vilken hudfärg det här geniet hade. Förvånande.”

SD: ”Extremt olämpligt språkbruk”

I november 2012 delade Malin Robertsson en artikel från Expressen.se om ett förslag från alliansregeringen om ändring i lagen om anställningsskydd, där anställningar skulle kunna avslutas ”med kort varsel, utan angivande av skäl”.

”Men vafan.... SÄTT EN KULA I PANNAN PÅ VARENDA JÄVLA MODERATJÄVEL om dom ändå ska komma med så idiotiska förslag!!!!”, skrev hon då.

Partiets kommunfullmäktigeledamot Gunilla Persson, 50, kan inte kommentera inläggen och hänvisar till Paul Brännlund, 62, partiets förstanamn i kommunen.

– Jag har fått någon att tala om för mig att någonting har hänt här, men jag har inte någon aning om vad som har hänt. Jag har absolut ingen aning om vad det är, säger han och hänvisar i sin tur till Runar Filper, distriktsordförande för Sverigedemokraterna Värmland.

När Expressen pratar med Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas pressansvarige, har han inte hört talas om Malin Robertssons Facebookinlägg.

– Nej, det har jag inte hört talas om. Det är någonting vi får undersöka helt enkelt, säger han och fortsätter:

– Det är ett extremt olämpligt språkbruk, att uttrycka sig på det här sättet. Det är något vi måste titta närmare på.

Sverigedemokraterna fick 8,5 procent av rösterna i kommunvalet i Kristinehamn. Om Malin Robertsson valts in i kommunfullmäktige är fortfarande oklart.

 

Expressen har sökt Malin Robertsson och Sverigedemokraterna Värmlands distriktsordförande Runar Filper utan framgång.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag