Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-politiker: "Sätt
en kula i pannan"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SD:s pressansvarige Martin Kinnunen: "Det är extremt olämpligt".
Foto: Sven Lindwall

”SÄTT EN KULA I PANNAN PÅ VARENDA JÄVLA MODERATJÄVEL.”

Så har Malin Robertsson, Sverigedemokraternas fjärde namn i kommunvalet i Kristinehamn, skrivit på Facebook.

Vidare har hon skämtat om hudfärg och skrivit om ”blattar”.

– Det är ett extremt olämpligt språkbruk, att uttrycka sig på det här sättet. Det är något vi måste titta närmare på, säger Martin Kinnunen, SD:s pressansvarige.

Studenten Malin Robertsson, 22, var Sverigedemokraternas fjärde namn vid kommunvalet i Kristinehamns kommun i Värmland.

Via sitt Facebookkonto har hon, vid flera tillfällen, skrivit nedvärderande om ”blattar”. Dessutom har hon skrivit att alla moderater ska ha ”en kula i pannan”. Det avslöjar sajten Inte rasist, men.

Natten efter EU-valet den 25 maj i år skrev Malin Robertsson följande på Facebook:

”Dom senaste timmarna sen valet blev klart har det rullat in MASSOR av vänförfrågningar från blattar. Begriper inte, är det ett skämt eller?”

Drygt en månad tidigare skrev hon återigen om ”blattar”:

”Hur många blattar krävs det för att sätta fast en cykelkorg. Fem räckte tydligen inte, dom höll väl på en timme utan framsteg.”

Ännu en månad tidigare delade Malin Robertsson en uppdatering från TV3:s ”Efterlyst” om en man som pistolhotat en spärrvakt vid en tunnelbanestation i Stockholm. Tillsammans med delningen skrev hon om mannens hudfärg:

”Nämen, titta vilken hudfärg det här geniet hade. Förvånande.”

SD: ”Extremt olämpligt språkbruk”

I november 2012 delade Malin Robertsson en artikel från Expressen.se om ett förslag från alliansregeringen om ändring i lagen om anställningsskydd, där anställningar skulle kunna avslutas ”med kort varsel, utan angivande av skäl”.

”Men vafan.... SÄTT EN KULA I PANNAN PÅ VARENDA JÄVLA MODERATJÄVEL om dom ändå ska komma med så idiotiska förslag!!!!”, skrev hon då.

Partiets kommunfullmäktigeledamot Gunilla Persson, 50, kan inte kommentera inläggen och hänvisar till Paul Brännlund, 62, partiets förstanamn i kommunen.

– Jag har fått någon att tala om för mig att någonting har hänt här, men jag har inte någon aning om vad som har hänt.  Jag har absolut ingen aning om vad det är, säger han och hänvisar i sin tur till Runar Filper, distriktsordförande för Sverigedemokraterna Värmland.

När Expressen pratar med Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas pressansvarige, har han inte hört talas om Malin Robertssons Facebookinlägg.

– Nej, det har jag inte hört talas om. Det är någonting vi får undersöka helt enkelt, säger han och fortsätter:

– Det är ett extremt olämpligt språkbruk, att uttrycka sig på det här sättet. Det är något vi måste titta närmare på.

Sverigedemokraterna fick 8,5 procent av rösterna i kommunvalet i Kristinehamn. Om Malin Robertsson valts in i kommunfullmäktige är fortfarande oklart.


Expressen har sökt Malin Robertsson och Sverigedemokraterna Värmlands distriktsordförande Runar Filper utan framgång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.