Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-politikern Roger Richthoff petas efter Rysslandshyllning

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Sverigedemokraten Roger Richthoff petas inför valet.

Riksdagsledamoten Roger Richthoff (SD) sprider en film där Ryssland tackas för invasionen av Ukraina, rapporterar Expo.

Nu agerar Sverigedemokraterna – och kritiserar honom hårt.

Det är ansvarslöst av Richthoff att dela vidare filmer som han inte själv tittat på eller förstått. Han visar gång på gång uselt omdöme i sociala medier”, säger SD:s gruppledare Henrik Vinge i en skriftlig kommentar till TT.

Det var den 20 mars som Roger Richthoff, medlem i riksdagens försvarsutskott och fram till i november i fjol Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesperson, delade ett videoklipp på Facebook.

Videon innehåller rysk desinformation om ukrainska biologiska vapen, antisemitiska konspirationsteorier och påståenden om att Ryssland ”befriar det ukrainska folket efter åtta år av folkmord och etnisk rensning”.

Även om en del är tveksamt trovärdigt så det ett faktum att såväl presidenten i Ukraina som USA, förnekade alla påståenden om bio-labb i Ukraina. Nu har den bubblan spruckit”, skriver Richthoff i anslutning till delningen.

SD-toppen: ”Skämmer ut sig”

Till Expo säger han att syftet med att dela filmen varit att ”tala om att det pågår desinformation från båda sidorna”. På frågan om varför han ville sprida den svarade han:

– För att precis som ni borde göra, tala om att det pågår desinformation från båda sidorna. Så enkelt är det. Inte för att försvara ryssarnas massdödande, men du kommer inte att skriva det. Jag tycker att invasionen är fruktansvärd och massdödandet av civila är fruktansvärt.

Expo: Vad bidrog filmen till i det resonemanget, det förstår jag inte?

– Det är därför vi inte kan prata. Du har din agenda. Nu lägger jag på.

När Expo påtalar att det i filmen påstås att judarna ligger bakom kriget, lägger Richthoff på luren.

Hans förklaringar duger inte för SD.

Det är ansvarslöst av Richthoff att dela vidare filmer som han inte själv tittat på eller förstått. Han visar gång på gång uselt omdöme i sociala medier.”, skriver Henrik Vinge till TT.

Det är sorgligt att se hur en kunnig och erfaren person skämmer ut sig på det här sättet. Han kommer inte att få förnyat förtroende utan får lämna riksdagen i samband med valet”.

Av Vinges svar framstod det som att Roger Richthoff petats från Sverigedemokraternas riksdagslista till följd av videon han delade den 20 mars. I själva verket petades han i samband med partiets valkonferens tidigare i mars.

Petningen har enligt partiets presschef Oskar Cavalli-Björkman att göra med en ”sammantagen bild” av Richthoffs tidigare uttalanden i sociala medier.

Inte första gången

Det är inte första gången som Richthoff hamnar i blåsväder. I oktober skrev han på Facebook att Sverige befinner sig i ett lågintensivt inbördeskrig och att: ”det största hotet mot vår kultur och sätt att leva finns inom landets gränser”, ett påstående som är vanligt i högerextrema miljöer och något som Sveriges Radio avslöjade.

Han har även kallat vaccinet mot covid-19 för en ”giftspruta”, vilket Sveriges radio P4 Sörmland var först att rapportera om.

Ett påstående som var falskt, och enligt SD:s vice gruppledare Mattias Bäckström Johansson: ”Både polariserande och dumt”, sa han till Dagens Nyheter.

Tidigare i februari medverkade han på den högerextrema kanalen Perspektivtv.

Roger Richthoff har suttit i riksdagen för Sverigedemokraterna sedan valet 2014. 2018 ersatte han Mikael Jansson som partiets försvarspolitiske talesperson. En post han hade i tre år innan han i höstas ersattes av Per Söderlund.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.