SD-politiker: Partiet förföljs som judarna i Nazityskland

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Petter Nilsson, Sverigedemokraternas ordförande i Västerbotten.
Foto: Sven Lindwall
VK:s ansvariga utgivare, Ingvar Näslund.
Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXP

SD-politiker behandlas som judar i Nazityskland.

Det anser partiets ordförande i Västerbotten, Petter Nilsson (SD).

För Folkbladet berättar han bland annat att partiets företrädare blir förtryckta i medierapporteringen

Det var under en intervju, där Petter Nilsson talade om varför partiet inte talar med Västerbottens-Kuriren (VK), som partiordföranden i Västerbotten fällde den uppseendeväckande kommentaren.

Han anser att partiet inte får utrymme att berätta om sina politiska satsningar i VK, och att man därför inte svarar på tidningens frågor.

Han tar sedan jämförelsen ett steg längre och kopplar då behandlingen till Nazityskland.

– Det är snarast förtryckande, vi snackar ju närmast om det förtryck vi såg under 1930-talet, 1939 fram till 1945 i Tyskland, säger Petter Nilsson till Folkbladet.

"Verklighetsfrämmande"

När tidningens reporter följer upp kommentaren får han förklaring.

– Vi blir verkligen förtrycka ifrån vissa mediers rapportering och i stället för att låta dem fortsätta med den typen av rapportering så känner vi att det är bättre att få ut vår politik genom alternativa kanaler, säger Nilsson till Folkbladet

På fortsatta frågor, om uttalandet ska tolkas som en direkt jämförelse, försöker Petter Nilsson dock tona ner det jämförelsen, men står ändå fast vid uttalandet.

– Om man drar det till sin yttersta spets, om man tillåter teorin, förtrycker de faktiskt en grupp. Då blir det ju så, att de förtrycker en grupp. Det är ju inte det i dagsläget men det är dit vi är på väg, säger han till tidningen.

VK:s ansvariga utgivare, Ingvar Näslund, säger till Folkbladet att Sverigedemokraterna granskas på samma sätt som alla andra partier. Han kallar även liknelsen med Nazityskland för "verklighetsfrämmande" och "fria fantasier".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.