Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-politiker: Muslimer ska brinna i helvetet

Patrik Svanberg, SD-politiker och ersättare i kommunfullmäktige i Kalix, har skrivit flera nedvärderande inlägg på sin öppna Facebook-profil.

Patrik Svanberg, SD-politiker i Kalix kommun, har skrivit hatiska och nedsättande inlägg om muslimer, homosexuella och kvinnor på Facebook, rapporterar NSD.

– Jag känner inte igen att jag har skrivit det där, säger Svanberg till tidningen.

På torsdagskvällen meddelar SD att Patrik Svanberg lämnar sina politiska uppdrag. 

Liksom i flera andra kommuner ökade Sverigedemokraterna i Kalix under höstens val. I Patrik Svanbergs hemdistrikt Sangis i kommunen röstade var fjärde person på partiet. 

– Jag vet att jag företräder många väljare, säger Patrik Svanberg till NSD när de konfronterar honom med uppgifterna.

Sedan höstens val är han ersättare i kommunfullmäktige. De hatiska inläggen som har skrivits på Svanbergs öppna Facebook-profil dateras flera år tillbaka och SD-politikern säger till tidningen att han inte ”känner igen” att han skrivit dem.

SD-politiker skrev hatinlägg om muslimer

”Nu kommer uttalandet: Alla muslimer måste lämna Sverige nu och alla demokratiska länder. Muslimer era jävla hundar må ni brinna i helvetet”, skrev Patrik Svanberg på Facebook i juli 2011. 

Svanberg säger till NSD att han inte hade ”några planer på att bli politiker” när inlägget skrevs. Om sin syn på muslimer säger han:

– Jag tycker att de som sköter sig ska få stanna och att de som inte sköter sig ska skickas ut från Sverige.

Patrik Svanberg skrev om ”horor” på ”thaifest”

I ett inlägg från oktober 2013 skriver Patrik Svanberg om en ”thaifest” där kvinnorna benämns som ”horor som kan fara dit de hör hemma”, enligt tidningen. I andra inlägg skriver han att det vore bra med en lokal strippklubb och ”fyfan int är man nån bög jävel”.

SD-politikern säger att han tar avstånd från sina uttalanden om kvinnor och homosexuella, och försvarar sig med att han har en ”vän på Facebook som är homosexuell”.

– Jag tar väldigt mycket avstånd från allt som räknas upp, jag har backat en hel del när det gäller att göra inlägg på Facebook och jag har bytt åsikt om många saker, säger Svanberg till NSD.

SD: ”Ytterst beklämmande”

Kommunens SD-ordförande Kristina Karlsson säger till Norrbottens-Kuriren att hon ser allvarligt på inläggen och att Svanberg ska kontaktas för att reda ut händelsen.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson säger att uppgifterna som framkommit är ”ytterst beklämmande”.

– Vi kommer titta på detta internt i enlighet med befintlig arbetsordning. Ärenden likt detta är inget vi ser lättvindigt på - tvärtom, vilket är viktigt att poängtera, säger han. 

På torsdagskvällen meddelar Sverigedemokraterna i Norrbotten att Patrik Svanberg lämnar sina politiska uppdrag. 

”Vi har fört samtal med Patrik Svanberg och han ångrar djupt sina tidigare inlägg. I samråd med partiet väljer han därmed att avgå från sina politiska uppdrag. Vi tar kraftigt avstånd från de kommentarer och åsikter som Patrik Svanberg gett uttryck för på sin Facebook”, skriver Paula Palmqvist, ordförande i SD Norrbotten, i ett uttalande. 

Expressen söker Patrik Svanberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.