Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politiker misstänkt i stora vapenhärvan

Senaste nytt.
Christer Löfving, SD-politiker i Värmdö kommun, är misstänkt för grovt vapenbrott.
OBS! Genrebild.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Tolv personer i Stockholmsområdet anhölls i tisdags misstänkta för grovt vapenbrott.

SD-politikern Christer Löfving har tidigare varit häktad och är fortsatt misstänkt i samma mål, men förnekar brott.

Vad det nya tillslaget handlar om vet han inte, säger han.

– Jag har ingen aning. Jag läste just i tidningen vad som hade hänt.

Under torsdagen släpptes samtliga tolv personer på fri fot och brottsmisstanken skrevs ner.

Under tisdagsmorgonen anhölls tolv personer i Stockholmsområdet, misstänkta för grovt vapenbrott. Förundersökningen leds av kammaråklagare Martin Tidén på särskilda åklagarkammaren.

– Det har anknytning till den personkategorin som vi handlägger här. Men ingen av de som är frihetsberövade i dag tillhör den personkategorin, säger Tidén.

Skälet till att ärendet ligger hos särskilda åklagarkammaren är att SD-politikern Christer Löfving, 72, tidigare har suttit häktad misstänkt för grovt vapenbrott i samma mål.

Under tisdagen och onsdagen hölls förhör, men på torsdagen släpptes samtliga tolv personer på fri fot.

– Personerna är fortfarande misstänkta för brott men misstankarna handlar inte längre om grovt, säger chefsåklagare Martin Tidén i ett pressmeddelande. 

Istället har brottsmisstanken skrivits ner till vapenbrott av normalgraden.

Häktades för vapenbrott

Löfving representerar Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och två nämnder i Värmdö kommun. Fram till i början av hösten var han också nämndeman i tingsrätten och förvaltningsrätten, men det uppdraget är vilande medan brottsutredningen pågår.

Klockan 21.37 på kvällen 10 september greps han, misstänkt för grovt vapenbrott.

– Det var en jäkla massa poliser. Jag tror det var sex, sju bilar. Försvarsmakten var här och tog en massa prylar också, säger han.

Enligt häktningsframställan ska det grova vapenbrottet ha begåtts på den adress på Värmdö där Christer Löfving är skriven. Han är vapenintresserad och uppger att han har licens för totalt 14 vapen: pistoler, revolvrar och jaktgevär. 

Men det som intresserade polisen var enligt Löfving främst ett antal vapen som en anhörig till honom förvarade på adressen.

– Han hade väl inte så mycket ordning på sina papper, så de hittade inte papperen först, säger han.

Fortsatt misstänkt

Både Christer Löfving och hans anhörige häktades den 14 september. Men åklagaren hävde häktningen för Christer Löfving 17 september och för den anhörige 18 september. De beslagtagna vapnen återlämnades. 

Utöver Löfving och den anhörige fick också en tredje misstänkt person en offentlig försvarare i september. Den personen blev aldrig häktad.

Alla tre är fortsatt misstänkta för grovt vapenbrott. Christer Löfving uppger att han inte vet säkert vad det beror på.

– Jag har mina aningar men det är inget som jag går ut med när jag inte har några bevis.

Den anhörige är tidigare dömd

Den anhörige dömdes för några år sedan för grovt bedrägeri. Han hade lurat en kvinna att låna ut totalt 850 000 kronor till honom under förespegling att pengarna skulle investeras i olika affärsprojekt som skulle ge henne god förtjänst. I själva verket hade han aldrig avsikten att betala tillbaka lånet, erkände han i polisförhör.

Mannen förklarade sitt handlade med att han behövde pengarna för att betala sina skulder till mc-gänget Bandidos. Straffet blev villkorlig dom med 230 timmars samhällstjänst. 

I domen tog tingsrätten inte ställning till om den påstådda skulden till Bandidos var verklig. Men enligt Christer Löfving är uppgiften sann.

– Han lånade pengar av mig också, angående det där. Jag fick reda på först efteråt att det var till Bandidos. 

Den anhörige är en av de tolv personer som anhölls på tisdagsmorgonen. Han var på resa när polisen sökte honom. Men polisen nådde honom på telefon och han uppmanades att inställa sig hos polisen, enligt Christer Löfving.

Den anhöriges försvarsadvokat, Peter Mutvei, har inte medverkat vid något förhör med sin klient under dagen.

– Jag kan inte säga så mycket, säger han.

Har du fått veta något om vad som läggs honom till last?

– Ja, lite, men inte mycket. 

Åklagaren Martin Tidén avböjer att kommentera utredningen ytterligare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.