Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-politiker misshandlad – och anmäld

Expressens David Baas om krogbråket med SD-profilen Rasmus Giertz.
Riksdagsledamoten Rasmus Giertz (SD), 28, har polisanmält en misshandel. Två av de inblandade har motanmält Giertz.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Arkivbild Borlänge
Foto: OLLE SPORRONG

Riksdagsledamoten Rasmus Giertz (SD) blev under fredagskvällen misshandlad av tre män efter ett krogbesök i Borlänge, rapporterar Aftonbladet.  

– Jag ser att de ligger över honom och matar slag, säger partikamraten Daniel Lönn som var med under kvällen. 

Händelsen har polisanmälts. 

Samtidigt har Rasmus Giertz själv anmälts för misshandel samma kväll. 

Det var efter en middag tillsammans med vänner i fredagskväll som ett bråk började mellan Rasmus Giertz, ordförande för Sverigedemokraterna i Dalarna och riksdagsledamot, och flera andra män. 

Daniel Lönn, ledamot i SD:s distriktsstyrelse i Dalarna berättar att han, Rasmus Giertz och en tredje kamrat bestämde sig för att ta en öl på en karaokebar i centrala Borlänge. 

– Under kvällen kom det fram tre för oss okända män, betedde sig otrevligt, tryckte upp sina telefoner i våra ansikten och kallade oss för okvädingsord, säger Daniel Lönn till Expressen. 

”Anspelade på 'SD-fittor' eller 'SD-horor'”

Han uppger att förolämpningarna som riktades mot dem var av ett slag som tydde på att de okända männen hade ett politiskt motiv. 

– Det var saker som anspelade på ”SD-fittor” eller ”SD-horor” till exempel. 

Enligt Rasmus Giertz mynnade bråket ut i en grov misshandel utanför en pub i centrala Borlänge. 

Giertz beskriver för Aftonbladet hur de tre personerna senare stod och väntade på honom och hans sällskap när de lämnar puben. 

– De flög på mig och tilldelade slag och sparkar mot mitt ansikte och mina armar. Min ena kompis försökte dra de här personerna ifrån mig och gå emellan och min andra kompis sprang mot stan och försökte hitta polisen, säger Rasmus Giertz. 

Daniel Lönn berättar att det var han som ingrep. Innan dess hade han fått höra att krogvakter bett de tre männen att gå ut eftersom de inte kunde sköta sig. 

– Kort därefter går Rasmus också ut. Och kort därefter går jag ut. Och när jag kommer ut så ser jag att de här tre männen ligger på Rasmus. 

Vad tänkte du då? 

– Jag hann inte tänka så mycket, jag ser att de ligger över honom och matar slag och då hinner man inte reflektera så mycket utan då vill man bara lösa upp det. Så jag sprang dit och flyttade en av dem och då lugnade det ned sig, då gick de andra upp från marken. En sprang i väg så det var bara två kvar. Så stod vi och pratade med dem och de var fortsatt hotfulla, säger Daniel Lönn, som berättar att deras kompis sprang och hämtade polisen och att det sedan lugnade ned sig. 

Giertz är motanmäld 

Efter helgen polisanmälde Rasmus Giertz misshandeln – men var då själv redan anmäld. Enligt åklagare Åsa Idestrand, förundersökningsledare i ärendet, har tre anmälningar kommit in i fallet. 

Till Aftonbladet säger Idestrand att två av anmälningarna lämnades in redan natten mot lördag, efter att bråket ska ha ägt rum. 

Daniel Lönn uppger att de valde att avvakta med anmälningarna till på måndagen för att de ville ha ”alla underlag”. 

– Helst ville vi veta vilka de här var, men det fick vi tyvärr aldrig reda på. 

Vad säger du om att de andra gjorde anmälningarna redan under natten till lördagen? 

– För mig är det ett uppenbart försök att misskreditera Rasmus och försöka framställa det som att de är offren när de har gett sig på oss. och det tycker jag är bekymmersamt. 

Nu kommer anmälningarna att utredas. 

– Nu ska vi hålla noggrannare förhör med de här personerna, då det är väldigt korta förhör som har hållits. Vi tittar så klart också om det finns kameror på platsen, säger Åsa Idestrand till Aftonbladet. 

– Vi har inga ytterligare kommentarer att ge om detta, säger Emma Kareld på SD:s pressavdelning under onsdagskvällen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.