Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politiker medlem i NMR: "En god sak"

Nordiska motståndsrörelsen.
Foto: SVEN LINDWALL
Fredrik Franzén, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Järfälla.
Foto: Sverigedemokraterna

SD-toppen Fredrik Franzén tecknade ett hemligt stödmedlemskap i Nordiska motståndsrörelsen.

Nu visar en granskning av Dagens ETC att sammanlagt 14 kommunpolitiker från SD har gett ekonomiskt stöd till den nazistiska organisationen.

– I början när jag engagerade mig politisk så ville jag stöda alla nationalistiska krafter och jag var kanske inte fullt så nogräknad som jag borde ha varit, säger Fredrik Franzén.

Det är en kommentar på Nordfront.se som avslöjar Fredrik Franzén, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Järfälla. 

 ”Jag har valt att bli stödmedlem … samtidigt som jag blev medlem i SD”, skrev han i kommentarsfältet på sidan den 15 april 2013, rapporterar Dagens ETC.

Nordfront.se drivs av Nordiska motståndsrörelsen, en nationalsocialistisk och antisemitisk organisation som öppet hyllar Hitler.

Har skickat pengar till Nordfront

Fredrik Franzén har själv försvarat SD i en debattartikel från i våras, där han försäkrar att det inte finns några nazistsympatier inom partiet och går till attack mot förintelseöverlevaren Emerich Roths kritik.

Men enligt Dagens ETC ska Franzén ha gjort två transaktioner till Nordfront, 500 kronor den 27 september 2012 och en annan transaktion den 8 juni 2013. Det var samma år som han engagerade sig allt mer i SD i Järfälla. 

När Expressen når redrik Franzén på telefon förklarar han transaktionerna med att han vid två tillfällen beställde material från NMR för att ta reda på vad organisationen stod för.

– Jag har beställt informationsmaterial där under den tiden då jag höll på att engagera mig politiskt för jag ville informera mig om vad olika politiska rörelser stod för. Bland annat ett häfte eller liten bok om deras ideologi, jag ville veta från dem själva vad de vill och vad de tycker, säger han.

Vad anser du om NMR i dag?

– Jag tycker att det är en alldeles för kollektivistisk ideologi, jag tycker också att de snöar in alldeles för mycket på rasfrågan och judefrågan. De landar fel i sin retorik och i sin ideologi.

Nordiska motståndsrörelsen.
Foto: SVEN LINDWALL

Hackergrupp avslöjar stödmedlemmar

Fredrik Franzén har även kritiska synpunkter om judar i kommentarsfältet på Nordfronts hemsida.

Signaturen Veritas skriver: ”Hur är det med en lista över judar som har gjort något betydande för exempelvis européer?” Fredrik Franzén svarar då: ”En sådan lista skulle ju nämna judar i positiv dager. Du kan väl säga till när du kommit på första namnet. I won’t hold my breath, som man brukar säga. :-)”

Dessa uppgifter ska komma från en anonym hackergrupp som kallar sig "No front friday" och som kommit åt ett register från Nordfronts server. 

Fredrik Franzén medger att han skrivit kommentarerna.

– De två kommentarer jag gjorde om judar var klumpigt formulerade och framstår ännu sämre när det inte finns en kontext kring det. Jag tycker att judar är en minoritetsgrupp som vi absolut inte har något problem med, säger han.

Och fortsätter:

– Samtidigt så tycker väl jag att de här uppgifterna har tagits fram illegalt. Man har hackat listor som man inte har rätt att göra.

Den hackade informationen sprids nu på nätet och avslöjar drygt 1100 stödmedlemmar, kunder i Nordfronts webbutik och skribenter på sajten.


LÄS MER: Integration viktigast för svenska väljare 


Dagens ETC har kunnat identifiera bland annat två allianspolitiker, en vänsterpartist och en handfull personer från det numera nedlagda Svenskarnas parti som har gett ekonomiskt stöd åt Nordiska motståndsrörelsen. 

Men det största stödet kommer från sverigedemokrater. Enligt Dagens ETC finns 14 personer som under de senaste åren har varit engagerade inom SD på kommunnivå med i registren.

"En god sak"

Fredrik Franzén förnekar inte att han betalat för stödmedlemskap i NMR.

– Jag tyckte att det var en god sak att stödja politiskt nationalistisk opposition, utan att ha helt klart för mig exakt hur dessa organisationer skilde sig åt, säger han till Dagens ETC.

– Jag tyckte att det var en god sak att stödja politiskt nationalistisk opposition, säger Fredrik Franzén (SD) till Dagens ETC.
Foto: Sverigedemokraterna

Enligt Dagens ETC fortsatte Franzén att kommentera på Nordfront i över nio månader och gjorde senare ytterligare en transaktion till organisationen.

Flera SD-politiker förekommer i Nordfronts forum. Bland annat en SD-ledamot i en norrländsk kommun som beställt propagandamaterial i webbshopen på Nordfront.se. 


LÄS MER: Åkesson öppnar nu för att fälla alliansen 


SD ska utreda kommunpolitiker

Där har även en SD-ledamot i en annan kommunfullmäktige gjort beställningar – på NMR:s partiprogram, rapporterar Dagens ETC.

Sverigedemokraterna ska nu utreda kommunpolitikernas åsikter för att se om de ligger i linje med SD:s politik:

– Vi nåddes under förmiddagen utav de uppgifter som publicerades på nätet, varvid vi har initierat en intern process för att vidare utreda och titta på det som framkommit. Jag kan i övrigt konstatera att om det är så att man besitter åsikter som inte ligger i linje med partiets ideologi eller åsiktsdokument, ska man också lämna. Om så inte sker kommer Medlemsutskottet att föra processen vidare och då kan det bli på tal om uteslutning från partiet, säger Henrik Gustafsson, informationsansvarig inom SD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.