Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD-politiker kallade flyktingar våldtäktsmän

I ett blogginlägg kallade SD-politikern Tove Birkeland Brandt flyktingar för våldtäktsmän som vill utrota kristna. Foto: Privat

I ett blogginlägg kallade SD-politikern Tove Birkeland Brandt flyktingar för våldtäktsmän som vill utrota kristna. Och att Sverige är på väg mot ett inbördeskrig.

– Formuleringen är dum, säger hon.

Nu hoppar hon av från SD i Arvika.

För en vecka sedan uppmärksammade Arvika Nyheter ett blogginlägg som Tove Birkeland Brandt, styrelseledamot för Sverigedemokraterna i Arvika, skrivit. Hon hävdar att flyktingarna som just nu strömmar in i Sverige är mördare och våldtäktsmän. De har som mål att utrota kristna och IS-terrorister gömmer sig ibland dem.

"Hur många våldtäkter skall ske, mord och hur mycket gatupplopp och förstörda ägodelar skall tillåtas innan man vaknar upp och inser att många som väller in över våra gränser har ett uppdrag?" skriver Tove Birkeland Brandt på sin privata blogg.

Hon skriver även att ett inbördeskrig är på väg att bryta ut i Sverige. Hon påstår att steningar sker och att svenska flickor som går förbi flyktingförläggningar antastas och i värsta fall våldtas, om de är vackra.

"Att de som bor i närområdet måste gå förbi dessa ställen, antastas och i värsta fall om de är vackra flickor våldtas. Jag vet för jag har sett det på nära håll och jag är rädd", skriver hon på bloggen.

På torsdagen hoppade hon av sitt ideella uppdrag som styrelseledamot och sekreterare i SD:s kommunförening.

– Jag har avgått för att jag tycker att det inte är bra att jag sitter där, om det är så att folk har tyckt att jag gjort något felaktigt. Jag vill inte skada partiet med några illa valda ord, säger Tove Birkeland Brandt.

"Skulle ha skrivit på ett helt annat sätt"

Hon säger att hon pratat med sin lokala SD-grupp och distriktsordföranden Runar Filper, men att beslutet att hoppa av är taget av henne själv.

– Det är mitt eget beslut. Jag har bara talat om för dem att jag har tagit det här beslutet och de backar upp mig vilket som. Det är klart att de tycker att jag gör något väldigt bra nu för partiet och partikamrater, säger hon.

Ångrar du sakerna du skrivit på bloggen?

– Formuleringen är dum. Jag skulle ha skrivit på ett helt annat sätt. Jag reagerade på saker som har hänt nära anhöriga och så, så det var plumt skrivet utav mig. Jag skulle naturligtvis ha skrivit ut vilken grupp människor det var jag pratade om, men nu är det ju försent.

Du skriver att flyktingar är våldtäktsmän som är ute efter att utrota kristna. Står du fast vid det?

– Nu pratar jag inte om gruppen flyktingar utan att det ibland de här finns den typen av muslimer, som IS och de här. Det var det jag diskuterade, men jag har skrivit så illa valt att man kunde klappa till mig rejält.

– Salafister är det egentligen jag var ute efter att skriva om. Men, ja, som sagt var det dåligt skrivet och inte genomtänkt, fortsätter hon.

Kommer du att fortsätta vara medlem i Sverigedemokraterna?

– Ja, det kommer jag vara.

Vän med högerextrema på nätet

Tove Birkeland Brandt har också kopplingar till högerextrema personer och nazister, på Facebook. Till exempel Carl Norberg, som leder högerextrema Partiet De Fria och förnekar att judeförintelsen ägt rum. På vänlistan finns också vit makt-rörelsen Nordisk Ungdoms grundare Patrik Forsén och Stefan Jacobsson, som var ledare för nazistpartiet Svenskarnas Parti.

Tove Birkeland Brandt är Facebookvän med över 3 000 personer och hävdar att hon inte haft koll på vilka de är.

– Jag har reklam på min sida, för mina böcker, så när någon har frågat mig om att bli vänner har jag inte kollat vilka de är utan bara sagt ja, ja, ja, ja. Jag har väl 4 000 vänner eller någonting, jag har ingen aning faktiskt, och det är ganska mycket, säger hon.

Tar avstånd

Frida Hagström, ordförande i Sverigedemokraterna i Västra Värmland, säger att Tove Birkeland Brandt tog "rätt beslut" när hon hoppade av. Hennes bloggande var på gång att granskas av partiets medlemsutskott, enligt Hagström.

– Men när hon valde att kliva av sitt uppdrag direkt kan hon nog fortsätta att vara medlem i partiet, säger hon.

Tar du avstånd från det hon skrivit?

– Självklart.

Vad tycker du om blogginlägget?

– Det är helt fel. Det går inte att dra alla personer över en kant. Jag förstår att känslorna, tankarna och idéerna är sånt som sprids väldigt mycket på Facebook. Jag ser också mycket sånt här i mitt flöde.

Skadar det här förtroendet för SD?

– Jag tror att det är både och. SD brukar faktiskt gå framåt av negativ media, vilket är lite konstigt, så man vet inte hur det blir, säger Hagström.