Håkan Malmgren blev invald till fullmäktige – och tänker sitta kvar trots partiets uppmaningar.
Håkan Malmgren blev invald till fullmäktige – och tänker sitta kvar trots partiets uppmaningar.

SD-politiker invald
– trots hatinläggen

Publicerad

Håkan Malmgren, SD-politiker i Tomelilla, skrev anonymt på hatsajter om att en moské ska brinna och gick gång på gång till angrepp mot romer.

Efter Expressens avslöjande uppmanades han av partiet att lämna sina politiska uppdrag och avsäga sig sin kandidatur. Trots det är han nu invald i fullmäktige – och tänker behålla platsen.

Håkan Malmgren, kommunfullmäktigeledamot och ordförande för SD i Tomelilla, var en av de politiker som Expressen före valet avslöjade med att skriva anonymt på hatsajter. I inlägg efter inlägg gick han till angrepp mot romer.

Under en artikel på Avpixlats föregångare Politiskt inkorrekt med rubriken "Asylsökande zigenare stjäl som korpar" skrev Malmgren:

"Snacka nu inte skit om korpar! Jämför inte de stackars korparna med zigenare! Det är orättvist mot korparna!"

I en kommentar till en annan artikel skrev Malmgren: "Vad var det man sa om zebror och zigenare, ränderna går aldrig ur... (för övrigt föredrar jag zebror när det gäller z-djur)".

Bränna moské

Men Malmgren skriver inte bara om romer. När mordbrandsförsöket mot konstnären Lars Vilks uppmärksammades av Politiskt inkorrekt skrev han om de misstänkta:

"In med dom i deras moské. Oj, brann moskén upp?"

Efter Expressens avslöjande avgick Håkan Malmgren från posten som nämndeman och uppmanades av partiet att lämna sina uppdrag och avsäga sig sin kandidatur. Men nu har han åter valts in i kommunfullmäktige i Tomelilla.

Nekar

Håkan Malmgren har nekat till att han gjort de rasistiska inläggen och säger till Ystads Allehanda att han tänker behålla platsen om han inte får annat besked från partiet:

– Jag anser mig vara oskyldig, så jag står kvar.

Enligt partiet kunde det bli aktuellt att utesluta Malmgren om han inte självmant lämnade sina uppdrag.

– Jag kan bara säga att man inte gjort någon granskning än av om de som uppmanats sluta har följt det, säger partiets pressansvarige, Martin Kinnunen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag