Foto: Scanpix Norway
 Foto: Scanpix Norway

SD-politiker håller med Anders Breivik - ångrar sig

Publicerad
Uppdaterad
"Massakern är ett resultat av mångkulturen", det skriver Erik Hellsborn, Sverigedemokrat från Varberg i sin blogg. Men inlägget faller inte i god jord i partiledningen.
- Det är inget som Sverigedemokraterna står bakom. Det är gärningsmannen som ligger bakom, inte en politisk utveckling, säger Martin Kinnunen, pressansvarig i partiet.
På tisdagen tog inläggets bort.
Det uppmärksammade blogginlägget skrevs i söndags och diskuterades flitigt i medier under måndagen och tisdagen.
I inlägget skriver Erik Hellsborn, Sverigedemokrat från Varberg, att "I ett norsk Norge, där 68-vänsterns befängda drömmar om ett mångkulturellt samhälle inte slagit rot hade denna tragedi aldrig hänt."
Han skriver också att "Massakern i Norge må vara det värsta våldsdådet som Skandinavien sett sedan andra världskriget, men det är ingen blixt från klar himmel. Detta är vad mångkulturen gör, den skapar konflikter mellan människor, leder till hat, våld och en allmän brutalisering av samhället."
När Expressen.se kontaktade partiföreträdare under tisdagsmorgonen hade man ännu inte läst inlägget.

Står inte bakom

– Vi har inte läst igenom det fullständigt och vet inte om det är värt att kommentera, säger Martin Kinnunen, pressekreterare hos Sverigedemokraterna
Ett par timmar senare har man gått igenom inlägget.
– Den analys som förs fram är inget som Sverigedemokraterna står bakom. Det är lika fel att göra politik av det i den bloggen som det är när man försöker göra så för att skada oss, säger Kinnunen och fortsätter:
– Det går inte att säga att det är det mångkulturella samhället som ligger bakom. Det går inte att lägga skuld på en politisk utveckling för det en gärningsman gjort. Det är beklagligt att han gör det.
Han säger också att inlägget ska tas upp för diskussion internt i partiet.

"Kunde missuppfattas"

Erik Hellsborn själv arbetade innan lunch på tisdagen med att skriva ett inlägg som förklarar det tidigare inlägget.
– Jag har förstått att en del av de saker jag skrivit lätt kan missuppfattas. En del människor verkar tro att jag fråntar Breivik ansvaret för hans fruktansvärda handlingar. Så är det inte.
Han menar att inlägget handlar om "hur mångkulturen banar väg för en våldsammare miljö".
– Jag ångrar att jag formulerade mig på ett sådant sätt som tydligen lätt kunde missuppfattas, säger Hellsborn.
Under tisdagseftermiddagen togs inlägget bort.
"Uppdatering: På inrådan av partikamrater har söndagens inlägg tagits bort.", skrev Hellsborn i sin blogg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag