Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politiker: Folk från Sydsudan har lägre IQ

Bertil Malmgren (SD), är ledamot i regionfullmäktige och gruppledare för SD i kommunfullmäktige i Trosa.
Foto: SVEN LINDWALL
Bertil Malmgren.
Foto: SVEN LINDWALL

Bertil Malmberg, SD, hävdar att delar av Sörmlands problem beror på att sydsudaneser har ”lägre IQ”.

Nu riskerar Trosapolitikern – som tidigare avslöjats näthata – att skickas ut från partiet.

– Det är ett oacceptabelt språkbruk. Partiet tar kraftigt avstånd, säger Anton Berglund, gruppledare för Sverigedemokraterna i Sörmland, till Sveriges Radio.

Under pseudonymen ”Nils Dacke” var Bertil Malmberg en aktiv skribent i hatsajten Avpixlats kommentarsfält, som Expressens undersökande reporter David Baas avslöjade 2013. I inlägg berättade Malmberg då sina åsikter kring islam och muslimer och han har också arbetat extra som ”islamutbildare” i sitt parti.

Under en föreläsning 2014 för ”Fri folkbildning” liknade Bertil Malmberg Koranen vid boken ”Mein Kampf”, skriven av nazistledaren Adolf Hitler, och påstod att det sker en ”smygande islamering” i Sverige genom en ”invasion av muslimer”.

– Jag är övertygad om att det i många fall ligger oljepengar bakom detta som en del av jihad, sa Malmberg.

”Väldigt låg i Sydsudan”

Nu har politikern, som är ledamot i regionfullmäktige och gruppledare för SD i kommunfullmäktige i Trosa, återigen hamnat i blåsväder – efter ett uttalande i regionfullmäktige. Under onsdagens sammanträde hävdade han att personer från Sydsudan har ”lägre IQ”. Utspelet kom i samband med en debatt om Sörmlands årsbokslut.

Reaktionerna blev, enligt Sveriges Radio P4, kraftiga.

Men Malmberg står fast vid sin åsikt.

– Vi har just med hjälp av ”invandrarverket” tagit emot ett antal kvotflykningar från Sydsudan till Sörmland. Befolkningsmässigt...medel-IQ:n är väldigt, väldigt låg i Sydsudan, säger han till Sveriges Radio efter mötet.

Han anser inte att det är nedsättande eller generaliserande.

– Nej, inte om det står i vetenskapliga studier.

Vilka studier han syftar på framgår inte.

Kan uteslutas

Nu riskerar Bertil Malmgren att uteslutas från Sverigedemokraterna. Partiet uppmanar honom att lämna alla sina uppdrag och ett personalärende väcks.

Men Malmgren vägrar.

– Processen kommer nu ha sin gång och där kommer jag att få säga mitt, säger Bertil Malmberg till SVT.

Se mer om SD:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.