Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politiker åtalas för hets mot folkgrupp

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Foto: SVEN LINDWALL

Sverigedemokraternas gruppchef i Trosa, Bertil Malmberg, åtalas för hets mot folkgrupp, rapporterar SVT Nyheter Sörmland

Orsaken är att politikern ska ha hävdat att sydsudaneser har lägre intelligensnivå än andra folkgrupper. 

Malmberg förnekar brott. 

Under måndagen väcktes åtal mot SD-politikern Bertil Malmberg i Trosa, Sörmland, rapporterar SVT Sörmland. 

Bertil Malmberg förnekar brott. 

Åtalspunkten är hets motfolkgrupp och gäller ett uttalande som Bertil Malmberg gjorde under ett regionfullmäktigemöte – i vilket han ska ha hävdat att sydsudaneser har lägre intelligensnivå än andra folkgrupper. 

Trots partiets uppmaning – vägrar lämna politiken

Redan innan åtal väcktes hade partiet bett Malmberg att lämna sina politiska uppdrag. Malmberg har dock inte hörsammat uppmaningen. 

– Det här är ingenting som vi som parti står bakom, utan ett uttalande som vi inte anser är rätt och riktigt. Det är därför det ligger på medlemsutskottet nu, säger Anton Berglund, gruppledare för Sverigedemokraterna i regionen, till SVT Sörmland

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.