Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-politiker anmäler vikingabyns ”hövding”

Hanna Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm (SD).
Foto: Sverigedemokraterna i Hällseholm
Ulf Berggren, gruppledare för Sverigedemokraterna.
Foto: Sverigedemokraterna i Hässleholm
SD-styret har polisanmält vikingabyns ägare.
Foto: Vittfarnas Café/ Facebook
Oddvar Lönnerkrantz.
Foto: Vittfarnas café

SD-styret i Hässleholms kommun har polisanmält den lokala vikingabyns ägare.

Oddvar Lönnerkrantz anklagas för att ha hotat kommunen för att de ska köpa fastigheten, rapporterar Norra Skåne.

Men Lönnerkrantz nekar:

– Jag tar fram fakta, säger han till Frilagt.

Det är kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) som tillsammans med partikollegan Ulf Berggren polisanmält Vittfarnas vikingabys ägare för olaga hot.

Enligt politikerna har denne, Oddvar Lönnerkrantz, försökt pressa kommunen till att köpa fastigheten för 12,5 miljoner kronor. Han anklagas också för att ha hotat att lämna ut inspelningar från deras möte till medierna.

– Det var jättejobbigt, jag kände mig tydligt hotad. Jag trodde aldrig att han skulle sätta mig i denna situation, säger Hanna Nilsson till Norra Skåne.

I en intervju med Frilagt säger Hanna Nilsson att inspelningarna bland annat ska ha avslöjat att hon varit arg på Paul Thurn, ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden (SD), och andra tjänstemän.

”Många och långa inspelningar”

Konflikten mellan Vittfarnas vikingaby och kommunen har varit långvarig. Den har bland annat handlat om sanktionsavgifter för olovligt byggande, felaktiga kartor över fastigheten och Trafikverkets planer på ett viltstängsel över fastighetens parkering.

Men Oddvar Lönnerkrantz, ibland kallad ”vikingahövding”, anser inte att mötet med kommunpolitikerna var hotfullt, skriver Frilagt.

– Vilken tur att vi spelade in även det, säger han till sajten.

– Jag tar fram fakta.

Vittfarnas Café, som tillhör byn, har också kommenterat polisanmälan via sin Facebook:

”Nu börjar bitarna falla på plats om hur individer inom Hässleholms kommun har behandlat oss. Då det är många och långa inspelningar med politiker och tjänstepersoner så jobbar vi febrilt med att plocka de viktigaste inslagen så att vi kan publicera detta för allmänheten”, går att läsa i inlägget.

Expressen har sökt Oddvar Lönnerkrantz och varit i kontakt med Vittfarnas vikingaby. De vill inte lämna några ytterligare kommentarer i nuläget på grund av den pågående förundersökningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.