Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-politik styrs dolt av klimatförnekare

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Foto: Gaurav Tiwari / AP

Sverigedemokraterna har i det fördolda lierat sig med kontroversiella klimatförnekare och klimatskeptiker.

Expressen kan nu avslöja hur lobbyister bjudits in till partiet och getts möjlighet att direkt ändra i SD:s politik - och att kontakten sträcker sig till Svenskt näringsliv.

Från partiledningen har man varit rädd att kopplingen till klimatförnekarna ska skrämma bort kvinnliga väljare.

– Gentjänst - jag vet inte vad du syftar på, säger Josef Fransson, SD-ledamot i näringsutskottet, efter att han lovat en lobbyist att påverka några partikamrater att rösta mot vindkraft i deras hemkommun.

I maj kunde Expressen berätta om flera lobbyistorganisationer - främst från näringslivet - som med bland annat bjudmiddagar på lyxkrogar uppvaktat SD:s riksdagsledamöter. En av lobbyisterna var Per Welander, som är ordförande för Stockholmsinitiativet - ett slags nav för svenska klimatförnekare.

Expressen kan nu avslöja hur kontakterna med klimatförnekarna är betydligt mer djupgående och att de under lång tid påverkat SD:s politik i det fördolda.

En lobbyist som bjudits in till SD:s riksdagskansli är Lars Bern. Bern är före detta företagsledare och ledamot i Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin. På senare år har han profilerat sig i klimatfrågan inte minst på sin blogg "Anthropocene".

Skriver egna tillägg

Redan i april 2012 bjöds Bern in till SD-kansliet av riksdagsledamoten Josef Fransson, som då satt i miljö- och jordbruksutskottet, för att föreläsa för partiets riksdagsledamöter och tjänstemän. Men kontakten stannade inte där.

Gång på gång har Fransson tagit hjälp av Bern i arbetet med att utforma SD:s klimatpolitik. SD-ledamoten har då skickat över utkast till riksdagsinlägg och debattartiklar som Bern fått kontrolläsa och redigera. Exempelvis skrev Bern i juni 2012 till Fransson:

"Jag har gjort en snabb bearbetning av din text som jag gillar. Mina tillägg finns i bifogad kopia inlagda med rött. Lycka till! MVH/Lars"

Texten gällde ett anförande i riksdagen om klimatpolitiken och Fransson svarade:

"Tack så jättemycket för hjälpen. Kunde inte få med allt du skrev, då jag var tvungen att skära i texten."

Foto: Kevin Frayer / GETTY IMAGES GETTY IMAGES ASIAPAC

"4 000 Facebookvänner"

När Expressen når Lars Bern på telefon så säger han att han inte är klimatförnekare:

– Vad jag däremot vänder mig emot är överdrivna klimatlarm, att man överdriver, att man larmar om klimatet. Det kan du själv enkelt konstatera att man har sagt att polerna ska vara isfria och det har de inte blivit, säger Bern och tillägger att han var med i en grupp som diskuterade bildandet av Stockholmsinitiativet men att han valde att inte gå med i det.

Om kontakten med Josef Fransson säger han:

­­– Jag är Facebookvän med honom. Jag är Facebookvän med de flesta politiker. Jag har nästan 4000 Facebookvänner. Jag har inga direkta kontakter med några sverigedemokrater.

Men Josef Fransson bjöd till och med in dig att föreläsa på riksdagskansliet.

– Ja, det gjorde Moderaterna också. Blir jag inbjuden av ett riksdagsparti att föreläsa och tala om vad jag har för uppfattning i en vetenskaplig fråga så ställer jag upp, säger Lars Bern.

Foto: Laurie Skrivan / ST. LOUIS POST-DISPATCH / POLARI POLARIS IMAGES

Hjälpte SD

I Josef Franssons nätverk ingår också Jonny Fagerström, som varit kopplad till Stockholmsinitiativet. Direkt efter riksdagsinträdet 2010 tog SD-ledamoten hjälp av Fagerström för att skriva om partiets miljöprogram:

"Skulle du vilja hjälpa till att författa energidelen? Jag vet ju att du och jag är tämligen överens gällande vindkraft/kärnkraft och klimat", skrev Fransson i ett mejl till Fagerström.

Fransson har också vid flera tillfällen tagit hjälp av Fagerström för att få spridning på sina debattartiklar och inlägg i riksdagen via de sajter som Fagerström är kopplad till, bland annat Stockholmsinitiativets blogg Climate Scam.

Fagerström har själv framför allt drivit en kamp mot vindkraft genom organisationen Svenskt landskapsskydd och hösten 2012 ville han ha en gentjänst från Josef Fransson. I Franssons grannkommun Skara skulle kommunfullmäktige då ta ställning till vindkraftsparken Nordbillingen. Fagerström skrev:

"Dessa två Sverigedemokrater sitter i Skaras kommunfullmäktige. Kan du påverka dem så att de röstar nej till vindpark Nordbillingen? Om de inte redan är övertygade om det..."

Fransson svarade:

"Har varit på dem om det. Tror dom är med på tåget!"

Kort tid därefter röstade SD-ledamöterna nej till vindkraftsparken. Jonny Fagerström säger nu:

– Ja, jag försökte påverka alla ledamöter i Skaras kommun att rösta nej till vindkraftsparken. Men det misslyckades ju med tillståndet i Skara kommun men däremot så vann ju jag i miljödomstolen här nu i september.

Foto: Dennis Bromage / Barcroft M / DENNIS BROMAGE / BARCROFT MEDIA 000A8T8K

"Totalt hjärntvättade"

En annan klimatlobbyist i Franssons kontaktnät är Peter Stilbs, professor emeritus i fysikalisk kemi. Stilbs har bland annat i debattartiklar underkänt FN:s klimatpanel IPCC:s återkommande rapporter som sammanställer forskningsläget om klimatförändringen.

Inför valet 2014 ville Fransson ha hjälp av Stilbs med att gå igenom ett debattsvar till miljöpartisterna Carl Schlyter och Helena Leander. I samma veva ville SD-ledamoten också att sajten Nyheter Idag, som tagit emot pengar från SD, skulle använda sig av Stilbs. I ett mejl till sajten erbjöd sig Fransson också att plocka fram fler klimatdebattörer:

"Blir detta bra och proffsigtt skött kan jag säkert rada upp fler duktiga klimatdebattörer och forskare att intervjua!"

Peter Stilbs säger till Expressen att han gett råd till Fransson. Han tillägger att Sverigedemokraterna har den vettigaste klimatpolitiken av alla riksdagspartier:

– De andra verkar totalt hjärntvättade. De vet inte ens vad de pratar om.

Uppmuntrad av tankesmedjan

En tung kontakt som Fransson knutit i klimatfrågan är tankesmedjan Timbro, som har kopplingar till Svenskt näringsliv. I maj 2012 hörde Lydia Wålsten, som då var projektledare för miljö, tillväxt och konsumtion på Timbro, av sig till Fransson efter att SD-ledamoten skrivit i tidningen GP om att det är fel att med subventioner trycka på för att ersätta kärnkraft med förnyelsebar energi som vindkraft:

Lydia Wålsten.
Foto: Cornelia Nordström

"Läste artikeln i GP om energiinriktningen, mycket bra om subventioner, kul", skrev Wålsten till Fransson.

Fransson skrev senare i ett mejl till Wålsten:

"Hej Lydiah! Började följa dig på Twitter sedan du kontaktade mig och tror det skulle kunan finnas endelfrågor där vi skulle kunna finna varann. Kanske kunde du tänka dig att understödja mig med saker som inget annat parti vågar dryfta?"

Wålsten svarade: "Kul, och ja, det finns det sannolikt."

"Vi kanske har mejlat"

Kontakten fortsatte och ett halvår senare skickade Josef Fransson över en rapport från riksdagens utredningstjänst till Timbro. I mejlet skrev han:

"Kanske något ni kan använda er av i Er strävan att bygga en bred och folklig förankring för min politik! ;)"

Wålsten svarade: "Tack, intressant. Ska kolla in."

När Expressen når Lydia Wålsten, som i dag är kommunikationsansvarig för Timbro, minns hon inte sin SD-kontakt:

– Jag kan inte komma ihåg att jag haft någon som helst kontakt med Josef Fransson. Jag har aldrig träffat honom. Vi kanske har mejlat någon gång men jag har inte träffat honom.

Ni har haft en hel del mejlkontakt så jag undrar om du fick ut något av den kontakten?

– Nej, alltså jag borde väl ha haft mer kontakt med politiker än vad jag haft för det var ganska ensamt att driva de här frågorna, säger Lydia Wålsten.

"Bör noga tänka sig för"

Josef Franssons hantering av klimatfrågan väckte en diskussion i partiledningen i början av 2013. Dåvarande pressansvarige Martin Kinnunen, i dag själv ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, menade att det fanns både möjligheter men också risker med att positionera sig bland klimatskeptikerna.

I ett mejl till resten av partiledningen skrev Kinnunen:

"Att inta en mer skeptisk hållning än de andra till klimathotet tror jag är rimligt men bör noga tänka sig för. Vi skulle nog ganska lätt kunna bli en attraktiv motpol till de andra i debattsammanhang men vi vet väldigt lite om hur våra potentiella väljare skulle reagera på detta. Våra befintliga väljare är nog inget problem men bland väljarna i stort och bland kvinnor anses klimatet vara ett av de allra största hoten i framtiden."

Kontroversiella lobbyister som är SD:s rådgivare

Lars Bern, 73

Före detta företagsledare som sitter i Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin. 2008 gick han ut i en debattartikel och hävdade att orsakssambandet mellan förhöjd koldioxidhalt och vissa klimatförändringar inte är bevisat. Han beskylldes då för att förneka "fysikens grunder" av tre klimatprofessorer. Han säger sig inte vara klimatförnekare.

– Människan påverkar klimatet men inte i den stora omfattningen som de här politiska larmen påstår, säger Lars Bern.

Jonny Fagerström, 58

Engagerad i anti-vindkraftsorganisationen Svenskt landskapsskydd. Han skrev tidigare på Stockholmsinitiativet men berättar för Expressen att han slutade med det för några år sedan eftersom han inte hade tid. Kallar sig själv för "klimatskeptiker".

– Han har rådfrågat mig i några frågor som rör energipolitik, kopplat till vindkraft och kärnkraft och såna saker, säger Fagerström om kontakten med Josef Fransson.

Peter Stilbs, 71

Professor emeritus i fysikalisk kemi vid KTH i Stockholm. Stilbs tillhör dem som ifrågasatt slutsatserna i rapporterna från FN:s klimatpanel. Stilbs har också engagerat sig i Stockholmsinitiativet. Han har beskyllts, i föreningen Vetenskap och Folkbildnings tidskrift Folkvett, för att ägna sig åt pseudovetenskap.

– Jag tror nog att han hade liknande synpunkter som jag tidigare så att han har väl kanske sökt lite bekräftelse hos mig, säger Stilbs om kontakten med Josef Fransson.

Per Welander, 66

Bakgrund som IT-företagare och är ordförande för Stockholmsinitiativet som 2010 utsågs till "Årets förvillare" av föreningen Vetenskap och folkbildning. När Expressen i våras kunde berätta om kontakten med Josef Fransson - bland annat en middag på Hotel Diplomat - sade Welander:

– Jag käkar så otroligt många middagar. Så här är det: Jag äter middag med vem som helst. Jag själv är partilös, Klimatupplysningen (Stockholmsinitiativet, reds anm) är partipolitiskt obunden. Och i övrigt har jag inga mer kommentarer.

Diskussionen om Fransson ledde till att han efter valet 2014 förflyttades från riksdagens miljöutskott till näringsutskottet - en post som också är viktig för klimatpolitiken eftersom energifrågorna behandlas där.

När Expressen träffar Fransson säger han om sitt nätverk med klimatförnekare:

– Jag tycker att det är ganska märkliga ordval. Klimatförnekare, vad betyder det egentligen? Klimatskeptiker, vad betyder det?, säger Josef Fransson när Expressen träffar honom efter ett möte i näringsutskottet.

Stockholmsinitiativet utsågs till "Årets förvillare". Ser du något kontroversiellt med dem?

– Jag tycker väl att det var en ganska barnslig utnämning om jag får säga så. Jag står inte bakom allt som skrivs på den bloggen men det finns en hel del som är ganska intressant att läsa där, säger Fransson.

"Intressant att lyssna på"

Josef Fransson beskriver Lars Bern som en "frisk fläkt" med "en gedigen bakgrund" som är "intressant att lyssna på".

Lars Bern ses också som en kontroversiell person och det finns klimatprofessorer som i en debattartikel sagt att han "förnekar fysikens grunder".

– Det är inget jag tagit del av men jag vet att Lars Bern i vissa frågor är en kontroversiell person.

Josef Fransson intervjuas av David Baas.
Foto: Olle Sporrong

Kontakten med Jonny Fagerström ledde bland annat fram till att Fransson skulle stöta på sina partikamrater i Skaras kommunfullmäktige för att de skulle rösta nej till en vindkraftspark.

Gör du såna gentjänster till lobbyister?

– Gentjänst, jag vet inte vad du syftar på då. Det handlar om att jag och Jonny Fagerström är väldigt, väldigt överens när det gäller vindkraften, vi har gemensamma mål där, säger Fransson.

Peter Stilbs, som sågat slutsatserna i rapporterna från FN:s klimatpanel IPCC, beskrivs av Fransson som "sansad, klok röst".

– Om han nu tagit avstånd från IPCC:s grunddrag så... det har väl jag också gjort i princip, säger Fransson och tillägger:

– Och även om IPCC skulle ha rätt i grunden att jorden skulle gå upp ett par grader så är det inte säkert... ingen har, tycker jag, kunnat svara på om det skulle var så hemskt dåligt. Nu tror inte jag att det kommer att ske. Inget pekar på att det kommer att ske, tycker jag.

Utåt sett har Josef Fransson inte berättat vilka personer som getts en möjlighet att - bokstavligen - påverka partiets klimatpolitik.

Förtjänar inte väljarna att få reda på vilka personer som har ett direkt inflytande över politiken?

– Det vet jag inte om det är särskilt intressant för mig att stå här och bedöma om de förtjänar det eller inte. Om det är någon som frågar så är väl inte jag särskilt hemlig om det, säger Fransson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.