Björn Söders öde i partiledningen avgörs redan om en vecka då partistyrelsen sammanträder. Mattias Karlsson och Richard Jomshof vill båda avsätta Söder på det mötet, erfar Expressen. Foto: Sven LindwallBjörn Söders öde i partiledningen avgörs redan om en vecka då partistyrelsen sammanträder. Mattias Karlsson och Richard Jomshof vill båda avsätta Söder på det mötet, erfar Expressen. Foto: Sven Lindwall
Björn Söders öde i partiledningen avgörs redan om en vecka då partistyrelsen sammanträder. Mattias Karlsson och Richard Jomshof vill båda avsätta Söder på det mötet, erfar Expressen. Foto: Sven Lindwall
Om Björn Söder slutar är Richard Jomshof (bilden) en kandidat. "Det är honom man har diskuterat. Han är den kandidat som det har diskuterats kring, ja", säger Henrik Vinge. Foto: Sven LindwallOm Björn Söder slutar är Richard Jomshof (bilden) en kandidat. "Det är honom man har diskuterat. Han är den kandidat som det har diskuterats kring, ja", säger Henrik Vinge. Foto: Sven Lindwall
Om Björn Söder slutar är Richard Jomshof (bilden) en kandidat.
"Det är honom man har diskuterat. Han är den kandidat som det har diskuterats kring, ja", säger Henrik Vinge. Foto: Sven Lindwall
Expressen var på söndagen i kontakt med flera centralt placerade företrädare inom SD som bekräftar bilden av att Mattias Karlsson nu styr med järnhand - bakom ryggen på sjukskrivne Jimmie Åkesson. Karlsson ska själv ha anställt flera personer på riksdagskansliet och själv beslutat om löner. Foto: Anna-Karin NilssonExpressen var på söndagen i kontakt med flera centralt placerade företrädare inom SD som bekräftar bilden av att Mattias Karlsson nu styr med järnhand - bakom ryggen på sjukskrivne Jimmie Åkesson. Karlsson ska själv ha anställt flera personer på riksdagskansliet och själv beslutat om löner. Foto: Anna-Karin Nilsson
Expressen var på söndagen i kontakt med flera centralt placerade företrädare inom SD som bekräftar bilden av att Mattias Karlsson nu styr med järnhand - bakom ryggen på sjukskrivne Jimmie Åkesson.
Karlsson ska själv ha anställt flera personer på riksdagskansliet och själv beslutat om löner. Foto: Anna-Karin Nilsson

SD-planen: Sparka Björn Söder

Publicerad

Om en vecka avgörs partisekreteraren Björn Söders framtid i Sverigedemokraterna.

Han vill sitta kvar tills Jimmie Åkesson är tillbaka.

Men partiledarvikaren Mattias Karlssons plan är att avsätta honom när partistyrelsen sammanträder den 26 januari.

Expressen var på söndagen i kontakt med flera centralt placerade företrädare inom SD som bekräftar bilden av att Mattias Karlsson nu styr med järnhand - bakom ryggen på sjukskrivne Jimmie Åkesson.

Karlsson ska själv ha anställt flera personer på riksdagskansliet och själv beslutat om löner.

Enligt källor ska de som ifrågasatt ledarstilen ha straffats. Flera uppgiftslämnare säger att både tjänstemän och chefer på riksdagskansliet nu ifrågasätter Karlsson.

Enligt Karlssons anhängare kan det dröja innan Åkesson är tillbaka, och en del hävdar att han förmodligen inte återvänder som partiledare.

Bland Mattias Karlssons kritiker i partiet är uppfattningen att Åkesson är på bättringsvägen från sin utbrändhet och snart kan vara tillbaka.

Vill att Jomshof ersätter

Mattias Karlsson vill så fort som möjligt byta ut partisekreteraren Björn Söder mot Richard Jomshof. Orsaken är en maktstrid.

Källor uppger för Expressen att Mattias Karlsson på sikt är beredd att utmana Jimmie Åkesson om partiledarposten. Om Åkesson inte ställer upp för omval på partiets landsdagar i november betraktas Karlsson av många som ende kandidat.

Mattias Karlsson ska också internt ha deklarerat att han tänker ta över Åkessons traditionsenliga vårtal om Åkesson då inte är tillbaka. Men då väntas krav från andra att talet ställs in.

Björn Söders öde i partiledningen avgörs redan om en vecka då partistyrelsen sammanträder.

Mattias Karlsson och Richard Jomshof vill båda avsätta Söder på det mötet, erfar Expressen.

I en censurerad krönika till partiets tidning SD-kuriren konstaterade Björn Söder redan i december att han det vore "oansvarigt mot partiet att i detta läge lämna mitt uppdrag".

I krönikan - som sedan gick ut till medlemmarna skriver han:

"Med tanke på att vi i dagsläget inte har en partiledare på plats kan det också vara av särskild vikt att behålla kontinuiteten tills vår Jimmie är tillbaka."

Enligt Söder är Richard Jomshof inte mogen att ta över och internt har han gjort klart att Mattias Karlssons ledarstil "skrämmer honom".

"Halvpsykotisk världsbild"

Mattias Karlsson kommenterade i går uppgifterna om de olika påståendena på sin Facebooksida.

Han hävdar att påståendena bygger på en "paranoid och halvpsykotisk världsbild" och konstaterar att artikeln är "fullproppad med lögner och vantolkningar".

Henrik Vinge, pressekreterare åt både Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson, vill inte kommentera Mattias Karlssons inställning till att låta Björn Söder sitta kvar.

- Jag kan inte recensera vad andra tycker.

Däremot bekräftar han att partistyrelsen den 26 januari ska diskutera både partisekreterrarens uppdrag, och vem som ska ha posten.

- Björn har tänkt lämna posten. Det har vi pratat om i ett års tid, men det har skjutits på framtiden. Nu tittar man på om man ska genomföra bytet då, den 26 januari, säger Henrik Vinge.

Och om Björn Söder inte vill lämna posten?

- Det är väl de som de får diskutera, säger Henrik Vinge.

Om Björn Söder slutar, är Richard Jomshof partistyrelsens självklara kandidat?

- Det är honom man har diskuterat. Han är den kandidat som det har diskuterats kring, ja, säger Vinge.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag