Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD-planen: Sparka Björn Söder

Björn Söders öde i partiledningen avgörs redan om en vecka då partistyrelsen sammanträder. Mattias Karlsson och Richard Jomshof vill båda avsätta Söder på det mötet, erfar Expressen. Foto: Sven Lindwall
Om Björn Söder slutar är Richard Jomshof (bilden) en kandidat.
"Det är honom man har diskuterat. Han är den kandidat som det har diskuterats kring, ja", säger Henrik Vinge.
Foto: Sven Lindwall
Expressen var på söndagen i kontakt med flera centralt placerade företrädare inom SD som bekräftar bilden av att Mattias Karlsson nu styr med järnhand - bakom ryggen på sjukskrivne Jimmie Åkesson.
Karlsson ska själv ha anställt flera personer på riksdagskansliet och själv beslutat om löner.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Om en vecka avgörs partisekreteraren Björn Söders framtid i Sverigedemokraterna.

Han vill sitta kvar tills Jimmie Åkesson är tillbaka.

Men partiledarvikaren Mattias Karlssons plan är att avsätta honom när partistyrelsen sammanträder den 26 januari.

Expressen var på söndagen i kontakt med flera centralt placerade företrädare inom SD som bekräftar bilden av att Mattias Karlsson nu styr med järnhand - bakom ryggen på sjukskrivne Jimmie Åkesson.

Karlsson ska själv ha anställt flera personer på riksdagskansliet och själv beslutat om löner.

Enligt källor ska de som ifrågasatt ledarstilen ha straffats. Flera uppgiftslämnare säger att både tjänstemän och chefer på riksdagskansliet nu ifrågasätter Karlsson.

Enligt Karlssons anhängare kan det dröja innan Åkesson är tillbaka, och en del hävdar att han förmodligen inte återvänder som partiledare.

Bland Mattias Karlssons kritiker i partiet är uppfattningen att Åkesson är på bättringsvägen från sin utbrändhet och snart kan vara tillbaka.

Vill att Jomshof ersätter

Mattias Karlsson vill så fort som möjligt byta ut partisekreteraren Björn Söder mot Richard Jomshof. Orsaken är en maktstrid.

Källor uppger för Expressen att Mattias Karlsson på sikt är beredd att utmana Jimmie Åkesson om partiledarposten. Om Åkesson inte ställer upp för omval på partiets landsdagar i november betraktas Karlsson av många som ende kandidat.

Mattias Karlsson ska också internt ha deklarerat att han tänker ta över Åkessons traditionsenliga vårtal om Åkesson då inte är tillbaka. Men då väntas krav från andra att talet ställs in.

Björn Söders öde i partiledningen avgörs redan om en vecka då partistyrelsen sammanträder.

Mattias Karlsson och Richard Jomshof vill båda avsätta Söder på det mötet, erfar Expressen.

I en censurerad krönika till partiets tidning SD-kuriren konstaterade Björn Söder redan i december att han det vore "oansvarigt mot partiet att i detta läge lämna mitt uppdrag".

I krönikan - som sedan gick ut till medlemmarna skriver han:

"Med tanke på att vi i dagsläget inte har en partiledare på plats kan det också vara av särskild vikt att behålla kontinuiteten tills vår Jimmie är tillbaka."

Enligt Söder är Richard Jomshof inte mogen att ta över och internt har han gjort klart att Mattias Karlssons ledarstil "skrämmer honom".

"Halvpsykotisk världsbild"

Mattias Karlsson kommenterade i går uppgifterna om de olika påståendena på sin Facebooksida.

Han hävdar att påståendena bygger på en "paranoid och halvpsykotisk världsbild" och konstaterar att artikeln är "fullproppad med lögner och vantolkningar".

Henrik Vinge, pressekreterare åt både Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson, vill inte kommentera Mattias Karlssons inställning till att låta Björn Söder sitta kvar.

- Jag kan inte recensera vad andra tycker.

Däremot bekräftar han att partistyrelsen den 26 januari ska diskutera både partisekreterrarens uppdrag, och vem som ska ha posten.

- Björn har tänkt lämna posten. Det har vi pratat om i ett års tid, men det har skjutits på framtiden. Nu tittar man på om man ska genomföra bytet då, den 26 januari, säger Henrik Vinge.

Och om Björn Söder inte vill lämna posten?

- Det är väl de som de får diskutera, säger Henrik Vinge.

Om Björn Söder slutar, är Richard Jomshof partistyrelsens självklara kandidat?

- Det är honom man har diskuterat. Han är den kandidat som det har diskuterats kring, ja, säger Vinge.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!