På Sverigedemokraternas hemsida står det att man ser med ”stor oro” på de många aborter som görs i Sverige, och partiet efterlyser en handlingsplan för att minska dem.
Det konstateras också att partiet förordar fri abort fram till den tolfte graviditetsveckan, ”liksom de flesta länderna i Europa”, jämfört med nuvarande lagstiftning som ger utrymme för fri abort till vecka 18.
Men nu är partiet på väg att överge det kravet, kan Expressen berätta.
Jimmie Åkesson har tillsatt en arbetsgrupp som ska se över abortfrågan inför landsdagarna senare i år.
– Det finns en intern konstruktiv dialog i den här frågan, hävdar en uppgiftslämnare.
Samtidigt säger en källa:
– Vi är på väg att ändra oss till att harmonisera med övriga partier i riksdagen om vecka 18.
Ramhorn: ”Juridisk diskussion om antal veckor”
Sverigedemokraternas vårdpolitiska talesperson Per Ramhorn svarar så här på frågan om han accepterar den nuvarande abortgränsen:
– Detta arbete är fortfarande i väldigt tidigt skede och än så länge finns inga definitiva slutsatser att presentera. Men vår ambition är att angripa denna fråga från en ny vinkel än tidigare och inte fastna i en juridisk diskussion om antalet veckor. Vi vill i stället flytta fokus till förebyggande åtgärder.

Enligt Ramhorn ska ”ingen kvinna känna sig tvingad att avbryta en graviditet på grund av sociala eller ekonomiska svårigheter”.
– För mig är det viktigt att vi utformar en politik som utgår från människan och där samhället har ett ansvar att stödja kvinnan oavsett beslut, om hon väljer att avsluta eller att fullfölja graviditeten. Samhället har alltid ett ansvar att vara där och stötta när man är som mest utsatt och svag.
Inför riksdagsvalet i höstas försvarade SD-ledaren Jimmie Åkesson vid upprepade tillfällen partiets krav på en sänkt abortgräns.

Jimmie Åkesson: ”Inte någon jätteviktig fråga”
– Vi har det med i vårt program och jag tycker att det är en rimlig avvägning. I den tolfte veckan går man i en annan fas av sin graviditet och en abort betyder då något annat än vad det betyder före den tolfte veckan.
Samtidigt sa han:
– Det är inte någon jätteviktig fråga som jag tar med mig till några regeringsförhandlingar.
Sverigedemokraternas talesperson för jämställdhetsfrågor, Ebba Hermansson, har också försvarat abortkravet:
– Jag har inga problem med att försvara vår ståndpunkt i abortfrågan. Jag är inte alls obekväm med det. Det handlar om omsorg om kvinnan, sa hon till Expressen förra sommaren.
Agnes Wold, professor och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, hör till dem som riktat hård kritik mot Sverigedemokraternas förslag.
– Det är absurt. Sverigedemokraterna säger att de vill ha ner antalet aborter, men deras förslag är ju meningslöst i det avseendet eftersom det bara påverkar några procent av aborterna.
Flera riksdagspartier valde i valrörelsen att angripa Sverigedemokraterna i abortfrågan.
Wallström kallade SD ”kvinnofientligt parti”

Utrikesminister Margot Wallström kallade till exempel Sverigedemokraterna för ett ”kvinnofientligt parti” och drog i gång kampanjen #minkroppmittval.
Centerledaren Annie Lööf konstaterade i TV4:s partiledarutfrågning i höstas:
– Jag blir så oerhört provocerad när jag hör Jimmie Åkesson kränka kvinnors självständighet och rätt till sin egen kropp. Det är omodernt, det är ojämställt och det är otidsenligt.
Och Vänsterledaren Jonas Sjöstedt fyllde i:
– Det vi ser nu är en attack på den fria aborträtten. När man inte vågar ifrågasätta den helt vill man skjuta veckogränsen som ett sätt att inskränka kvinnors rättigheter.
Sverigedemokraternas landsdagar, där den nya politiken ska beslutas, äger rum i slutet av november i år.