Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD överväger att stämma Expressen

Björn Söder sa i går att SD överväger att stämma Expressen.Foto: Cornelia Nordström

Sverigedemokraternas nya nolltolerans handlar uppenbarligen om att journalister inte ska få avslöja hur ledande politiker agerar kvinno- och främlingsfientligt.

Partiet överväger nämligen att stämma Expressen.

En klassisk Expressen-förstasida hade en gång rubriken "JAG SKA STÄMMA EXPRESSEN". Då handlade det om ett svenskt konsultbolag, NLK-Celpap, och omstruktureringen av polsk skogsindustri; en krånglig historia som slutade med att Expressens Lennart Eriksson och Robert Österlind belönades med Stora Journalistpriset.

Nu är det Sverigedemokraterna (SD) som, enligt partisekreteraren Björn Söder i Dagens Eko, överväger rättsliga åtgärder mot Expressen.

Orsaken är våra avslöjanden om SD - som fick två toppnamn, Erik Almqvist och Kent Ekeroth, att be om ursäkt för sitt agerande och lämna sina toppuppdrag.

Jag anser att det är relevant journalistik att - gärna med filmer! - redovisa hur riksdagsledamöter uppträder våldsamt, kallar en kvinna för "hora" och uttrycker sig rasistiskt.

 

Den åklagare som tittat på Expressens filmmaterial från fyllebråket 2010 meddelade i går, enligt Dagens Eko, att åtal hade kunnat väckas för flera brott - men att dessa nu har hunnit preskriberas.

Om Erik Almqvist, som ju redan för två år sedan publicerade en hårdvinklad version av Kent Ekeroths inspelning från Kungsgatan, direkt hade lagt ut hela filmmaterialet på partiets kanal på Youtube så hade SD-politikerna alltså kunnat fällas för brott. Men det gjorde han ju inte.

I stället klipptes centrala delar av järnrörsgängets agerande bort - och därför dröjde det till reportrarna David Baas och Christian Holméns granskning innan sanningen kom fram.

Hur reagerar då SD, som förespråkar hårdare tag mot kriminalitet, på beskedet om att ledande SD-män kanske agerade brottsligt? Men att de inte kan lagföras för att politikerna undanhöll bevisen?

 

Jo, partisekreteraren Björn Söder säger alltså till Sveriges Radio att SD anlitat jurister som ser över om Expressen kan anmälas...

Bara någon timme efter att Söder gjort denna "media spin", alltså ett försök att flytta fokus till något annat än sakfrågan, fick dock SD:s jurister mer att läsa.

Då avslöjade nämligen Expressen.se att riksdagsledamoten Lars Isovaara i går morse polisanmälts av en polispatrull efter att ha förolämpat en riksdagsvakt. SD-politikern ska bland annat ha spottat och gjort grisljud mot en vakt med utländsk härkomst.

 

Isovaara förklarade sig med att han var upprörd efter ett rån samma natt. Och SD påstod, i en officiell pressrelease, att Isovaara utsatts för "grov stöld" av personer med "invandrarbakgrund" när han blivit av med sin väska och sin riksdagslegitimation.

Men också denna "media spin" kom av sig när Expressen.se i går kväll gjorde ännu ett avslöjande.

Den påstått stulna väskan hade i själva verket glömts på en krog där riksdagsledamoten hade druckit sig full. Normalt sett ingen nyhet - men det blev det, eftersom SD hade anklagat invandrare för att ha tagit den.

- Hetskampanj, sa Björn Söder i går till TV4 om mediebevakningen.

Nolltolerans mot politiker som vill vilseleda väljare, säger jag. Här har tidningar, radio och tv en viktig upplysningsuppgift.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.