Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-ordföranden skrev på hatsajter

Med partikamraterna. Håkan Malmgren, i mitten, flankeras av Jerker Ottosson och Per Gustafsson - alla SD-politiker i Tomelilla. Malmgren, som är partiets toppnamn och även nämndeman, har skrivit mängder av anonyma kommentarer där han går till angrepp mot romer och muslimer.
Foto: Sprisse Nilsson

TOMELILLA. Håkan Malmgren, 57, är nämndeman i tingsrätten och toppnamn för Sverigedemokraterna i Tomelilla.

Parallellt med uppdraget att döma opartiskt i tingsrätten har han under falsk identitet på hatsajter "skojat" om att en moské ska brinna upp.

Dessutom går han gång på gång till angrepp mot romer:

"Fram med sopkvastarna och ut med slöddret!"

Håkan Malmgren är kommunfullmäktigeledamot och ordförande för SD Tomelilla. I valet är han partiets toppnamn i kommunen och kandiderar också till region Skåne.

Utöver det är han sedan 2011 också nämndeman i Ystads tingsrätt. Det betyder att han är domare som sakligt, objektivt och neutralt ska döma i mål.

Expressens och Researchgruppens granskning av kandidater i årets val som skriver anonymt på hatsajter visar att Håkan Malmgren är en av dem.

"Zigenare stjäl som korpar"

I kommentar efter kommentar går han till angrepp mot romer. Under en artikel på Avpixlats föregångare Politiskt inkorrekt med rubriken "Asylsökande zigenare stjäl som korpar" skrev Malmgren:

"Snacka nu inte skit om korpar! Jämför inte de stackars korparna med zigenare! Det är orättvist mot korparna!"

Under en artikel med rubriken "Zigenare drog rövarhistoria om utlägg vid rättegång" skrev han:

"Hur i he..e kan man kalla in en zigenare som bor på Balkan till rätten? Fattar dom korkade svenska tjänstemännen ingenting? Det kan man ju räkna ut med den del man sitter på att ziggisarna kommer att leva djävul för att få ut så mycket pengar som möjligt från den korkade svenska staten! Och dessutom, zigenare kallar man inte på, dom kör man iväg!"

"Föredrar zebror"

När Politiskt inkorrekt hösten 2010 skrev artikeln "Campingzigenare åtalade efter stöldturné" kommenterade Malmgren:

"Vad var det man sa om zebror och zigenare, ränderna går aldrig ur... (för övrigt föredrar jag zebror när det gäller z-djur)"

Håkan Malmgren kopplade också romer till SD i en annan kommentar:

"JAA, ta hit all världens zigenare till Sverige, låt det bli en fristad för dem, låt dem stjäla och leva loppan som dom vill, och ge dom massor med bidrag! (Så får SD lätt över 50% vid nästa val. Om det finns nå´t Sverige kvar då förstås)"

Några månader tidigare skrev han "Typiskt zigenarbrott!" i anslutning till en artikel på sajten med rubriken "Skimmande zigenare fick fängelse och utvisning".

Sommaren 2010 skrev han än en gång om romer:

"Fram med sopkvastarna och ut med slöddret!"

"Vad kan man vänta sig?"

På Avpixlat skrev han 2012 om ett brottsfall där en person misstänktes ha lurat till sig miljonbelopp:

"(utpekade brottslingens efternamn, reds anm) är en stor zigenarsläkt. Vad kan man vänta sig av sådana? Någon av dem som någonsin gjort ett ärligt handtag?"

Men Malmgren skriver inte bara om romer. När mordbrandsförsöket mot konstnären Lars Vilks uppmärksammades av Politiskt inkorrekt skrev han om de misstänkta:

"In med dom i deras moské. Oj, brann moskén upp?"

När samma sajt skrev om en svensk självmordsbombare som dött i Irak skrev han:

"Fler sådana! Ge bidrag till självmordsresor! Booom!"

"Kapade" mejlkonton

Expressen har försökt komma i kontakt med Håkan Malmgren för att han ska få förklara sina kommentarer - och om de är förenliga med nämndemannaskapet. I ett mejl sent i går kväll skrev han att hans mejlkonton blivit "kapade":

"Dessa sidor har jag inte varit inne och skrivit på, vet knappt vad det är för något. Däremot har jag haft en del, eller åtminstone ett, trassligt förhållanden tidigare där både min dator och mina emailkonton försvann på ett bräde för några år sedan. Denna dator användes för att försöka komma åt mig och pressa mig på både det ena och det andra."

Är nämndeman

Förutom att skriva om romer och muslimer berättar Malmgren i sina kommentarer på hatsajterna att han sitter som nämndeman för SD i tingsrätten och att han tillhör SD Tomelilla.

Håkan Malmgrens nätkommentarer

Snacka nu inte skit om korpar! Jämför inte de stackars korparna med zigenare! Det är orättvist mot korparna!

Fler sådana! Ge bidrag till självmordsresor! Booom!

Fram med sopkvastarna och ut med slöddret!

Det kan man ju räkna ut med den del man sitter på att ziggisarna kommer att leva djävul för att få ut så mycket pengar som möjligt från den korkade svenska staten! Och dessutom, zigenare kallar man inte på, dom kör man iväg!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.