Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-ordföranden i Flen utesluts ur partiet

Bengt Nilsson.
Foto: SVT

Bengt Nilsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Flen, har kastats ut ur partiet. 

Anledningen är troligtvis ett antal inlägg på Facebook där Bengt Nilsson bland annat har skrivit att "Gruppvåldtäkter är ett fenomen som följt invandringen". Själv är han totalt oförstående till uteslutningen.

– 15 år i partiets tjänst och ingen motivering och inget samtal. Bara ett stelt brev, säger han.

Ytterligare en partimedlem utesluts nu ur Sverigedemokraterna. Bengt Nilsson, ordförande i sörmländska Flen, meddelades i dag att han kastas ut med omedelbar verkan.

Tidigare i år uteslöts tolv medlemmar efter att de ska ha agerat mot partiets linje om "nolltolerans mot extremism och rasism". Den mest namnkunnige var Patrik Ehn, gruppledare i Göteborgs kommunfullmäktige, som uteslöts med hänvisning till hans "politiska bakgrund i nazistiska och extremistiska rörelser och kombinationen av en rad utspel och olika händelser".

När Expressen.se får tag på Bengt Nilsson har han nyss fått reda på att han är utesluten ur partiet. Själv kallar han beslutet för "skitdåligt och ynkligt".

– Det stod bara att jag har gått emot partiets linje vilket jag inte anser att jag har gjort. Jag har inte fått någon motivering till vad jag ska ha gått emot partiet med, säger han.

Han tycker att Sverigedemokraterna har fått "uteslutningshysteri".

– Tidigare hade vi högt i tak men det finns inte längre. Jag är enormt bitter, säger han.

"Det står jag för"

Han menar att uttalandena som sajten Inte rasist, men... har publicerat är klippta ur sitt sammanhang från längre debatter.

– Partiet har aldrig frågat mig om någon synpunkt så att jag har kunnat försvara mig, säger Bengt Nilsson.

Vad menar du är ditt försvar till uttalandena?

– Man kan ju inte klippa ut vissa saker och påstå att jag sagt det i ett visst sammanhang, säger han.

Hur ställer du dig till uttalandena var och ett för sig. Att exempelvis "gruppvåldtäkter är ett fenomen som följt invandringen"?

– Det är det ju definitivt. Det står jag för, säger han.

Och "massimport av subtila våldtäktsmän"?

– I den diskussionen vi hade där tyckte jag att det var så, säger han.

Martin Kinnunen, pressansvarig för Sverigedemokraterna, motiverar beslutet i ett mejl till Expressen.se: 

"Bengt Nilsson har fått möjlighet att ge sin version. Alla som utreds inom partiet ges den möjligheten. Partidistriktet ges samma möjlighet. 

Beslutet grundar sig på flera händelser. Dels har Nilsson trots tillsägelser inte tagit till sig partiets etiska riktlinjer för sociala medier. Han har uppträtt olämpligt på så vis att han vid upprepade tillfällen förolämpat såväl politiska motståndare som privatpersoner. Han har bland annat vid ett flertal fall använt sig av nedvärderande tillmälen. 

Man har också fått uppgifter som talar för att Nilsson har värderingar som inte är förenliga med engagemang i partiet. Det handlar dels om åsikter han gjort uttryck för men även om att han tagit ställning för nazistiska grupper på Facebook. Detta sammantaget har gjort att en enig partistyrelse fattade detta beslut."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.