Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-toppar i Småland och Dalarna utesluts

Madelene Vestin.Foto: SD Dalarna
Madelene Vestin har tidigare varit omskriven av sajten "Inte rasist, men"Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

SD:s ordförande i Dalarna – Madelene Vestin – utesluts ur partiet med omedelbar verkan.

Anledningen: Okänd, enligt Vestin själv.

Samtidigt utesluts även gruppledarna i Lessebo och Alvesta med omedelbar verkan, skriver Smålandsposten.

Tre lokala SD-toppar utesluts ur partiet med omedelbar verkan på onsdagen. Det handlar om SD Dalarnas ordförande Madelene Vestin, och gruppledare i Lessebo och Alvesta i Kronobergs län: Ingemar Aronsson och Benny Lundh.

Madelene Vestin säger att hon inte vet varför hon utesluts ur partiet. När P4 Dalarna, som först kunde berätta om det, nådde henne på onsdagen sa hon:

– Jag vet att det pågår en process, men jag har inte fått något besked. Var har ni fått det beskedet ifrån?

Madelene Vestin: Ynkligt av SD

Till Expressen skriver Madelene Vestin i ett sms:

"Jag kan inte svara på frågor utan att själv ha fått tagit del av partistyrelsens beslut och motivering. Det är ynkligt från partiets sida att meddela media innan jag själv eller distriktsstyrelsen Dalarnas län fått tagit del av partistyrelsens beslut."

Madelene Vestin säger att distriktsstyrelsen nu kommer se över möjligheterna att överklaga uteslutandet av henne, om hon "mot all förmodan skulle bli utesluten".

Madelene Vestin.

Uppgifter: Efterfrågade inspelningar

Madelene Vestin avslutar:

"Jag kommer svara på frågor när jag själv har fått det skriftliga beskedet!"

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Vestin ha efterfrågat inspelningar av partikamrater, för att använda dem i interna partistrider. Det dementerar hon dock själv.

Partistyrelsen fattade beslut

Sverigedemokraternas informationsansvarige, Henrik Gustafsson, säger i en kommentar:

Vi har en intern arbetsordning som efterlevs vad gäller hanteringen utav medlemsfrågor. Där utredning samt sammanställning genomförs, bland annat med information som tidigare varit offentligt. Under måndagen sammanträdde partistyrelse som fattade beslut om uteslutning.

Närmare än så går han inte in på orsakerna bakom uteslutandet.

Sverigedemokraternas informationsansvarige, Henrik Gustafsson, säger: "Under måndagen sammanträdde partistyrelse som fattade beslut om uteslutning."Foto: SVEN LINDWALL

SD-toppar i Småland utesluts

Även Ingemar Aronsson och Benny Lundh Johansson, SD-gruppledare i Lessebo respektive Alvesta kommun i Kronobergs län, Småland, utesluts med omedelbar verkan. Båda sitter kvar som politiska vildar i kommunfullmäktige, skriver Smålandsposten.

Beslutet kommer efter att SD:s partistyrelse kommit fram till att de båda har brutit mot partiets etiska riktlinjer, och att de inte delar partiets värdegrund, skriver Smålandsposten.

Både Aronsson och Lundh Johansson har tidigare, i Smålandsposten, uppmanat väljare att inte rösta på Sverigedemokraterna i valet nästa år.

– Nu slipper jag gå på stan och skämmas för att jag är sverigedemokrat, säger Ingemar Aronsson till Smålandsposten.

Ingemar Aronsson och Benny Lundh Johansson, SD-gruppledare i Lessebo respektive Alvesta kommun i Kronobergs län, Småland, utesluts med omedelbar verkan.Foto: Smålandsposten

"Sammanställt offentligt material"

Henrik Gustafsson, informationsansvarig på SD, om Aronsson och Lundh Johansson:

– Medlemsutskottet har under en tid genomfört en internutredning för respektive person, där man bland annat sammanställt tidigare offentligt material. Den samlade bilden, där också berörda personers yttranden samlats in, ledde fram till att partistyrelsen i måndags beslutade om uteslutning för dem båda.

– Medlemsärenden är sekretessbelagda varför jag inte avser kommentera det mer detaljerat eller djupare än så, avslutar Gustafsson.

Spridit rasistiska nidbilder

Madelene Vestin tillträdde som ordförande för SD Dalarna i mars. Nu tvingas hon lämna, efter beslut hos partistyrelsen. Beslutet fattades på måndagen, säger Henrik Gustafsson vid partiets pressavdelning till P4 Dalarna.

Madelene Vestin har tidigare varit omskriven, efter att sajten "Inte rasist, men" kunnat berätta att hon spridit rasistiska nidbilder på muslimer. Om en video på en man som uppges skära halsen av en annan man skrev Madelene Vestin bland annat:

"Så man mår illa! Sånt skit vill man ha i Sverige! Mångkultur!"

Tog avstånd från rasistiska artiklar

Därutöver delade Madelene Vestin artiklar från rasistiska, nazistiska och fascistiska sidor. Till lokala DT sa hon sen att hon delat artiklarna av misstag:

– Jag tror inte att jag tänkte överhuvudtaget. Jag är absolut inte rasist, sa hon i augusti 2014.

Madelene Vestin varnades av partidistriktet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.