Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD öppnar för att stoppa gangsterrap på radion

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Efter mordet på Nils ”Einár” Grönberg öppnar SD för att föreslå att gangsterrap ska stoppas i radion.

– Det finns uppenbarligen en växelverkan mellan gangsterrappen och gangstermiljöer, säger Tobias Andersson, partiets, rättspolitisk talesperson, till GP.

Mordet på den 19-årige Nils ”Einár” Grönberg förra veckan väckte nytt liv i debatten om hur medierna och samhället ska förhålla sig till gangsterrappen.

Tobias Andersson, ny rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, vill att Brottsförebyggande rådet får i uppdrag att analysera genrens betydelse för rekrytering till kriminella gäng.

Han jämför med när vit makt-musik granskades på 1990-talet.

– Nästa steg måste vara att man från politikens håll mer än fördömer, utan också tittar på, vad vi kan vidta för åtgärder, säger han till GP.

Vill begränsa public service

Han är öppen för att föreslå att public services möjligheter att spela sådan musik begränsas.

– Jag tycker principiellt att man inte bör förbjuda musik, men man kan ifrågasätta rimligheten i att en del av det offentliga, i form av public service, lyfter upp, prisar och erbjuder en plattform till de här aktörerna, säger han till GP och fortsätter:

– För att sedan andra delar av det offentliga ska behöva bekämpa konsekvenserna i form av polis, ambulanssjukvård, akutsjukvård och så vidare. Det är en konstig dynamik.

Damberg kritisk

Efter mordet i Hammarby sjöstad kritiserade inrikesminister Mikael Damberg gangsterromantiken inom svensk rapmusik.

– Bilden av det här gänglivet är så mycket mer glamoröst än vad det är i verkliga livet. Det tror jag är ett problem, för lurar eller lockar in unga människor i gängkulturen, sa han till Sveriges Radio Ekot i måndags.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.