Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD om Valterssons nazistreferenser

Martin Kinnunen kommenterar Mikael Valterssons nazireferenser. Foto: Sven Lindwall

Mikael Valtersson har visat dåligt omdöme enligt Sverigedemokraternas pressansvarige, Martin Kinnunen.

Men att ange Adolf Hitler som favoritperson i historien är inte uttryck för en extrem åsikt.

– Man måste ändå konstatera att det är en avsevärt stor skillnad på att använda sig av sådana termer i lösenord och skämtteckningar och att uttrycka sådana värderingar, säger Kinnunen.

Expressen avslöjade på måndagen att Sverigedemokraternas representant i Luftförsvarskommittén, Mikael Valtersson, upprepade gånger gjort referenser till Nazityskland och Adolf Hitler.

Martin Kinnunen, riksdagsledamot och pressansvarig för partiet, berättar att Valtersson fick uppdraget på grund av dåliga resurser i riksdagsgruppen.

– Det fanns få ledamöter under förra mandatperioden och då fick man lägga ut utredningsuppdrag även på tjänstemannanivå. När han fick uppdraget var han anställd av riksorganisationen. Det är han inte längre så han kommer inte få några liknande uppdrag – det kan vi konstatera.

"Kan inte se någon större humor"

Luftförsvarskommittén är ett förtroendeuppdrag där kommittén ska utreda det svenska luftförsvarets framtid. Mikael Valterssons uppdrag går ut i december.

– Han är vår representant i utredningen, men är inte den som kommer fram till våra slutsatser. Det gör riksdagsgruppen och framför allt vår försvarspolitiska talesperson Mikael Jansson.

Han kallar Mikael Valterssons referenser till Nazityskland och Adolf Hitler för "uppenbart dåligt omdöme".

– Vi känner inte till att han ska ha givit uttryck för sådana värderingar, utan det handlar om lösenord, lösenordsfrågor och bilder som spridits på nätet som syftar till humor i grunden. Sen kan man diskutera huruvida det är roligt eller inte, och jag kan inte se någon större humor, säger Martin Kinnunen och fortsätter:

– Man måste ändå konstatera att det är en avsevärt stor skillnad att använda sig av sådana termer i lösenord och skämtteckningar än att uttrycka sådana värderingar. Vi har inte funnit någon uppgift om att han uttryckt värderingar som stöder extremism, men det tyder på dåligt omdöme och det får man understryka.

Inte extrema åsikter

Han uppger att hans favoritperson i historien är Adolf Hitler?

– Det är frågan om det var seriöst menat och i så fall vad det handlar om. Men det är uppenbart att det handlar om dåligt omdöme, det får jag understryka, men samtidigt måste vi konstatera att vi inte kan se att han givit uttryck för extremistiska åsikter i grunden.

Gör ni någon bakgrundskontroll innan ni utser personer till viktiga poster?

– Det är klart att vi gör en bakgrundskontroll på personer som anställs i partiet och som får uppdrag. Valtersson har jobbat inom Försvarsmakten och har uppenbarligen blivit utsatt för bakgrundskontroller tidigare i sin karriär, men det är väl ingen som funnit att han skulle ha haft sådana värderingar tidigare heller, säger Martin Kinnunen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!