Martin Kinnunen kommenterar Mikael Valterssons nazireferenser. Foto: Sven Lindwall
Martin Kinnunen kommenterar Mikael Valterssons nazireferenser. Foto: Sven Lindwall

SD om Valterssons nazistreferenser

Publicerad

Mikael Valtersson har visat dåligt omdöme enligt Sverigedemokraternas pressansvarige, Martin Kinnunen.

Men att ange Adolf Hitler som favoritperson i historien är inte uttryck för en extrem åsikt.

– Man måste ändå konstatera att det är en avsevärt stor skillnad på att använda sig av sådana termer i lösenord och skämtteckningar och att uttrycka sådana värderingar, säger Kinnunen.

Expressen avslöjade på måndagen att Sverigedemokraternas representant i Luftförsvarskommittén, Mikael Valtersson, upprepade gånger gjort referenser till Nazityskland och Adolf Hitler.

Martin Kinnunen, riksdagsledamot och pressansvarig för partiet, berättar att Valtersson fick uppdraget på grund av dåliga resurser i riksdagsgruppen.

– Det fanns få ledamöter under förra mandatperioden och då fick man lägga ut utredningsuppdrag även på tjänstemannanivå. När han fick uppdraget var han anställd av riksorganisationen. Det är han inte längre så han kommer inte få några liknande uppdrag – det kan vi konstatera.

"Kan inte se någon större humor"

Luftförsvarskommittén är ett förtroendeuppdrag där kommittén ska utreda det svenska luftförsvarets framtid. Mikael Valterssons uppdrag går ut i december.

– Han är vår representant i utredningen, men är inte den som kommer fram till våra slutsatser. Det gör riksdagsgruppen och framför allt vår försvarspolitiska talesperson Mikael Jansson.

Han kallar Mikael Valterssons referenser till Nazityskland och Adolf Hitler för "uppenbart dåligt omdöme".

– Vi känner inte till att han ska ha givit uttryck för sådana värderingar, utan det handlar om lösenord, lösenordsfrågor och bilder som spridits på nätet som syftar till humor i grunden. Sen kan man diskutera huruvida det är roligt eller inte, och jag kan inte se någon större humor, säger Martin Kinnunen och fortsätter:

– Man måste ändå konstatera att det är en avsevärt stor skillnad att använda sig av sådana termer i lösenord och skämtteckningar än att uttrycka sådana värderingar. Vi har inte funnit någon uppgift om att han uttryckt värderingar som stöder extremism, men det tyder på dåligt omdöme och det får man understryka.

Inte extrema åsikter

Han uppger att hans favoritperson i historien är Adolf Hitler?

– Det är frågan om det var seriöst menat och i så fall vad det handlar om. Men det är uppenbart att det handlar om dåligt omdöme, det får jag understryka, men samtidigt måste vi konstatera att vi inte kan se att han givit uttryck för extremistiska åsikter i grunden.

Gör ni någon bakgrundskontroll innan ni utser personer till viktiga poster?

– Det är klart att vi gör en bakgrundskontroll på personer som anställs i partiet och som får uppdrag. Valtersson har jobbat inom Försvarsmakten och har uppenbarligen blivit utsatt för bakgrundskontroller tidigare i sin karriär, men det är väl ingen som funnit att han skulle ha haft sådana värderingar tidigare heller, säger Martin Kinnunen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag