SD ökar ytterligare – avståndet till M växer

Ses som den mest lämpade att sköta frågan om lag och ordning i Sverige.
Sverigedemokraterna blir näst största parti i SVT/Novus.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Stefan Löfvens Socialdemokraterna har 26 procent.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna fortsätter att lyfta i opinionen.

I en ny mätning från SVT/Novus befäster Jimmie Åkessons parti sin plats som tvåa bakom Socialdemokraterna – medan Ulf Kristersson och Moderaterna tappar mark gentemot SD. 

I slutet på september fick Sverigedemokraterna 20,2 procent i svensk väljaropinion. Det var partiets högsta siffra någonsin i mätningen, som startade 2010. Därefter har partiet presterat starkt i en rad undersökningar. 

Även den nya opinionsmätningen från SVT/Novus visar på goda siffror för SD. 

Sverigedemokraterna är näst största parti i undersökningen och hamnar på 21,5 procent. Det innebär en ökning på en procentenhet från i oktober. 

– Undersökningen visar tydligt att det är SD som är oppositionsledare just nu. Inte bara för att de gått fram kraftigt sedan valet men också för att Moderaterna tappar, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT. 

SD ökar gentemot Moderaterna

Allra störst är Socialdemokraterna på 26 procent. Den siffran är mer eller mindre oförändrad jämfört med oktobers Novus-mätning. Ulf Kristersson och Moderaterna är trea i undersökningen på 18,3 procent, vilket innebär att glappet upp till SD ökar med över två procentenheter. 

– Vi har ju under väldigt lång tid adresserat problemen i samhället och har byggt upp en trovärdighet kring det. Säkerheten, kriminaliteten, segregeringen, migrationspolitiken som väldigt många är missnöjda med. Vi får utväxling på det hela tiden, säger Åkesson i SVT Morgonstudion. 

En mätning gjord av Sifo på Expressens uppdrag visade att Jimmie Åkesson har ett försprång gentemot Stefan Löfven i fråga om lag och ordning. 

Dåliga siffror för Löfven

66 procent av väljarna svarar ”inte alls bra” eller ”inte särskilt bra” på frågan om hur Löfven hanterar frågan om gängvåld och organiserad brottslighet. Bara 22 procent svarar ”ganska bra” och 3 procent ”mycket bra”.

– Intervjun i Agenda och debatten kring den har haft inverkan. Det har varit väldigt hårda omdömen om Löfvens uttalanden, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo.

– Det här är en stor fråga i svensk politik så det är problematiskt för Löfven. Som mest får han godkänt av en fjärdedel av hela befolkningen. Och bara godkänt av lite över hälften av de egna väljarna. 

Så gjordes undersökningen

Mätperiod: 21 oktober-17 november 2019

3 619 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar har svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post.

KÄLLA: SVT

Resultatet från SVT/Novus november
Befäster sin position som Sveriges näst största parti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.