Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mätning: V och SD vinnare i EU-valet

Om siffrorna står sig till valet så skulle Sverigedemokraterna bli näst största parti efter Socialdemokraterna. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Vänsterpartiet får 10,6 procent vilket skulle betyda en ökning från ett till två mandat från förra valet. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND
Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna går framåt jämfört med förra EU-valet, enligt en opinionsmätning gjord av Novus på uppdrag av Ekot och SVT. 

Mätningen, som är den första opinionsmätningen inför valet visar på flera stora förändringar.

Miljöpartiet, Liberalerna och Feministiskt initiativ verkar vara de partier som förlorar stöd i EU-valet 2019 jämfört med det senaste valet 2014.

Det visar en Novus-undersökning beställd av SVT och Sveriges Radio där frågan var vad man tänker rösta på i EU-valet den 26 maj. Men enligt mätningen går flera partier även framåt.

Sverigedemokraterna får i mätningen ett stöd på 14,3 procent och skulle gå från två till tre mandat.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

V och SD starkt framåt

Mest ökar Sverigedemokraterna som når 14,3 och skulle gå från två till tre mandat. Det skulle göra Sverigedemokraterna till näst största parti, efter Socialdemokraterna. 

– Det är väl i och för sig inget som förvånar, det är ju trots allt fem år sedan det förra valet och det har ju hänt mycket sedan dess. Vi gjorde ett mycket bra riksdagsval 2014 då vi fick nästan 13 procent, sedan har det fortsatt stiga. Frågan är ju om det är där det landar eller om det kanske blir ytterligare uppgång, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof till SVT Nyheter.

Vänsterpartiet får 10,6 procent vilket skulle betyda en ökning från ett till två mandat från förra valet. 

Även Centerpartiet och Kristdemokraterna skulle öka enligt mätningens resultat. Med 9,2 respektive 8,9 procent skulle de båda gå från ett till två mandat. 

Miljöpartiet tappar mest

Miljöpartiet är det parti som står för det största tappet jämfört med 2014 års val. Då fick partiet 15,4 procent, nu backar man med 6,2 procentenheter och landar på 9,2 procent.

– Det är mycket som har hänt på de här fem åren, och det jag tycker är mest anmärkningsvärt är att det finns ganska stora skillnader mot de reguljära opinionsmätningarna. Till exempel Moderaterna och Sverigedemokraterna ligger under sin nivå och andra partier ligger över sina vanliga nivåer, det gäller framför allt Miljöpartiet, säger Tommy Möller till SVT Nyheter.

Om undersökningens resultat håller sig till valet kommer Feministiskt initiativ få lämna Europaparlamentet. I undersökningen tappar de 4,3 procentenheter till 1,2 procent.

Liberalernas stöd halveras jämfört med 2014-års val enligt undersökningen då de tappar 4,9 procentenheter och landar på 5 procent. 

– Vi har ju betydligt högre ambitioner än så. Vi är Sveriges mest EU-vänliga parti och nu drar vi i gång en valkampanj, då räknar vi med att stödet ska öka betydligt, säger Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm till SVT Nyheter.

För Socialdemokraterna och Moderaterna är förändringarna betydligt mindre. 

Opinionsundersökningen i siffror

M: 13,7 % (0,0 %)

L: 5,0 % (- 4,9 %)

C: 9,2 % (2,9 %)

KD: 8,9 % (3,0 %)

S: 25,5 % (1,3 %)

V: 10,6 % (4,3 %)

MP: 9,2 % (- 6,2 %)

SD: 14,3 % (4,6 %)

FI: 1,2 % (- 4,3 %)

PP (Piratpartiet): 1,3 % (- 0,9 %)

Annat parti: 1,2 % (0,5 %)

Inför EU-parlamentsvalet har Novus undersökt väljare tänker rösta på i EU valet den 26 maj. Siffrorna inom parantes är förändring jämfört med valet 2014. 

Andelen osäkra väljare är: 19,0%

Undersökningen har besvarats av 1842 personer och genomförts på telefon och SMS under perioden 11-24 mars.

Deltagarfrekvensen är 52,8 % 

Totalt har 3489 personer sökts för undersökningen.

 

Källa: SVT SR Novus Väljarbarometer

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.