Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD och MP bland stora förlorarna

Jimmie Åkesson, SD.Foto: Sven Lindwall
Åsa Romson och Gustav Fridolin, MP.Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Jan Björklund, L.Foto: Jens L'Estrade

KD-ledaren Ebba Busch Thor kan glömma riksdagen om siffrorna inte blir bättre.

Åsa Romson och Gustav Fridolin noteras för 5,3 procent – den sämsta siffran för Miljöpartiet på över sju år.

Och SD-ledaren Jimmie Åkesson har tappat fyra procentenheter på ett halvår.

Statsvetarna om krispartierna

Li Bennich-Björkman, statsvetare vid Uppsala universitet:

MILJÖPARTIET:

"Här ser vi svart på vitt att regeringssamarbetet varit ett sänke för partiet som tidigare haft vind i seglen. Förtroendetapp för språkrören, partiets hjärtefrågor dribblas bort. Nej, MP är för närvarande ett parti i kris, trots att man har en potentiellt stor väljarkår."

KRISTDEMOKRATERNA:

"I mätningar mellan valen ligger ibland Kristdemokraterna så här lågt, men det är långt till valet och här finns stödröstare från andra borgerliga partier att hämta in då."

SVERIGEDEMOKRATERNA:

"Moderaterna och Sverigedemokraterna slåss om ett antal väljare som är starkt invandringskritiska och kan på så sätt ses som kommunicerande kärl. SD måste tackla detta på något sätt, antingen genom att få M att framstå som icke trovärdiga i flyktingfrågorna eller genom att nu i stället försöka rycka åt sig sympatier från s-sympatisörerna."

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet:

MILJÖPARTIET:

"Långsiktigt har MP legat kring fem procent. Om partiledningen har bestämt sig för att regeringsmedverkan är ett övergripande mål kommer den nog att härda ut trots låga opinionssiffror, men det finns en gräns. Ett scenario är att det kommer interna krav på partiledningen att få ut mera av till exempel miljöpolitik vid budgetförhandlingar när nu MP kompromissat väldigt långt om migrationspolitiken."

KRISTDEMOKRATERNA:

"KD är internt splittrat och ideologiskt suddigt. Sådana faktorer är besvärliga för alla partier. Vid val finns i och för sig ofta allmänborgerliga väljare som taktikröstar på KD men utöver det finns hittills mycket lite som talar för att partiets grundläggande problem är på väg att försvinna. Ebba Busch Thor tycks också ha svårt att formulera en linje som bryter desillusioneringen hos dem som står för det gamla Hägglund-KD eller entusiasmerar den del av partiet som stödde henne vid partiledarbytet."

SVERIGEDEMOKRATERNA

"Flera faktorer talade länge för att SD kunde växa och mobilisera en stor del av den del av väljarkåren som är mest invandringskritisk. Andra partier hjälpte SD att få fokus på partiets viktigaste fråga genom att själva lägga förslag om invandring och genom att alltmer politisera och debattera de frågorna. Kulmen nåddes när regeringen i höstas lade om invandringspolitiken. Sedan dess har debatten successivt svängt till dels något mer traditionella vänster-högerfrågor som lönesättning, bostäder, välfärd, dels kopplas sådana frågor alltmer ihop med integrationspolitik av övriga partier. Här står SD i praktiken tomhänt och blir ganska tyst och frånvarande."

Berättat för NIKLAS SVENSSON

De sitter delvis i samma båt: Siffrorna går inte deras väg.

När KD-politiker från hela landet i dag samlas för partiets kommun- och landstingsdagar i Västerås möts de av en ny krissiffra:

Partiet får 3,5 i Expressens och Demoskops väljarbarometer för april. Det senaste året har Kristdemokraterna legat under riksdagsspärren i 10 av 12 mätningar.

– Vi har riktigt dåliga siffror, medger partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson – igen.

Som en direkt följd av opinionskrisen ska hon den närmaste tiden ut på en landsomfattande turné:

– Jag kommer nu att möta varje partidistrikt och samtala om vårt arbete.

Mörkt för MP

För Miljöpartiet ser det också mörkt ut – även om partiet klarar riksdagsspärren.

Partiet noteras för den sämsta siffran sedan oktober 2008: 5,3 procent.

– Miljöpartiets sakta dalande kurva blir gradvis ett mer ansträngande problem för partiet. Visst är det normalt att regeringsinnehav kostar opinionsstöd, och priset är ofta högt för de mindre partierna. Politiskt har Miljöpartiet betalat mycket för sin plats i regeringen, säger Peter Santesson, chef för Demoskops opinionsanalys, och fortsätter:

– Man kan se det som en investering i trovärdighet som regeringsparti. Men i andra änden finns risken att väljare uppfattar att trovärdigheten i sakpolitiken kompromissas bort,

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner tycker att det är svårt att kommentera aprilmätningen "eftersom den inte innehåller några statistiskt säkerställda förändringar". Sedan förra årets toppnotering i november, då MP fick 7,2 procent, har partiet tappat 1,9 procentenheter. I juli 2014 noterades partiet för 13,6 procent.

– Jag tycker att Sverige mår mycket bättre av rödgröna investeringar i det hållbara samhällsbygget än av Moderaternas skattesänkningar och hoppas därmed på ett ökat stöd för MP och regeringen ju närmare valet vi kommer, säger Wallner.

SD:s uppgång raderad

I väljarbarometern för april har Sverigedemokraternas stora uppgång under hösten och vintern nu raderats. SD-ledaren Jimmie Åkesson är tillbaka på samma nivå som för ett år sedan.

– Frågan har varit om det kan vara möjligt för andra partier att vinna åter väljare som de har förlorat till SD. Det här tyder på att det finns en rörlighet även bland delar av SD-väljarna och att det som partiet har vunnit tidigare också kan förloras.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof hävdar att det är "uppenbart" att den som uttalar sig kritiskt i invandringsfrågan får framgångar i opinionen.

– Det innebär för vår del att vi måste bli tydligare med vår politik.

Liberalerna backar

M-partisekreteraren Tomas Tobés förklaring till SD:s nedgång:

– Det beror på att Moderaterna är ett mer regeringsdugligt parti än Sverigedemokraterna, har tagit tag i invandringsfrågan och är den bästa garanten för att byta ut Stefan Löfven vid nästa val.

Även Liberalerna hör till förlorarna i aprilmätningen. Partiet tappar förra månadens uppgång och backar till 5,3 procent.