Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD och Expo i ordkrig efter Karlssons fråga

Expos chefredaktör Daniel Poohl. Foto: Expo
Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson. Foto: Jonte Wentzel

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson sträckte ut sin hand till tidningen Expo – för att kunna kartlägga personer bakom den neofascistiska sajten Motpol.nu.

Det berättar tidningens chefredaktör Daniel Poohl efter att ha tröttnat på partiets "hyckleri".

– Det är absurt att SD plötsligt använder oss som referens i uteslutningsärenden, att de går så långt att de hör sig för med oss om vad vi har på typerna de vill hålla ifrån sig, säger chefredaktören till DN.

I december 2013 nåddes tidningen Expos chefredaktör, Daniel Poohl, av ett meddelande från vikarierande partiledare i Sverigedemokraterna, Mattias Karlsson – som då var verksam som riksdagsledamot i partiet.

Politikern bad i sitt meddelande om "relevant dokumentation" gällande den grupp som stod bakom den neofascistiska sajten Motpol.nu – som han ansåg att Expo borde föra vidare till honom.

Kallar Expo för vänsterextrema

Målsättningen var, enligt Expo, som valt att publicera brevet i sin helhet under måndagen, att ringa in de personerna bakom sajten som av Karlsson ansågs spela "ulv i fårakläder". I en intervju i nättidningen Fria Tider – som av Mattias Karlsson beskrivits som ideologiskt avvikande – målar dock Sverigedemokraternas pressekreterare Henrik Vinge ut Expo som en vänsterextrem tidning.

Detta trots partikamratens utsträckta hand.

Nättidningen frågar: "Att Mattias Karlsson har hämtat sina uppgifter från Expo eller att ni använt er av Expo för att utesluta medlemmar eller öppna personärenden, vad har du för kommentar till det, för det är ju ändå belagt?"

Till detta svarade Vinge att det primära inte är varifrån informationen kommer.

– Det primära är den sakinformation som föreligger.

Han medger sedan att Expo skulle vara just vänsterextrema, något som alltså fått Poohl att offentliggöra det gamla meddelandet. Detta för att peka på det dubbelspel som han upplever att partiet sysslar med.

– Det är absurt att SD plötsligt använder oss som referens i uteslutningsärenden, att de går så långt att de hör sig för med oss om vad vi har på typerna de vill hålla ifrån sig, säger chefredaktören till DN.

"Bad om hjälp"

Tidningen har sedan länge fått leva med att SD:s medlemmar förbjudits att tala med redaktionsmedlemmar, samt att Expo inte tillåtits rapportera från partiets landsdagar, menar han.

Mattias Karlsson hävdar dock, när DN når honom, att det är Daniel Poohl som står för hyckleriet.

– Om det är någon som hycklar så är det den som säger sig vara besjälad av att bekämpa nazism och fascism och sedan inte bistår den som vill vara med i den kampen. Expo har en omfattande dokumentation kring detta som går långt tillbaka i tiden. Jag står för att jag som demokratisk nationalist bad om hjälp, säger han till tidningen.

Han menar vidare att tidningen bara försöker plocka politiska poänger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!