Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD näst största parti bland LO-medlemmar

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiordförande.
Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraterna är det nästa största partiet bland LO-medlemmar.

Drygt 15 procent av medlemmarna skulle rösta på partiet om det vore val i dag, visar en opinionsundersökning som LO själva har gjort.

– Det är ytterst allvarligt och ett stort samhällsproblem som är värt att tas på allvar, säger Tobias Gerdås, projektledare för valarbetet på LO.

Socialdemokraterna är fortfarande det största partiet bland LO-medlemmar - med drygt hälften av rösterna.

Men en ny opinionsundersökning som förbundet själva har gjort, och som Dagens Arbete först skrev om, visar att Sverigedemokraterna är näst störst med 15,4 procent.

– Det vi ser är att stödet för de borgerliga partierna har kollapsat och att många har gått över till Sverigedemokraterna, säger Tobias Gerdås, projektledare för valarbetet på LO.

Tittar man på siffrorna per förbund så är det stora skillnader. I Byggnads skulle var fjärde medlem rösta på SD och det var val i dag och i Stefan Löfvens gamla förbund IF Metall är siffran 17,7 procent, enligt Dagens Arbete.

"Bekymmersamt högt"

LO poängterar dock att siffrorna på förbundsnivå inte är statistiskt säkerställda på grund av det lilla urvalet.

– Stödet för Sverigedemokraterna bland våra medlemmar sjunker. Men det är ändå bekymmersamt högt, säger Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande, till Dagens Arbete.

Enligt Tobias Gerdås har LO:s styrelse fattat beslut om att arbeta för att 60 procent av LO-medlemmarna ska rösta på Socialdemokraterna i nästa val. Han påpekar också att Stödet för S har ökat något sedan valet 2010 samt att stödet för SD har sjunkit sedan den förra mätningen.

– När det gäller kopplingen mellan Socialdemokratin och LO beslutas det på LO:s kongress och i LO:s styrelse och där finns det ett grundmurat stöd för att stärka den facklig-politiska samverkan.

Partisympatier hos LO-medlemmar

M : 9,5 %

Fp: 1,4%

C : 1,5 %

KD: 1,7%

S: 51,9%

V: 13,4%

Mp: 4,2 %

SD: 15,4 %

Övr: 1,0 %

Källa: LO

Undersökningen

Undersökningen gjordes: månadsskiftet januari/februari

Antal svarande: 2 950

Utförare: Novus

Beställare: LO

Fotonot: Undersökningen är en intern LO-produkt och de vill inte offentliggöra fler detaljer om hur den gjordes.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.