Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiordförande. Foto: Sven Lindwall
Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiordförande. Foto: Sven Lindwall

SD näst största parti bland LO-medlemmar

Publicerad

Sverigedemokraterna är det nästa största partiet bland LO-medlemmar.

Drygt 15 procent av medlemmarna skulle rösta på partiet om det vore val i dag, visar en opinionsundersökning som LO själva har gjort.

– Det är ytterst allvarligt och ett stort samhällsproblem som är värt att tas på allvar, säger Tobias Gerdås, projektledare för valarbetet på LO.

Socialdemokraterna är fortfarande det största partiet bland LO-medlemmar - med drygt hälften av rösterna.

Men en ny opinionsundersökning som förbundet själva har gjort, och som Dagens Arbete först skrev om, visar att Sverigedemokraterna är näst störst med 15,4 procent.

– Det vi ser är att stödet för de borgerliga partierna har kollapsat och att många har gått över till Sverigedemokraterna, säger Tobias Gerdås, projektledare för valarbetet på LO.

Tittar man på siffrorna per förbund så är det stora skillnader. I Byggnads skulle var fjärde medlem rösta på SD och det var val i dag och i Stefan Löfvens gamla förbund IF Metall är siffran 17,7 procent, enligt Dagens Arbete.

"Bekymmersamt högt"

LO poängterar dock att siffrorna på förbundsnivå inte är statistiskt säkerställda på grund av det lilla urvalet.

– Stödet för Sverigedemokraterna bland våra medlemmar sjunker. Men det är ändå bekymmersamt högt, säger Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande, till Dagens Arbete.

Enligt Tobias Gerdås har LO:s styrelse fattat beslut om att arbeta för att 60 procent av LO-medlemmarna ska rösta på Socialdemokraterna i nästa val. Han påpekar också att Stödet för S har ökat något sedan valet 2010 samt att stödet för SD har sjunkit sedan den förra mätningen.

– När det gäller kopplingen mellan Socialdemokratin och LO beslutas det på LO:s kongress och i LO:s styrelse och där finns det ett grundmurat stöd för att stärka den facklig-politiska samverkan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag