Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD når ny högstanivå i ny mätning från Ipsos

SD når sin högsta notering med 19 procent.
Foto: Alex Ljungdahl
Moderaterna kryper.
Foto: Christian Örnberg

Sverigedemokraterna når en ny högstanivå i DN/Ipsos senaste opinionsmätning. Partiet får 19 procent och tangerar därmed sin tidigare högsta notering.

Samtidigt krymper Moderaterna i mätningen.

– Moderaterna har valt att fokusera på frågor som SD-väljare tycker är viktiga, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

DN/Ipsos mätning

Frågan: Om det var riksdagsval i dag, vilket parti skulle du rösta på då?


Socialdemokraterna: 26%

Vänsterpartiet: 7%

Miljöpartiet: 4 %

Feministiskt initiativ: 2 %

Sverigedemokraterna: 19 %

Centerpartiet: 7 %

Liberalerna: 6 %

Kristdemokraterna: 4 %

Moderaterna: 24 %


Antal intervjuer: 1 727

Tillvägagångssätt: Telefonintervjuer samt digitala intervjuer

Andel osäkra/skulle inte rösta/skulle rösta blankt: 13 %


Mätperiod: 9-19 september

Källa: DN/Ipsos

Septembermätningen av DN/Ipsos visar på ett allt starkare stöd för Sverigedemokraterna. Partiet får 19 procent i mätningen och ökar med en knapp procentenhet. Som högst har partiet fått 18,9 procent i tidigare mätningar av Ipsos.

Förändringen är inte statistiskt säkerställd, men den innebär att partiet ökat med drygt fyra procentenheter det senaste halvåret.

– Just nu syns ingen tendens till att stödet för SD skulle minska. Stödet är fortsatt starkt i breda grupper, framför allt bland män och bland äldre. SD har fortfarande svagare stöd bland kvinnor och bland unga, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Moderaterna nära valresultatet

Samtidigt krymper Moderaterna. Partiet får 24 procent i mätningen, efter att ha tappat en dryg procentenhet jämfört med mätningen i augusti.

I valet 2014 fick Moderaterna 23,3 procent, ett resultat som innebar att Fredrik Reinfeldt avgick som partiledare. Nu, två år senare, är Moderaterna igen mycket nära den noteringen.

David Ahlin på Ipsos noterar att Moderaterna försökt locka till sig väljare från Sverigedemokraterna, men att det snarare blivit tvärtom.

– Moderaterna har valt att fokusera på frågor som SD-väljare tycker är viktiga. Det handlar till exempel om trygghet, brottslighet och asylpolitik. Det här valet av fokus bidrar till att bekräfta SD:s samhällsanalys och problemformulering. Väljarna kan uppfatta det som att SD blir mer trovärdigt i de här frågorna, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

Samtliga riksdagspartier över spärren

Allianspartierna får 41 procent i opinionsmätningen, medan de rödgröna får 37 procent. Båda blocken tappar enbart 0,1 procentenheter jämfört med augustimätningen.

DN/Ipsos har sedan en tid tillbaka valt att presentera opinionsstödet för partierna i hela procentenheter. Både Miljöpartiet, och framför allt, Kristdemokraterna har balanserat nära riksdagsspärren under en tid.

Nu når båda 4 procent i DN/Ipsos mätning.

L ökar - Fi minskar

Liberalerna genomgick en mindre storm, eller kris om man så vill, under veckan som mätningen genomfördes. Det verkar dock snarare ha gett en positiv effekt. L får stöd av 6 procent av väljarna, en ökning med en procentenhet från mätningen innan.

– Liberalerna fick visserligen mycket uppmärksamhet under några dagar men det går inte att säga om det har påverkat stödet för partiet på något sätt, säger David Ahlin.

Feministiskt Initiativ, Fi, får 2 procent i mätningen, en minskning med 1,1 procentenheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.