Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-nämndeman går med Soldiers of Odin

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Steffen Martinsson patrullerar med högerextrema medborgargardet Soldiers of Odin, skriver Aftonbladet.
Foto: Alex Ljungdahl
Till vardags sitter han som nämndeman i Södertörns tingsrätt.
Foto: Olle Sporrong

Till vardags sitter Steffen Martinsson, 68, som nämndeman för SD i Södertörns tingsrätt.

Han har också patrullerat tillsammans med det högerextrema medborgargardet Soldiers of Odin, avslöjade Aftonbladet på måndagsmorgonen.

Nu lämnar han sitt uppdrag på uppmaning av sin lokala SD-avdelning.

Steffen Martinsson, 68, sitter som nämndeman i Södertörns tingsrätt på ett mandat från Sverigedemokraterna.

I egenskap av ämbetet deltar han regelbundet vid domstolsförhandlingar och dömer åtalade personer vid rättegångar.

Nu står det klart att han inte bara arbetar inom ramen för den svenska rättsprocessmodellen, utan även sympatiserar med de som väljer att ta lagen i egna händer.

Steffen Martinsson: "Jag är sympatisör"

I mars i år var Steffen Martinsson med och patrullerade i Stockholm tillsammans med det högerextrema medborgargardet Soldiers of Odin, skriver Aftonbladet.

Vid en konfrontation med tidningens reporter får Martinsson frågan om han är medlem i gardet.

– Jag är sympatisör. Jag är 68 år. Jag är far, farfar och morfar. Så det är klart att jag ställer upp för mina barn, svarar han då.

Han fortsätter:

– Jag promenerade tillsammans med dem en gång för att de vill ha ordning i Sverige. Det tyckte jag var ganska bra. Det var inget mer med det, säger han.

"Vi kommer nog öppna ett ärende"

Inrikesminister Anders Ygeman (S) menar att det är "olämpligt" att en nämndeman deltar i en organisation som Soldiers of Odin, som han menar "sprider otrygghet och har ett förskräckande brottsregister, många av de som är med".

Petra Lundh, lagman och chef vid Södertörns tingsrätt, klassar uppgifterna som "anmärkningsvärda" och säger att man kommer att ta kontakt med Martinsson.

– Så får vi höra hur han ställer sig till det här. Vi kommer nog öppna ett ärende om ett eventuellt entledigande, om han är lämplig eller inte, säger hon till Aftonbladet.

Vid lunchtid står det klart att Steffen Martinsson avgår från sitt uppdrag. Det berättar Sebastian Lindqvist, ordförande för SD i Botkyrka, för Aftonbladet. Under ett längre samtal mellan ordföranden och nämndemannen kom man fram till att det vore "bäst för alla" att han lämnar jobbet som nämndeman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.