Jacob Hagnell, SD, är nämndeman i Södertörn tingsrätt.Jacob Hagnell, SD, är nämndeman i Södertörn tingsrätt.
Jacob Hagnell, SD, är nämndeman i Södertörn tingsrätt.
Han är sedan årsskiftet invald som nämndeman i Södertörns tingsrätt, men han har ännu inte tjänstgjort i något mål. Foto: Robin AronHan är sedan årsskiftet invald som nämndeman i Södertörns tingsrätt, men han har ännu inte tjänstgjort i något mål. Foto: Robin Aron
Han är sedan årsskiftet invald som nämndeman i Södertörns tingsrätt, men han har ännu inte tjänstgjort i något mål. Foto: Robin Aron

SD-nämndeman: "Deportera packet"

Publicerad

Sverigedemokraten Jacob Hagnell är invald som nämndeman i Södertörns tingsrätt.

På hatsajter har han under antaget namn skrivit om Rosengård i Malmö:

"Deportera packet till deras sophögar till länder".

Jacob Hagnell sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Stockholms stad och i Stockholms läns landstingsfullmäktige. Han är också anställd av partiets riksorganisation där han beskrivs som digital kommunikatör.

Bredvid alla uppdrag är han sedan årsskiftet invald som nämndeman i Södertörns tingsrätt, men han har ännu inte tjänstgjort i något mål.

"Deportera packet"

På Fria tider skrev han våren 2012, under antaget namn, en kommentar under en artikel med rubriken "Antivitt våld tvingar svenskar att fly Rosengård". Termen "antivit" är vanligt förekommande inom högerextrema kretsar, oftast med syftet att peka på våld från invandrare mot etniska svenskar.

Hagnell skrev då:

"Deportera packet till deras sophögar till länder istället för att dom ska vara här!"

Ett annat återkommande tema på hatsajterna är rasistiska angrepp på förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Angreppen tog fart efter att han på Moderaternas stämma i Västerås 2009 berättat om sitt ursprung:

- Jag är typisk svensk. Min farfarsfar var frukten av en romans mellan en färgad amerikansk cirkusartist och ett lettiskt hembiträde. Det är svenskt, sade Reinfeldt.

Minns ingenting

Jacob Hagnell är en av dem som hakade på hudfärgsangreppen mot Fredrik Reinfeldt. När Fria tider publicerade en artikel med rubriken "Sverige spöar USA i global penismätning" skrev han:

"ser bara hur reinfeldt tänker ´niggah please´".

När Expressen ringer upp Jacob Hagnell hinner vi bara nämna hatsajternas namn innan han avslutar samtalet. Sedan ringer han upp och säger att han inte minns att han skrivit "Deportera packet till deras sophögar till länder".

Det är ett ganska grovt uttalande så...

- Jag har inget minne av att jag ska ha skrivit det här. Det enda som jag skrivit är under en artikel om att ge stöd till Sverigedemokratisk ungdom, säger han och avslutar samtalet.

Och bland Hagnells övriga kommentarer på hatsajterna finns flera inlägg om att ge stöd till ungdomsförbundet.

 

LÄS ÄVEN:

Domare i migrationsfrågor sprider rasism

Domaren om islam: Äcklad av denna sekt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag