SD-nämndeman avgår efter avslöjande

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressen avslöjade att Tommy Jonsson, under pseudonymen "shejken", i diskussionsforum använder sig av uttryck som "jävla medelhavsnegrer" och på sajten Fria tider frågat "Vad skiljer människan från aporna? Medelhavet".

Sverigedemokraternas kommunpolitiker Tommy Jonsson har lämnat sitt uppdrag som nämndeman i Ystads tingsrätt, sedan Expressen avslöjat att han skrivit anonyma, rasistiska kommentarer på nätet.

Tingsrättens lagman kallade till sig Tommy Jonsson i onsdags. Efter samtalet avgick han som nämndeman, skriver Ystads Allehanda.

Expressen avslöjade i tisdags att Tommy Jonsson, under pseudonymen "shejken", i diskussionsforum använder sig av uttryck som "jävla medelhavsnegrer" och på sajten Fria tider frågat "Vad skiljer människan från aporna? Medelhavet".

"Hade verkligen Adolf så fel?" är ett annat inlägg som Tommy Jonsson författat på Fria tider.

Han tycker inte heller om romer. I en kommentar till en artikel om rumänska ficktjuvar på Fria tider i somras skrev han:  "Sju av tio ficktjuvar är ZIGENARE, och tio av tio ZIGENARE är tjuvar."

Medgav

Att dömas för hets mot folkgrupp skulle bara vara något bra, enligt Jonsson:

"Hets mot folkgrupp är i mina ögon en av dom finaste utmärkelser man kan ha i sitt cv. Fullt jämförbar med Pour le Mérit, Riddarkorset av järnkorset, eller Serafimerorden."

När Expressens David Baas träffade Tommy Jonsson hemma i Ystad medgav han att han ligger bakom kommentarerna, men att det bara var på skämt att han kallade afrikaner för apor.

Tommy Jonsson blev nämndeman efter valet 2010. Han sitter i kommunfullmäktige i Ystad för SD sedan förra valet.

Jonsson sa i förrgår till Ystads Allehanda att han avvaktar partiets medlemsutskotts utredning innan han tar beslut om sin fortsatta politiska roll i SD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.