Expressen avslöjade att Tommy Jonsson, under pseudonymen "shejken", i diskussionsforum använder sig av uttryck som "jävla medelhavsnegrer" och på sajten Fria tider frågat "Vad skiljer människan från aporna? Medelhavet".
Expressen avslöjade att Tommy Jonsson, under pseudonymen "shejken", i diskussionsforum använder sig av uttryck som "jävla medelhavsnegrer" och på sajten Fria tider frågat "Vad skiljer människan från aporna? Medelhavet".

SD-nämndeman avgår efter avslöjande

Publicerad

Sverigedemokraternas kommunpolitiker Tommy Jonsson har lämnat sitt uppdrag som nämndeman i Ystads tingsrätt, sedan Expressen avslöjat att han skrivit anonyma, rasistiska kommentarer på nätet.

Tingsrättens lagman kallade till sig Tommy Jonsson i onsdags. Efter samtalet avgick han som nämndeman, skriver Ystads Allehanda.

Expressen avslöjade i tisdags att Tommy Jonsson, under pseudonymen "shejken", i diskussionsforum använder sig av uttryck som "jävla medelhavsnegrer" och på sajten Fria tider frågat "Vad skiljer människan från aporna? Medelhavet".

"Hade verkligen Adolf så fel?" är ett annat inlägg som Tommy Jonsson författat på Fria tider.

Han tycker inte heller om romer. I en kommentar till en artikel om rumänska ficktjuvar på Fria tider i somras skrev han:
 "Sju av tio ficktjuvar är ZIGENARE, och tio av tio ZIGENARE är tjuvar."

Medgav

Att dömas för hets mot folkgrupp skulle bara vara något bra, enligt Jonsson:

"Hets mot folkgrupp är i mina ögon en av dom finaste utmärkelser man kan ha i sitt cv. Fullt jämförbar med Pour le Mérit, Riddarkorset av järnkorset, eller Serafimerorden."

När Expressens David Baas träffade Tommy Jonsson hemma i Ystad medgav han att han ligger bakom kommentarerna, men att det bara var på skämt att han kallade afrikaner för apor.

Tommy Jonsson blev nämndeman efter valet 2010. Han sitter i kommunfullmäktige i Ystad för SD sedan förra valet.

Jonsson sa i förrgår till Ystads Allehanda att han avvaktar partiets medlemsutskotts utredning innan han tar beslut om sin fortsatta politiska roll i SD.

Lars Näslund
Lars Näslund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag