Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD: "Missnöjda män har företrätt partiet"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

VÄSTERÅS SD-ledaren Jimmie Åkesson har kvinnoproblem.

Andelen kvinnor som sympatiserar med partiet är mindre än hälften jämfört med männen.

- Det har varit missnöjda män som företrätt partiet. De mjuka värdena har fått stå tillbaka i väldigt hög grad, säger Åkesson.

Sverigedemokraterna har medvind när de samlas för kommun- och landstingskonferens i Västerås i helgen. Under lördagsförmiddagen höll partiledaren Jimmie Åkesson tal där han bland annat sa att partiets mål är att stabilisera sig som tredje största parti.

Ett viktigt steg för att öka väljarbasen är att tvätta bort stämpeln av mansparti. Åkesson pekade på opinionsmätningen från DN/Ipsos som publicerades i går. I den får partiet 8,5 procent men uppdelningen mellan män och kvinnor visar på partiets problem.

”Dåliga på miljöfrågor”

Enligt Åkesson svarade 12 procent av männen att de skulle rösta på SD. Motsvarande siffra för kvinnorna var 5 procent - alltså under valresultatet på 5,7 procent.

- Män och kvinnor gör lite olika prioriteringar. Vi har varit ganska dåliga på att prata om miljöfrågor och sjukvårdsfrågor tidigare, sa Åkesson vid en pressträff efter talet.

Partiet ska nu sjösätta en ny kommunikationsplan för att bli mjukare.

- Vi upplevs ofta som bittra, arga och missnöjda. Då drar man egentligen bara till sig de som är bittra, arga och missnöjda, i stor utsträckning i alla fall.

Men att ha varannan damernas på partiets listor till valet är det inte tal om.

- Vi är väldigt starka motståndare till kvoteringstanken. Vi tror inte på det i nåt perspektiv. Vår medlemskår ser ut så att vi har 20-25 procent kvinnor och det är där vi måste börja. Kan vi få fler kvinnor att bli medlem i vårt parti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.