Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD: Minskad invandring är ett ultimatum

SD-ledaren Jimmie Åkesson har sagt att paritet kommer fälla varje statsministerkandidat som inte ger partiet inflytande. Ni meddelar SD-gruppeldaren Mattias Karlsson att man kräver förslag som leder till minskad invandring för att kunna stödja ett annat partis budgetmotion. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL /IBL IBL BILDBYRÅ
M-ledaren Ulf Kristersson vidhåller att han varken vill samtala eller samarbete med SD. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna ger bara sitt stöd till ett annat partis budget om den innehåller förslag som leder till minskad invandring, rapporterar DN

”Det är ett ultimativt krav från vår sida som inte är förhandlingsbart eller utbytbart”,  skriver gruppledaren Mattias Karlsson i ett mej till tidningen. 

Sverigedemokraterna har länge hävdat att partiet kommer att fälla varje statsministerkandidat som inte ger partiet inflytande över politiken. 

För att SD ska utlova sitt stöd till en statsministerkandidat behövs "garantier" om politikens innehåll – där bland annat invandringen pekats ut som en särskilt prioriterad fråga. Men exakt vad som krävs för att SD ska acceptera M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister har varit oklart. 

Nu rapporterar DN att SD kräver minskad asyl- och anhöriginvandring för att ge sitt stöd ett annat budgetförslag än partiets eget. Enligt SD-gruppeldaren är minskad invandring ett ”ultimativt krav”, som inte är förhandlingsbart. 

Mattias Karlsson skriver vidare i mejlet till DN att frågan om asylinvandringen är ”mer tydligt knuten” till budgeten än statsministeromröstningen. 

Ulf Kristerssons besked på om asylinvandringen är detta: M vill direkt tillsätta en parlamentarisk utredning om asylinvandringen i syfte att få fram en ny, långsiktig migrationspolitik. Fram tills den utredningen är klar ska den tillfälliga asyllagstiftningen gälla. 

SD:s krav: Minskad invandring i budgeten – annars uteblir stödet

Den tillfälliga lagstiftningen löper ut i sommar, om inget nytt beslut fattas. 

”Den regering som inte presenterar en budget som bygger på minskade  invandringsnivåer kommer inte att få vårt stöd i budgetomröstningen”, skriver Karlsson vidare till tidningen.  

SD-gruppledaren tycker att det vore bäst om det fanns en överenskommelse om invandringen innan statsministeromröstningen – som äger rum på onsdag nästa vecka. 

Mattias Karlsson upprepar i mejlet till DN att ingen statsministerkandidat som inte aviserat att man kommer gå partiet till mötes om invandringen kan räkna med SD:s stöd. 

Liberalernas partiledare Jan Björklund har twittrat om SD:s nya besked. 

https://twitter.com/bjorklundjan/status/1060592290840895488

LÄS ÄVEN: Interna ilskan mot Jan Björklund 

Övergångsregeringens budget kommer utmanas 

Tidigare under torsdagen höll Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson en pressträff om budgetfrågan. Moderaterna kommer att lägga en egen M-budget, om inte hela alliansen enas om att lägga en gemensam budgetmotion. 

Därmed står det klart att det blir en budgetstrid. Vid pressträffen upprepade Elisabeth Svantesson partiets syn på övergångsregeringens budgetproposition.

– Det är alldeles självklart att det finns partipolitik i budgeten, därför att vi har haft en rödgrön regering de senaste åren. Så det innebär en förlängning av rödgrön ekonomisk politik, sa Svantesson enligt SVT.  

Exakt vilka förslag om asylinvandringen som kommer ingå i en M-budget är ännu oklart. Varken Centerpartiet eller Liberalerna har gett besked om man vill lägga fram en alliansbudgetmotion, eller om man kan tänka sig att stödja en M-budgetmotion. 

Socialdemokraterna har heller inte bestämt om man ska lägga fram en egen S-budgetmotion. 

På torsdag 15 november ska övergångsregeringen lägga fram sin budget. 12 december hålls själva budgetomröstningen i riksdagen.