Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-mejlen som avslöjar "fulspel"

Martin Kinnunen åtalas för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.
Foto: Sven Lindwall
Henrik Vinge diskuterade försvarstaktik med Martin Kinnunen.
Foto: Mikael Sjöberg
Per Björklund åtalas för medhjälp till samma brott som Kinnunen.
Foto: Sven Lindwall

SD-ledamoten Martin Kinnunen åtalas för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Expressen kan nu avslöja interna mejl som visar hur SD-ledningen snackade ihop sig om en försvarstaktik - att skjuta allt ansvar på den tidigare partikassören som också åtalas.

Men inte ens Kinnunen var övertygad om att taktiken skulle fria honom:

"Kommer man fram till att jag gjort ett ´ärligt misstag´ är jag rätt körd", skriver han i ett mejl till partiledningen.

SD-ledamoten Martin Kinnunen åtalades i går vid Södertörns tingsrätt för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Bakgrunden till ekobrottsutredningen är att Skatteverket 2014 begärde ut redovisningsunderlagen från bolaget Samtid & Framtid AB, som ägs av partiets bolag Blåsippan AB. Samtid & Framtid AB hade angett noll kronor i momspliktig omsättning för sista kvartalet 2013 men efter myndighetens granskning visade det sig att bolaget i stället omsatt cirka 3,6 miljoner kronor för den perioden vilket gjorde att bolaget påfördes drygt 900000 kronor i moms.

Skatteverkets granskning under våren 2014 ledde i sin tur till brottsutredningen där Ekobrottsmyndigheten nu har tittat närmare på bolagets alla transaktioner - och funnits att bolaget lämnat felaktiga uppgifter i inkomstskattedeklarationen, och i skattedeklarationer för alla kvartal under 2013.

Vice chefsåklagare Jakob Holmberg, som kommer att yrka på fängelsestraff, menar i åtalet att brotten ska anses grova då de "rört mycket betydande belopp".

Expressen kan nu publicera interna mejl från SD:s högsta ledning som visar hur de snackade ihop sig om vilken taktik de skulle ha utåt när brottsutredningen blev känd i början av februari i år.

Sent på kvällen 11 februari skrev Martin Kinnunen ett mejl till partiledarvikarien Mattias Karlsson, tillträdande partisekreteraren Richard Jomshof och presschefen Henrik Vinge. Där konstaterar han att försvarslinjen kommer att bli att skylla på den andre brottsmisstänkte - Per Björklund som fungerat som deklarationsombud för bolaget:

"Detta har förmodligen skett av slarv men det är inte min okunskap eller slarv som ligger bakom. Det kommer att uppfattas som att skyller ifrån mig och det gör jag också och måste göra."

Kinnunen fortsatte:

"Sedan har jag givetvis ansvar för hela verksamheten och även detta men jag har fullgjort mitt ansvar som styrelseledamot när jag instruerat och fått OK från konsulten."

Men Kinnunen är inte helt övertygad om att den försvarslinjen kommer att fria honom från brottsmisstankarna. I mejlet skriver han också:

"Kommer man fram till att jag gjort ett ´ärligt misstag´ är jag rätt körd."

Presschefen Henrik Vinge påtalade då i ett mejlsvar till Kinnunen risken med att behöva "skylla allt på det externa ombudet. Som jag förstått det vill vi inte bidra till ett okontrollerat scenario där han får starka incitament att offentligt försöka etablera en motsatt bild."

Taktiken att skjuta över ansvaret på Per Björklund har sedan varit genomgående så fort brottsutredningen uppmärksammats i offentligheten, senast i går:

- De här felaktigheterna har begåtts av en konsult. Han skötte inte det här bra, sade Kinnunen under en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Fulspel

Per Björklund vill inte ge några kommentarer men hans advokat Christer Holmqvist säger om taktiken från SD-ledningen att skjuta över ansvaret på hans klient:

- Då får de visa att han fått de instruktionerna att han skulle utföra detta, men jag tycker att det är fulspel, säger han.

I ett mejlsvar till Expressen skriver Martin Kinnunen om mejlet till partiledningen:

"När jag förklarar vad som hänt är det ofrånkomligt att det uppfattas som att jag ´skyller ifrån mig´ när jag tydliggör att jag inte haft kännedom om felaktigheterna. Ur ett kommunikativt perspektiv är det naturligtvis mindre bra att riskera att uppfattas som att man skyller på någon annan men jag måste föra fram det som är sant."

Vice chefsåklagare Jakob Holmberg menar däremot att det inte går att slingra sig ur styrelseansvaret:

- Du kan endast dirigera arbetsuppgifterna och inte ansvaret. Ansvaret ligger fortfarande hos Martin Kinnunen och det är därför han är huvudgärningsmannen. Per Björklund är endast åtalad för medhjälp. Som jag ser det har det inte skett någon kommunikation alls mellan dem. Martin Kinnunen har inte haft någon koll alls, säger Holmberg till Expressens Viviana Canoilas.

Presschefen Henrik Vinge säger om sin farhåga i svaret till Kinnunen:

- Om man skulle gå ut medialt och beskylla en person för att ha gjort de här sakerna så är risken att den personen känner ett behov av att behöva gå ut och rentvå sig och i så fall beskylla tillbaka. Då skapar man ett okontrollerat scenario där bägge parter ska argumentera mot varandra medialt och det blir en cirkus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.