Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-mejl avslöjar dubbelspelet

Mejl från Nyheter Idags profil Chang Frick till SD:s dåvarande presschef Martin Kinnunen, i dag riksdagsledamot.
Mejl från Chang Frick till Martin Kinnunen där han vill diskuter sajten Nyheter Idags strategi gentemot Sverigedemokraterna.
Mejl från Martin Kinnunen till Chang Frick där han meddelar partiets inställning.

Sajten Nyheter Idag är en av Sverigedemokraternas viktigare mediekanaler för att nå ut till väljarna.

Utåt sett har den "gammal hederlig journalistik" som slogan - men Expressen kan nu avslöja hur sajten i interna mejl till SD beskriver sig som "positiva till partiet" och säger att de inte ska skada dem.

- Jag hamnade i en väldigt märklig situation efter att jag själv varit medlem i partiet och känner de här människorna, säger Chang Frick på Nyheter Idag.

Expressen har under flera dagar granskat Sverigedemokraternas relation till den invandringsfientliga nätmiljön i form av hatsajter. I går kunde vi också avslöja att partiet tagit hjälp av Daniel Friberg - en central person inom svensk högerextremism som driver flera medieprojekt.

En sajt som har flera kopplingar till partiet är Nyheter Idag där den tidigare SD:aren Chang Frick är ansiktet utåt. Sajten - som nyligen fick uppmärksamhet efter att polisen Peter Springare och författaren Katerina Janouch värvats som krönikörer - registrerades ursprungligen av SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth, men 2014 tog Frick över.

Nyheter Idag har "gammal hederlig journalistik" som slogan men Expressen kunde i somras avslöja att sajten under våren 2015 fakturerat partiet 30 000 kronor för "'Research identitärer' Journalistisk arbete". I samma veva hade Nyheter Idag publicerat en lång artikel om högerextremisterna som kallar sig identitärer - och deras koppling till SD:s ungdomsförbund SDU. Detta skedde samtidigt som den påstådda kopplingen till identitärerna var ett av huvudargumenten när partiledningen sparkade ut ledarna från ungdomsförbundet ur partiet.

Riksdagsledamoten Martin Kinnunen, diskuterade, under sin tid som pressansvarig för Sverigedemokraterna, Nyheter Idags förhållande till partiet med Chang Frick.
Foto: Sven Lindwall

Fotografavtal

Expressen har tagit del av ett avtal mellan tidigare nämnda Kent Ekeroth och fotografen Björn Bergman, som sitter i styrelsen för Bildleverantörernas förening, BLF. Avtalet är undertecknat i april 2014 och säger att för 10 000 kronor exklusive moms skulle Bergman tillhandahålla bilder till hatsajten Avpixlat - men också till Nyheter Idag - under hela det året.


LÄS MER: SD tog hjälp av nyfascisten Daniel Friberg


När Expressen frågar Bergman om kopplingen mellan Ekeroths insamlade pengar till Avpixlat och Nyheter Idag säger han:

- Jag har ingen aning. Inte en susning, alltså.

Tidigare sverigedemokraten Chang Frick är numera ansiktet utåt för invandringskritiska sajten Nyheter Idag, vars slogan är ”gammal hederlig journalistik”. Samtidigt har Frick fört hemliga diskussioner med SD om att sajten inte ska skada partiet.
Foto: Sven Lindwall

När Expressen frågar Kent Ekeroth, som nu tagit timeout från sitt riksdagsuppdrag efter att han åtalats för ringa misshandel under ett bråk på Stureplan i höstas, om donationer till Avpixlat alltså gått till att också stötta Nyheter Idag så svarar han via mejl:

"Donationer till Avpixlat har enbart gått dit och ingen annanstans."

"Vi ses som en Avpixlat light"

Men Nyheter Idags koppling till partiet stannar inte där.

Intern korrespondens visar att just närheten mellan sajten och partiet diskuterades som ett imageproblem. Valåret 2014 mejlade Chang Frick på Nyheter Idag till Martin Kinnunen, som i dag är riksdagsledamot men som då var pressansvarig för partiet. Frågan gällde hur Nyheter Idag ska förhålla sig till SD:

"Rent opinionsmässigt är det nog ganska uppenbart att vi är positiva till partiet, men det finns lite fler aspekter som vi funderar runt. En av dem är att om vi kör bara positiva grejjer runt partiet hela tiden kommer vi ses som en Avpixlat light och knappast oberoende. Frågan är om det är så taktiskt att lägga ner tid på att vara ett medie som i någon mån redan finns, speciellt när samtiden också kommer ut."

Sajten Nyheter Idags slogan utlovar en oberoende granskning.

Frick fortsatte:

"Därav har jag haft en lite annan tanke. Såhär, om vi kan markera ett oberoende från SD och även ha koll på det snaskiga som andra medier normalt är ute efter kan vi på sikt odla en bild av att vara lite 'experter' på partiet."

Skeptisk till förslaget

Martin Kinnunen var skeptisk till förslaget:

"Ja allt beror på vad ni värderar högst. Kör ni ut negativa artiklar om partiet så försämras givetvis våra relationer sedan hur dåliga de blir beror ju på hur dåliga artiklarna är."

Frick svarade:

"Vi är ju inte ute efter att försöka sänka eller göra skada (det tror jag ni förstår), däremot att ha normal/sund granskning och lite ´avslöjande´ etc tror jag vi som tidning har att vinna på. Men det är väl lite balansgång det där, som allt annat."

Pekar på flera granskningar

Ett år senare kunde Nyheter Idag fakturera 30 000 kronor för "journalistiskt arbete" samtidigt som uteslutningsstriden mot SD-ledningens utmanare i ungdomsförbundet pågick.


LÄS MER: SD-toppar ger hemliga tips till hatsajterna


Chang Frick säger nu:

- Det är inte så att om jag varit medlem i SD och sen över en natt ska starta en nyhetssajt, att alla banden bara klipps. Sociala relationer funkar inte så. Det är en liten resa där man med vissa får bråka lite och med andra får man stryka medhårs för att få dem att acceptera att nu är Chang nånting annat.

Frick säger att Nyheter Idag har beslutat att inte bli någon "megafon" åt SD. Han pekar på sajtens artiklar om Kent Ekeroth, som hamnat på kant med flera tunga företrädare i partiet, och uppgiften att partiets gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson satt upp hatsajten Politiskt inkorrekt på sändlistan för pressmeddelanden som granskningar som drabbat SD negativt.

SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth registrerade ursprungligen domännamnet Nyheter Idag.
Foto: Cornelia Nordström

Men om ni är oberoende nyhetsförmedlare ska ni väl strunta i om rapporteringen skadar ett parti eller inte?

- Det tror jag att jag visat rätt många gånger faktiskt. Det var ett försök att få Kinnunen att fatta att det finns ett värde i att inte sitta och tänka vad som är bäst för SD i varje läge. Är det så att SD har en massa skit så gynnas inte de av att det fortsätter, även om det gör ont att någon avslöjar och kastar ljus på det.

Minns inte diskussionen

Martin Kinnunen skriver i ett mejl till Expressen att han inte minns diskussionen med Chang Frick, men han tillägger:

"Jag tolkar det som att jag konstaterar att om man behandlar oss på ett orättvist sätt så minskar sannolikheten att vi skulle vilja samarbeta med en sådan journalist."

SD och Nyheter Idag

SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth registrerade ursprungligen domännamnet Nyheter Idag. Den före detta SD:aren Chang Frick tog över det under valåret 2014. Frick har också varit kameraman åt SD.

Under SD-ledningens strid för att sparka ut ledningen för ungdomsförbundet SDU ur partiet våren 2015 så publicerade sajten vad som framställdes som bevis för SDU:arnas kopplingar till högerextrema så kallade identitärer - vilket var ett av skälen bakom uteslutningarna. Expressen kunde förra sommaren avslöja att Nyheter Idag i samma veva hade fakturerat partiet 30 000 kronor för "´Research identitärer´ Journalistisk arbete".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.