Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-man förde debatt
under pseudonym

En anställd på Sverigedemokraternas riksdagskansli: Alexander Fridback, 34, har spridit falska debattartiklar
Foto: Cornelia Nordström
Har jobbat på Sverigedemokraternas kansli i riksdagen, avslöjar Aftonbladet under lördagen.
Foto: Martina Huber

Pseudonymerna "Egor Putilov", som arbetat för flera av Sveriges största nyhetsredaktioner, och "Tobias Lagerfeldt", som skickade in en fejkad debattartikel till Aftonbladet, är samma person.

Det handlar om en anställd på Sverigedemokraternas riksdagskansli: Alexander Fridback, 34, avslöjar Aftonbladet i dag.

– Vad han gör på sin fritid får han svara för, säger mannens chef Markus Wiechel (SD).

Själv förnekar mannen att han skulle skrivit debattartikeln.

"Egor Putilov" har tagit uppdrag från flera av Sveriges största nyhetsredaktioner, däribland Aftonbladet, Expressen och Sveriges Radio. Han driver också en blogg där han skriver att han tidigare arbetat som handläggare på Migrationsverket.

"Tobias Lagerfeldt" skrev en debattartikel för Aftonbladet om att "ge asylsökande och papperslösa rösträtt".

Men de två namnen är pseudonymer som använts av Alexander Fridback, 34, anställd på Sverigedemokraternas kansli i riksdagen, avslöjar Aftonbladet i dag.

– Egor Putilov är min journalistiska pseudonym, som varit viktig att ha när jag arbetat i krigszoner som Egypten och Syrien, där jag blivit gripen. Då är det lätt att hamna i kläm om de googlar och ser vad man tidigare skrivit, under eget namn, säger Alexander Fridback till Aftonbladet.

Förnekar debattartikel

Enligt Aftonbladet ska Fridback, som har skyddad identitet, ha använt sig av ännu fler alias, kopplade till olika telefonnummer och mejladresser.

Varför han använt flera olika pseudonymer, och inte gått ut med sitt riktiga namn, vill han inte berätta. Han hänvisar till sin egen säkerhet, det skydd som han fått av polisen bland annat i form av skyddad identitet.

Fridback förnekar dock för Aftonbladet att han skulle ha skrivit debattartiklar som "Tobias Lagerfeldt".

"De har missförstått något eller så är det en medveten provokation. De har inte presenterat några bevis", skriver Fridback till Expressen.

Han kallar Aftonbladets avslöjande för ett "försök till karaktärsmord" som straff för hans blogg och andra inlägg.

"Aftonbladet gick tydligen i taket över den fejkade debattartikeln och gick över alla möjliga pressetiska regler i och med denna publicering. Jag tittar på möjligheter att väcka ett enskilt åtal mot dem för förtal", skriver Fridback.

Hans chef på Sverigedemokraternas riksdagskansli, Markus Wiechel, vill inte kommentera Fridbacks pseudonymer.

– Vad han gör på sin fritid får han svara för, säger han till Aftonbladet.

Profilerat sig i migrationsfrågan

Faktum är dock att Fridback, genom sina olika alias, profilerat sig i migrationsfrågan. Dels genom sin blogg, dels genom medverkan i flera medier.

På Svenska Dagbladets debattsida framförde han i december förra året att Sverige egentligen har fri invandring eftersom de som får avslag på asylansökan ofta stannar kvar i landet.

I augusti förra året skrev han på Aftonbladets debattsida att det på grund av "Migrationsverkets slapphet" är lätt för IS-krigare att ta sig in i Sverige. Och så sent som den 22 augusti publicerade Aftonbladet en artikel av honom, då om att "ge asylsökande och papperslösa rösträtt". Då använde han pseudonymen "Tobias Lagerfeldt".

Första gången Fridback figurerade i Expressen var 2012 i samband med att han greps i Syrien på uppdrag för bland andra tidningen Arbetet. Redan då redovisades att det alias han använde, "Egor Putilov", var en pseudonym. Efter detta har han också tagit uppdrag från Expressen och medverkat i arbetet bakom tre artiklar, men bara skrivit en på egen hand. Dessa publiceringar skedde innan han tidigare i år började arbeta för Sverigedemokraterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.