SD-man åtalas för våldtäkt av barn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

En nämndeman som var vikarie på ett behandlingshem för ungdomar misstänks för brott.

Nu åtalas mannen som är politisk engagerad i Sverigedemokraterna - misstänkt för att ha våldtagit en 17-årig flicka som vårdades på hemmet.

– Han förnekar brott, säger mannens advokat.

Det var i början av januari i år som nämndemannen arbetade som vikarie på ett behandlingshem för ungdomar i en kommun i Mellansverige.

Personalen på boendet uppger enligt åtalet att mannen var väl medveten om ungdomarnas utsatta situation, men att han trots det visade "ett visst gränslöst beteende i sitt arbete med ungdomarna".

En natt då nämndemannen var i tjänst misstänks han ha våldtagit en 17-årig flicka som var intagen på hemmet. Han åtalas nu vid en tingsrätt i Mellansverige för våldtäkt av barn efter att målet utretts vid Särskilda åklagarkammaren som utreder poliser, åklagare, domare och andra befattningshavare.

Avstängd som nämndeman

Rättegången kommer att ske vid samma tingsrätt som den där han sedan årsskiftet innehar en tjänst som nämndeman. Mannen är även politiskt engagerad för Sverigedemokraterna.

Trots att mannen ännu inte är dömd är han avstängd som nämndeman vid tingsrätten han har arbetat vid.

En lagman vid tingsrätten säger till lokala medier att han är avstängd i och med att det pågår en förundersökning mot mannen.

Nämndemannen har även fått kontaktförbud mot den 17-åriga flickan. Särskilda åklagarkammaren skriver att det på grund av särskilda omständigheter finns risk att mannen "kommer att begå brott mot, förfölja eller på annat sätt allvarligt trakassera" flickan, och han ska redan tidigare ha skickat en stor mängd sms till henne.

Nekar till brott

Det här är inte första gången nämndemän misstänks för allvarliga brott.

Expressens reporter David Baas har tidigare i år kartlagt ett stort antal nämndemän som uttryckt sig grovt rasistiskt på internet. Flera av dem valde senare att lämna sina uppdrag.

Den nu brottsmisstänkte nämndemannen är åtalad för våldtäkt mot barn. Brottsrubriceringen "mot barn" beror på att den 17-åriga flickan var intagen för vård efter myndighetsbeslut och nämndemannen ansvarade för vården, vilket innebär att lagen innefattar personer upp till 18 år.

Nämndemannen nekar till brott och hävdar att han inte kände till att den 17-åriga flickan var intagen på behandlingshemmet enligt LVU, lagen om vård av unga.

– Han menar att det förekommit sex men att det inte handlar om våldtäkt av barn. Han förnekar brott, säger mannens advokat.

Nämndemannen sitter fortfarande häktade för brottet. Rättegången är beräknad till slutet av maj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.