Sven-Olof Sällström. Foto: Henrik Montgomery / TT
Sven-Olof Sällström. Foto: Henrik Montgomery / TT

SD lovar sänkt skatt - och satsning på äldre

Publicerad

Sverigedemokraterna lovade tungt när partiets skuggbudget presenterades på onsdagen, med kraftigt sänkt inkomstkatt och storsatsning på äldre och arbetslösa.

Pengarna ska hämtas ur de 118,2 miljarder som partiet hoppas spara in på invandring – en uträkning som enligt Sven-Olof Sällström fått obefogad kritik.

– Sverigedemokraterna blir utmålade som att vi är dumma och inte kan räkna, men kom igen nu, räkna själva, sade han under presskonferensen.

Sverigedemokraternas skuggbudget "återinför anständigheten" i hur vi behandlar äldre, barn och sjuka, menade partiets ekonomipolitiska talesperson Sven-Olof Sällström vid dagens presskonferens.

Fler vårdplatser, stärkt a-kassa och stärkt sjukförsäkring var några av de många löftena – samtidigt som inkomstskatten ska sänkas med tolv miljarder.

"Allt åt alla" sammanfattade Expressens politiska reporter Elisabeth Marmorstein och frågade partiets ekonomipolitiske talesperson Sven-Olof Sällström hur trovärdigt förslaget är.

– Det är jättetrovärdigt. Det vi visar är vad man kan få i stället för regeringens massinvandringspolitik, svarade Sven-Olof Sällström.

Får kritik för beräkningen

Till grund för uttalandet ligger en beräkningar att 118,2 miljarder ska kunna sparas in på invandring.

Flera nationalekonomer – däribland Stefan Fölster, Jan Ekberg och Andreas Berg – dömer ut SD:s beräkningar, bland annat för att de bygger på antagandet att nästan inga nyanlända får jobb under sina första år i landet.

Sven-Olof Sällström menar att uträkningen stämmer.

– En budgetmotion omfattar fyra år och vi har tagit med både intäkter och utgifter för invandringen. De som kommer i arbete och betalar skatt är medtagna i vår beräkning. Regeringen tittar inte heller på de långsiktiga effekterna. Om de tycker vi har fel uppmanar jag dem att komma med andra uträkningar som visar att vi har fel, säger Sven-Olof Sällström.

"Ökad kriminalitet"

Även om beräkningar skulle komma fram som visar att invandringen innebär en vinst på lång sikt skulle Sven-Olof Sällström inte ändra uppfattning i invandrarfrågan.

– Det finns andra skäl till att vi inte ska ha den höga invandring vi har nu. Jag menar då sociala problem med ökad kriminalitet och annat. Men min motfråga blir att om det visar sig inte vara lönsamt, är de andra partierna då beredda att skära ner på massinvandringen

Vad menar du med ökad kriminalitet?

– Vi ser det i till exempel Husby i våras, vi ser det i gängkriminaliteten i Göteborg och vi ser det i Malmö. Vi ser en rad problem i det svenska samhället på grund av massinvandringen.

Du menar att det gäller att få de som redan är i Sverige i arbete. Men ni vill ju ta bort alla integrationsåtgärder som hjälper dem in på arbetsmarknaden?

– Det är för att de inte fungerar. Det regeringen lägger på integration nästa år hade räckt för att hjälpa alla flyktingar i och kring Syrien. Tänk på det du.

I skuggbudgeten vill SD i stället bistå FN:s flyktingorgan UNHCR med 5,5 miljarder för deras arbete i Syrien.

Äldre största målgrupp

Största målgruppen för de förslag som lades fram var de äldre. Dels vill SD sänka skatten för pensionärer med nio miljarder per år, vilket enligt beräkningarna ska ge 400 kronor mer i månaden efter skatt.

Man vill även lägga 1,4 miljarder på att höja kvaliteten på maten på äldreboenden.

– Det är en kraftig satsning för Sveriges pensionärer, kommenterade Sven-Olof Sällström och sade att SD lägger 19 miljarder mer än regeringen på äldrefrågor.

Ytterligare två miljarder skulle gå till att skapa 2 000 nya vårdplatser.

Enligt de siffror som presenterades har Sverige vad gäller vårdplatser – 2,7 stycken per 1000 invånare – hälften jämfört med grannlandet Finland.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag