Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD exakt lika stora som S i ny mätning

Jimmie Åkesson: ”Vi pressar socialdemokraterna”
SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraternas opinionssiffror fortsätter ligga jämsides med Socialdemokraterna. 

Det visar DN/Ipsos, där båda partier från 25 procent. 

Det är nu bekräftat att SD har gått upp jämsides med S i de senaste opinionsmätningarna. 

Det är SD:s högsta notering i DN/Ipsos hittills.

I DN/Ipsos ligger båda partierna på exakt 25 procent – medan Moderaterna sedan länge halkat ner till en tredjeplats med sina 17 procent. 

– Det är inga dramatiska förändringar sedan förra månaden men resultaten befäster ett nytt läge, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos till DN.

Båda partierna har ökat sedan den förra DN/Ipsos-mätningen. SD låg då på 23 procent och S på 24 procent. 

I den nya mätningen backar också V tvåprocentenheter och landar på 8 procent. L ligger under spärren med sina 3 procent och Miljöpartiet klarar sig nätt och jämnt med sina 5 procent. 

https://datawrapper.dwcdn.net/LheXw/1/

Lågt förtroende för Kristersson 

M-ledaren Ulf Kristersson låg långt ifrån toppen även i en Expressen/Sifo-mätning från oktober. Där handlade det om väljarnas förtroende för de olika partiledarna och Kristersson hamnade på en blygsam femteplats – där enbart 27 procent av väljarna svarade att de har ganska stort eller mycket stort förtroende för honom. 

Det fick Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, att kalla resultatet för ”anmärkningsvärt”:

– Att oppositionsledaren, om Ulf Kristersson nu är det, inte har högre stöd är ganska anmärkningsvärt med tanke på att regeringen haft det så pass tufft i olika avseenden, säger han.

Så gjordes mätningen

DN har mellan 11-24 november intervjuat 1 551 röstberättigade väljare. Frågan som ställts var: ””Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?” 


Av dessa svarade 330 stycken genom telefonintervjuer, och 341 via en sms-länk. Båda urvalen har varit slumpmässiga. 880 intervjuer har gjorts digital med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.


Desto bättre gick det för Stefan Löfven som fick 32 procent av väljarnas förtroende, vilket gav honom en andraplats efter KD-ledaren Ebba Busch Thor på 35 procent. 

På tredje plats låg då SD-ledaren Jimmie Åkesson med 30 procent. Men i storstäderna ändrades ordningen – där fick Åkesson 33 procent och Löfven endast 27 procent. 


Jenny Madestam om att Åkesson har högre förtroende än Löfven i storstäderna: 

Jenny Madestam om att Åkesson har högre förtroende än Löfven i storstäderna, enligt en mätning från början av november.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.