Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-ledning teg om sexlarmet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Berättar. Elisabeth Nirholt och Therese Kanervainen berättar för Expressens Kristoffer Törnmalm hur de utsatts för sexuella trakasserier i sina jobb i Sverigedemokraterna.
Foto: Alexander Donka

SD-ledningen kände till att den nu våldtäktsmisstänkte SD-politikern hade trakasserat kvinnliga kolleger - ändå fick han bara en tillsägelse.

Det berättar Elisabeth Nirholt och Therese Kanervainen som båda utsatts för sexuella trakasserier i sina jobb i partiet.

- Jag har otrolig ångest och sömnstörningar. Jag kan inte tänka på något annat, säger Kanervainen.

Allt började på en konferens i Jönköping förra året. Therese Kanervainen, politisk sekreterare för SD i Botkyrka, fick ett tips: om hon ville klättra i partiet skulle hon ta kontakt med den nu våldtäktsmisstänkte SD-politikern.

- Han skulle få mig att bli större och komma in i riksdagen. Vi pratade lite, han bjöd mycket på drinkar, champagne, vin, berättar hon.

Efter bara en liten stund började SD-politikern tafsa på Kanervainen och bjöd upp henne på sitt rum. Hon sade nej och hoppades att hans närmanden skulle sluta.

Men det visade sig bara vara början.

- Så började han sms:a sent på kvällarna, på nätterna, att han ville träffa mig och att han saknade mig. Då blev min sambo skitarg och sa åt honom att sluta. Han slutade i en vecka men sedan började det igen.

I mars i år började det ramla in anmälningar till SD:s säkerhetsavdelning om att en tjänsteman trakasserat flera kvinnor i partiet. En av dem, som Aftonbladet kunde berätta om i går, var partistyrelsemedlemmen Hanna Wigh.

Fem som anmälde

En annan var dåvarande riksombudsmannen Elisabeth Nirholt.

- Vi var fem stycken som lämnade in anmälningar. Det var sexuella anspelningar och hot om att han en dag skulle sätta på mig. Jag fick sexfilmer med mig hemskickade som han tjatade på att jag skulle titta på för att sedan ge en redogörelse för honom, säger hon.

Tjänstemannen fick lämna sin post i partiet. Då larmade Therese Kanervainen även om den nu misstänkte SD-politikerns närmanden. Den som tog tag i ärendet var Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare, som även är ordförande i Stockholmsdistriktet där SD-politikern ingick.

"Han var flirtig"

Enligt Kanervainen berättade hon uttryckligen för Bylund om trakasserierna och hur SD-politikern tafsat på henne. Linus Bylund menar å sin sida att han tagit del av bland annat hennes berättelser om politikerns "flirtande", och att han sagt åt honom att undvika att hamna i den typen av situationer.

- Min bild var att han var flirtig. Men inte på något olagligt eller på något sätt i den grad att det borde få konsekvenser, säger han.

Att han skulle ha vetat att SD-mannen gjort direkt fysiska närmanden, utan att det lett till allvarligare åtgärder, vill Bylund inte kännas vid.

- Jag vet att jag har pratat med henne och jag vet att det föranledde en diskussion med den utpekade men att det skulle handla om något som skulle betecknas som brottsligt vill jag bestämt avfärda. I alla fall alla minnen av det.

Expressen har utan framgång sökt SD-politikern för en kommentar.

Hanna wigh

Hanna Wigh, 26, är ledamot i Sverigedemokraternas partistyrelse. Även hon utsattes för sexuella trakasserier av SD-tjänstemannen. I en intervju med Aftonbladet säger hon:

- Det var telefonsamtal, kommentarer och sms under en lång period, över ett år. Det var aldrig något fysiskt, men han kunde till exempel säga "åh fan va kåt jag är" när vi var ensamma eller åkte bil ihop.

Elisabeth Nirholt

Elisabeth Nirholt, 43, jobbade fram till mars i år som riksombudsman för SD. Redan första dagarna på jobbet dabbades hon av sin dåvarande chefs, SD-tjänstemannens, sexuella trakasserier.

- Han talar alltid om hur kåt han är, vilka han vill straffknulla, vad han ska göra med alla tjejer han ser. Speciellt de i partiet som är trasiga.

Elisabeth Nirholt var en av de kvinnor som anmälde mannens beteende till SD:s säkerhetsavdelning. Dagar senare tvingades hon lämna sin position i partiet.

Therese Kanervainen

Therese Kanervainen, 29, är politisk sekreterare för SD i Botkyrka där hon även sitter i partiets styrelse och i fullmäktige. Hon berättade för partiet att den nu misstänkte SD-politikern trakasserat henne.

- Han tafsade på mig, han skrev äckliga sms, kallade mig för hjärtat och drömde om mig på nätterna. Det är inte bara mig han har varit på utan det är de flesta unga tjejer som ser bra ut.

Enligt Therese Kanervainen har hon sedan det blev känt att låg bakom anmälan blivit utfryst från partiet. Hon är nu sjukskriven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.