Berättar. Elisabeth Nirholt och Therese Kanervainen berättar för Expressens Kristoffer Törnmalm hur de utsatts för sexuella trakasserier i sina jobb i Sverigedemokraterna. Foto: Alexander Donka
Berättar. Elisabeth Nirholt och Therese Kanervainen berättar för Expressens Kristoffer Törnmalm hur de utsatts för sexuella trakasserier i sina jobb i Sverigedemokraterna. Foto: Alexander Donka

SD-ledning teg om sexlarmet

Publicerad

SD-ledningen kände till att den nu våldtäktsmisstänkte SD-politikern hade trakasserat kvinnliga kolleger - ändå fick han bara en tillsägelse.

Det berättar Elisabeth Nirholt och Therese Kanervainen som båda utsatts för sexuella trakasserier i sina jobb i partiet.

- Jag har otrolig ångest och sömnstörningar. Jag kan inte tänka på något annat, säger Kanervainen.

Allt började på en konferens i Jönköping förra året. Therese Kanervainen, politisk sekreterare för SD i Botkyrka, fick ett tips: om hon ville klättra i partiet skulle hon ta kontakt med den nu våldtäktsmisstänkte SD-politikern.

- Han skulle få mig att bli större och komma in i riksdagen. Vi pratade lite, han bjöd mycket på drinkar, champagne, vin, berättar hon.

Efter bara en liten stund började SD-politikern tafsa på Kanervainen och bjöd upp henne på sitt rum. Hon sade nej och hoppades att hans närmanden skulle sluta.

Men det visade sig bara vara början.

- Så började han sms:a sent på kvällarna, på nätterna, att han ville träffa mig och att han saknade mig. Då blev min sambo skitarg och sa åt honom att sluta. Han slutade i en vecka men sedan började det igen.

I mars i år började det ramla in anmälningar till SD:s säkerhetsavdelning om att en tjänsteman trakasserat flera kvinnor i partiet. En av dem, som Aftonbladet kunde berätta om i går, var partistyrelsemedlemmen Hanna Wigh.

Fem som anmälde

En annan var dåvarande riksombudsmannen Elisabeth Nirholt.

- Vi var fem stycken som lämnade in anmälningar. Det var sexuella anspelningar och hot om att han en dag skulle sätta på mig. Jag fick sexfilmer med mig hemskickade som han tjatade på att jag skulle titta på för att sedan ge en redogörelse för honom, säger hon.

Tjänstemannen fick lämna sin post i partiet. Då larmade Therese Kanervainen även om den nu misstänkte SD-politikerns närmanden. Den som tog tag i ärendet var Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare, som även är ordförande i Stockholmsdistriktet där SD-politikern ingick.

"Han var flirtig"

Enligt Kanervainen berättade hon uttryckligen för Bylund om trakasserierna och hur SD-politikern tafsat på henne. Linus Bylund menar å sin sida att han tagit del av bland annat hennes berättelser om politikerns "flirtande", och att han sagt åt honom att undvika att hamna i den typen av situationer.

- Min bild var att han var flirtig. Men inte på något olagligt eller på något sätt i den grad att det borde få konsekvenser, säger han.

Att han skulle ha vetat att SD-mannen gjort direkt fysiska närmanden, utan att det lett till allvarligare åtgärder, vill Bylund inte kännas vid.

- Jag vet att jag har pratat med henne och jag vet att det föranledde en diskussion med den utpekade men att det skulle handla om något som skulle betecknas som brottsligt vill jag bestämt avfärda. I alla fall alla minnen av det.

Expressen har utan framgång sökt SD-politikern för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag