Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-ledarens vädjan till egna väljarna: Vaccinera er

SD-väljare är mest tveksamma till att vaccinera sig mot corona. Det, och annat, visar en ny Sifo-undersökning som Expressen beställt.
SD-ledaren Jimmie Åkesson vädjar till sina väljare att ta vaccinet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
4 av 10 SD-väljare nobbar vaccinet eller är tveksamma till det.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

SD-väljarna är mer skeptiska till att vaccinera sig mot covid-19 än andra, men nu kommer en skarp uppmaning från partiledaren Jimmie Åkesson. 

– Man ska vaccinera sig. Om inte för sin egen skull så för sina medmänniskors skull och för sin familjs skull. 

Han planerar nu att vaccinera sig offentligt för att påverka de egna väljarna. 

Fyra av tio SD-väljare säger nej eller är tveksamma till att vaccinera sig mot covid-19. Det visar en mätning från Expressen/Sifo.  

Därmed skiljer SD-väljarna ut sig som klart mer skeptiska än övriga väljargrupper. 

Jimmie Åkesson säger sig inte vara överraskad.

– Sverigedemokratiska väljare är i högre grad kritiska till etablissemanget, till etablerade medier och till aktivistiska myndigheter och till regeringen. Och det är inte så konstigt. Vi har ju varit det verkliga oppositionspartiet under väldigt många år. På ett sätt är det ett sundhetstecken att det finns kritiskt tänkande väljare som söker sig till oss. Men samtidigt är det här oerhört viktigt, säger han.

”Få ned smittspridningen”

– Jag har knappt träffat min mamma och min son har knappt träffat sin farmor på sju, åtta månader och ett vaccin är enda vägen till att få göra det igen och det gäller väldigt många. Det handlar om att vi ska få ned smittspridningen och minska belastningen på vården och i förlängningen att färre människor ska dö i den här hemska sjukdomen.

Bland statsvetare pekar man på att SD-väljarnas skepsis mot myndigheter och etablerade medier gör dem mer tillgängliga för konspirationsteorier, som nu sprids om covid-19 och vaccinen. 

Men Jimmie Åkesson slår ifrån sig sitt och partiets ansvar. 

– Att det ser ut så här tror jag inte att jag har något ansvar för, men däremot har jag ett ansvar för att övertyga så många som möjligt om min syn på saken, att man ska vaccinera sig. Sedan kan jag förstå att det finns en skepsis, säger han och pekar på vaccinationen mot svininfluensan.

– Många har erfarenheter från svininfluensan och de biverkningar som då blev följden med unga människor som drabbades. Man får ha respekt för skepsisen, men ett vaccin är enda möjligheten att få den flockimmunitet som Anders Tegnell trodde vi skulle ha redan i april. Ett vaccin är enda chansen att uppnå det.

Vill filma när han får vaccinet

På de partiledaröverläggningar som ägde rum på torsdagen diskuterades behovet av en omfattande informationskampanj för att få fler att vilja vaccinera sig, något Jimmie Åkesson tycker är en bra idé. 

Själv säger han att han tänker vaccinera sig så fort han ges möjlighet och att han då vill göra det offentligt.

– Jag har en plan för det. Jag har inte fått med mig min kommunikationsavdelning än, men jag har tänkt att vi ska filma när jag sjunger den klassiska sången ”nu tar vi den”, säger han.

– Jag tror att vi politiska ledare har ett inflytande över människors inställning. Jag har respekt för att folk är skeptiska, men kan jag nå ut till breda folklager och våra väljargrupper med vårt budskap så tror jag man ska ta den möjligheten.

Hetsiga debatten i SVT – Åkesson: ”Massa trams”

I söndagens Agenda debatterade Jimmie Åkesson (SD) och Anders Ygeman (S) reaktionerna i sociala medier efter stormningen av Kapitolium i USA – och det gick ganska hett till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.