Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-ledarens möte med högerextremist

Martin Pfeiffer, chefredaktör för Die Aula, Das freiheitliche Monatsagazin - tillsammans med Sverigedemorkaternas Mattias Karlsson.

Högerextremisten Martin Pfeiffer försvarar rätten att förneka Förintelsen och har kopplingar till flera extremistiska organisationer.

När han träffade SD:s gruppledare Mattias Karlsson i maj 2014 var det med ett uttalat syfte: Att få SD att samarbeta med österrikiska FPÖ och franska Front National.

– Han sa att det var svårt före valet. Pressen skulle rasa, och kontakterna med Danskt Folkeparti skulle inte fungera. Så det fick vänta, säger Martin Pfeiffer.

I maj förra året var SD:s gruppledare och vikarierande partiledare Mattias Karlsson på semester i Budapest i Ungern.

På en ölfestival träffade han högerextremisten Martin Pfeiffer, något som Aftonbladet var först med att berätta.

För svensken var mötet oväntat. Men för Martin Pfeiffer var det helt planerat.

– Jag träffade vänner i Budapest som är vänner med Mattias Karlsson. De berättade att han var där, och jag bad dem att sammanföra oss, säger Martin Pfeiffer till Expressen.

Hans syfte var att uppmana SD att samarbeta med europeiska partier som franska högerextrema Front National eller högerpopulistiska FPÖ, Freiheitliche Partei Österreichs, i Österrike.

– FPÖ söker samarbetspartners, och SD borde vara ett av de partierna, säger Martin Pfeiffer.

Martin Pfeiffer är ordförande i GFP, Gesellschaft für freie Publizistik, en organisation för att främja yttrandefrihet. GFP vill att det ska vara lagligt att förneka Förintelsen.

– Man ska få säga vad man vill. Om det är dumt, ska man ändå få säga det. Varför skulle det vara straffbart att ha fel åsikt? säger Martin Pfeiffer.

Så det är okej att förneka förintelsen?

– Nej, det är inte okej, men det borde inte vara ett fall för rättssystemet, säger han.

Han är också chefredaktör för Die Aula. I den egenskapen har han just beställt och fått en artikel skriven av Frank Franz, ordförande i tyska högerextrema partiet NPD, Nationaldemokratische Partei Deutschlands. Han har också kontakt med Udo Pastörs, hatbrottsfälld NPD-politiker. Han anser att en del NPD-medlemmar, men inte alla, är nazister. Själv beskriver han sig och GFP-medlemmarna som konservativa.

– Vi är nationalister, frihetliga och konservativa. Och jag är katolik. Vi är emot massinvandring och dekadens, säger han.

Efter att Pfeiffer försökt värva SD till ett europeiskt samarbete har han inte haft mer kontakt med Mattias Karlsson.

Mattias Karlsson säger till Aftonbladet att han och Martin Pfeiffer pratade om olika saker, även "lite politik".

Men efter inspelningen av "Partiledare" säger han till Expressens reporter Rebecka Martikainen att Pfeiffer enbart satt vid samma bord.

– Jag var på en privat semesterresa med min sambo och var på en ölfestival och satt i ett öltält. Då kom det fram en ganska besynnerlig herre och frågade om det var okej att slå sig ner och ta en öl, så gjorde han det.

– Jag har aldrig pratat med den här människan varken innan eller efter och jag vet inte vem han är.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.